Metin YOKSU
ADIYAMAN – Depremin vurduğu Adıyaman’da eğitim ve öğretim başladı. Barınma, ulaşım ve yiyecek başta olmak sorunlar devam ederken okulların açılmasına tepki gösteren Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi, idari izin sorunun da devam ettiğine dikkat çekti. Eğitimin her koşulda devam etmesinin önemli olduğuna vurgu yapılırken, lise öğrencileri pandeminin ardından bu yılda eğitimden geri kaldıklarını söyledi.
ULAŞIM ENGELİ DEVAM EDİYOR
Merkezi çadır kentlerin yanı sıra evlerin önünden de okullara gidişlerde ciddi sorunların yaşandığı Adıyaman’da ulaşım sorunu halen çözülebilmiş değil. Merkezi noktalara servis araçlarının yanı sıra şehir içi minibüs hatları ile belediye otobüsleri çalışırken halen çoğu mahallede düzenli bir ulaşım hattı sağlanamadı.
Öte yandan kentin önemli bir bölümü köylere ve şehir dışına göç etmek zorunda kaldı. Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde yaşayan ve evi hasar alan üç çocuk annesi Gülbahar Çetin çocukları için Batman’a yerleşti. Batman’da yurtta kalan aile, çocuklar okula uyum sorunu yaşadığı için Adıyaman’a dönme hazırlığında. Çetin, “Bizim için en iyisi Adıyaman’a gitmek. Çocuklarım burada ister istemez etkileniyor. Kendi arkadaşlarını ve öğretmenlerini görmek istiyorlar. Biz şanslıyız çocuklarımın okulunda herhangi bir sorun yok. Ama herkes bizim gibi şanslı değil. Öğretmenlerin işi de çok zor onların da çok sorunu var. Nerede kalacaklar, nasıl okula gelecekler?” diye konuştu.
‘EKSİKLERİMİZ NASIL KAPANACAK?’
Adıyaman’da okuyan ve okulların açılmasının her şeye rağmen olumlu karşıladığını dile getiren Beyzanur Yaman, okullardaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini de vurguladı. Yaman, “Dokuzuncu sınıfta korona vardı. Onuncu sınıfta okula gittik ama onda da derslerimiz yarım kaldı. Çünkü gördüğümüz eğitimin çoğu dokuzuncu sınıf alt yapısı gerektirdiği için çok zorlandık. On birinci sınıfa giderken birinci dönemde okula gidebildik ama ikinci dönemi maalesef görmedik. Tüm bu eksiklikleri yaşayarak okula gittik. Şimdi on ikinci sınıfa gidiyorum. Sınava da gireceğiz. Evet, depremde sevdiklerimizi kaybettik. Çok zorlanıyoruz. Okulların tatil edilmesine de çok az bir zaman kaldı. Eksiklerimiz nasıl kapacak bilmiyoruz. Okuldaki sorunları artık düşünmek istemiyoruz. Bizim için önemli olan derslerimiz. Ve maalesef sınava da gireceğiz. Üniversiteye gitmek istiyorum ama nasıl olacak bilmiyoruz. Doğru düzgün bir eğitim sisteminde okumak istiyorum” diye konuştu.
‘BİZİ BİZDEN BAŞKA ANLAYAN YOK’
İlayda Hicran Güzel’de okuldaki sorunlardan çok eğitimlerini düşündüklerini söyledi. Okullarının uzak olduğunu ifade eden Güzel, “Bir şekilde okula gidiyoruz. Derslerimizden geri kaldık. Onları nasıl halledeceğiz bilmiyoruz. Öğretmenlerimizin de durumu çok zor. Onlar da zorlanıyor. Ama her şeye rağmen bizim için de çabalıyorlar. Arkadaşlarımızın çoğu ya ilçelere gitti ya da başka şehirlere. Kayıp arkadaşlarımız var. Onların da anıları var. Ben şimdi derslerime daha fazla çalışmak istiyorum. Arkadaşlarımız ile yan yana olunca bir birimize destek de oluyoruz. Çünkü bizi bizden başka anlayan da yok” diye konuştu.
Lise öğrencisi Merve Gülsümoğlu da okulların açılmasının olumlu olduğunu ama birçok sorun ile birlikte açıldığını belirtti. Okullarda gerekli tedbirlerin alınmasını istediklerini söyleyen Gülsümoğlu, “Bizim için her şeyden daha önemlisi derslerimizi nasıl yapacağımız. İnternet ihtiyacımız olduğunda ne yapacağız? Çoğu arkadaşımızın artık bilgisayarı, belki de telefonu dahi yok. Olsa ne olacak internet Adıyaman’da halen çoğu yerde doğru düzgün çekmiyor” dedi.
‘ŞARTLAR EŞİT DEĞİL’
Adıyaman Eğitim Sen Şube Başkanı Abdullah Demir, yaşanan sorunların derhal giderilmesi için deprem süreci boyunca çabaladıklarını vurgulayarak kriz koordinasyonuna alınmadıklarını söyledi. Yaptıkları çağrıların yanıtsız kaldığını ifade eden Demir, “Eğitim öğretimin bir an önce açılması için çağrılarımız vardı. İlçelerde eğitim vardı ama şimdi il genelinde eğitim başladı. Bu olumlu bir durum. Ama siz bir mağduriyeti gidermek için çaba gösterirken başka bir mağduriyet yaratıyorsanız bu doğru olmayandır. Okulları gezerken gördüğümüz manzara şuydu. Halen çoğu okulda nasıl bir güçlendirme çalışması yapıldı bilmiyoruz. Üstün körü bir çalışma yapıldığını gözlemledik. Karotlar alındı mı, ne kadar okulda dayanıklılık testleri yapıldı, bunları bilmiyoruz. Neden sürecin atlatılması için sivil toplum kuruluşları örgütleri işin içine dahil edilmiyor? Öğretmenlerin idari izin kapsamı genişletilmelidir. Tüm bunların yanı sıra bakın Çelikhan’da büyük oranda öğrenciler başka şehirlere ve ilçelere kayıt kaydırdı. Kahta’da herhangi bir sorun olmadığı için sınıflara artış var. Adıyaman’da merkezde bir okula gidiyoruz. Okulun bin öğrencisinden 560’ı başka okula nakil gitmiş. Öğretmenlerin çoğu boşa düştü. Tüm bunların yanı sıra barınma ulaşım ve yiyecek sorunu halen devam ediyor. Bu koşullarda ne kadar sağlıklı eğitim öğretim yapılabilir. Evet okulların açılması ve hayatın normale dönmesi için biz de çağrılar yaptık. Ama bu şekilde bir mağduriyet oluşturulmasını istemedik. Daha sağlıklı koşullarda eğitim öğretimin devam etmesi için tüm aksaklıkların giderilmesini yineliyoruz. Her şeyden önemlisi eşit şartlarda sınava gireyemeyecek sekizinci ve on ikinci sınıf öğrencileri için gerekirse özel bir düzenleme yapılmaldır” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***