Türkiye’nin başkanlık sistemi ile parlamenter sistem arasında yeniden tercihte bulunacağı, 14 Mayıs Genel Seçimi’nde Meclis’te en az 301 sandalye çoğunluğunu sağlama hedefiyle hem iktidar hem de muhalefet cephesinde “liste” gerilimi yaşanıyor.
Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) 28. Dönem TBMM’sindeki 600 sandalye için siyasi partiler tarafından aday listelerini teslim etmeleri için tanınmış sürede sona yaklaşılıyor. Bugün saat 17.00’ye kadar partilerim liste teslimi yapması gerekiyor.
Cumhur İttifakı’nda, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 6 Nisan gecesi kamuoyuna paylaştığı listesini 7 Nisan günü YSK’ya teslim etti. MHP ve lideri Devlet Bahçeli’nin bu hamlesinin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklentisiyle örtüşmediği vurgulandı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) ortak liste arayışında iken MHP’nin bunu kabul etmemesi kulisleri hareketlendirdi. MHP’nin, AKP’nin ittifak dışından listesine alacağı Hür Dava Partisi’nden (HÜDA PAR) isimlerle aynı listede olamayacağı ve “üç hilal” logosundan vazgeçmeyeceği gerekçesi öne sürüldü. AKP’nin, Zekeriya Yapıcıoğlu başta olmak üzere HÜDA PAR’lı ismi listesine alacağı, Yeniden Refah Partisi ile Büyük Birlik Partisi’nin ise ayrı listelerle seçime gireceği iddia edildi.
Demokratik Sol Parti (DSP) ise, Önder Aksakal ve belirleyeceği bir partiliye seçilebilecek sırada AKP’nin vekillik vaadi vermesi üzerine Erdoğan’a destek açıkladı ve bugün YSK’ya oy pusulası kura çekiminden çekildiğini bildirdi.
Kulislerde, MHP’nin, 9 Nisan günü ya da siyasi partilere aday listeleriyle eksikliklerini tamamlamaları için tanınmış olan süre sonuna yani 14 Nisan günü saat 17.00’ye kadar milletvekili adaylarını topluca istifa ettirebileceği iddiası tartışılmakta. Dolayısıyla Cumhur İttifakı’nın son anda “ortak liste” oluşturabileceği öne sürüldü. Bu amaçla AKP’nin örneğin milletvekili listesindeki bazı illerdeki bazı sıraları “aday istifası” yöntemiyle boşalttırabileceği iddia edildi. Ancak AKP’li kaynaklar ise, “MHP’nin ortak liste sürecini bitirdiğini ve bunun geri dönüşü artık olmadığı” görüşünü aktararak bu iddiaları reddetti.
CHP’de gece boyu ışıklar yanıyor
Millet İttifakı’nda ise, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi’nde gece boyunca hummalı çalışmalar devam ediyor.
Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri ile birlikte taslak liste çalışmasını sürdürüyor. Bu nedenle Parti Meclisi toplantısı birkaç kez ileri saatlere ötelendi saat 24.00 itibariyle da 03.00 olarak duyuruldu. Ancak sonrasında sabah 06.00’ya ertelendi. Dolayısıyla CHP’de liste taslakları üzerindeki tartışmalar, bugün öğlen saatlerine kadar sürecek görünüyor.
CHP’nin listesi Millet İttifakı’nda kritik öneme sahip çünkü diğer dört parti bu liste aracılığıyla Meclis’te temsil edilmeye hazırlanıyor.
CHP listesinde; Gelecek Partisi’nden en az on isme seçilebilecek yerlerden sıra verildiği bilgisi var. Bu isimler arasında Nedim Yamalı, Serap Yazıcı, Kani Torun, Selçuk Özdağ sıralandı.
Demokrat Parti’den ise üç ismin, Serhan Yücel, Cemal Enginyurt ve Salih Uzun’un listede olduğu söylendi.
Saat 24.00 itibariyle DEVA Partisi ile CHP arasında müzakerelere devam edildiği öne sürülürken; DEVA Partisi içinse en az 12 isme seçilebilecek sırada yer verileceği kaydedildi. Bu isimler arasında Mustafa Yeneroğlu, Sanem Oktar, İdris Şahin, Helün Fırat, Doğa Şanlıoğlu ifade edildi. Hasan Karal’ın ise Rize’den aday gösterileceği kaydedildi.
CHP’nin listesinde Gelecek Partisi’nin Sema Silkin Ün ve DEVA Partisi’nden Sadullah Ergin’e nerede, nasıl yer verileceğiyle ilgili sıkıntı olduğu iddia edildi.
“Bay Kemal hedef 146 sandalye değil diye anımsatacak”
Millet İttifakı’nın ilk ortak çalışması olan “Parlamenter Sistem Mutabakatı Metni”nin emekçileri olan Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün ile Demokrat Parti’den Bülent Şahinalp’in aday listesinde olmadığı bilgisi de göze çarptı.
CHP Parti Meclisi’nin (PM), Kemal Kılıçdaroğlu’nun onayıyla sunulacak listedeki isim ve sıralamalara itirazda bulunup bulunmayacağı merak konusu.
İddiaya göre; Kemal Kılıçdaroğlu, PM toplantısındaki olası itirazlara karşı listeyi sunuş konuşmasında 2018 seçim sonucunda 146 vekil ile giriş yaptıkları TBMM’de artık 200’ün üstündeki sandalye hedefini dile getirecek. Bu kapsamda ittifak üyesi partilere 30 civarında sandalye verilmesini gerekçelendirecek.
İYİ Parti’de Aytun Çıray adaylıktan çekildi
Bu arada İYİ Parti’de ise, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Yine başa mı döndük?” paylaşımıyla gece dikkatleri çekti. Ardından Çıray adaylıktan çekildiğini “14 mayıs sonrası Türkiye’ye farklı zeminde katkıda bulunmak umuduyla İYİ Parti milletvekili adaylıĝımdan feragat ediyorum. İzmir’de Saygıdeğer Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olması.. Ve kriz sonrası baraj altına düşen oylarımızı yükseltmek için çok çalışacağım. Yaşasın Atatürk!” açıklaması yaptı.
Çıray, sonrasında tv kanallarına yansıyan İzmir’de birinci sırada yerine kendisine Meral Akşener’in ikinci sırayı önermesi üzerine tepki gösterdiği iddiasını ise reddetti.