– Ortadoğu ülkesi Lübnan’da, her yıl mart ayının son pazar günü hayata geçirilen yaz saati uygulaması bu sene geçici hükümetin başbakanı Necip Mikati tarafından yaklaşık bir ay ertelendi. Mikati’nin saatlerin 25 Mart’ı 26 Mart’ta bağlayan gece (bugün) yerine 20 Nisan’da ileri alınacağını söylemesinin ardından, ülkede başta Hıristiyanlar olmak üzere birçok kesimden tepki geldi.
Kararın Ramazan ayı nedeniyle alındığı belirtilirken, Lübnan’ın en büyük Hıristiyan kilisesi olan Maruni Kilisesi’nden “Uymayacağız” çıkışı geldi. Bu sabah ülkede birçok kişi, “Hıristiyan saati” ve “Müslüman saati” olarak adlandırılmaya başlanan iki farklı saate uyandı.
GEREKÇE RAMAZAN MI?
Mikati, yaz saatine geçişi ertelemesinin gerekçesine dair bir açıklama yapmış değil. Ancak kendisi Sünni bir Müslüman olan Mikati’nin, bir Şii olan Meclis Başkanı Nebih Berri ile perşembe günü yaptığı bir görüşmenin sızdırılması, “saatlere Ramazan ayarı” olarak yorumlandı.
Megaphone sitesinin yayınladığı görüntülerde Berri, iftar saatini kast ederek “Ramazan sonuna kadar saat 7 yerine 6’da kalmasına izin verin” diyor. Berri’nin bu konuda ısrar ettiği, Mikati’nin ise “Sorun çıkar” diyerek ve uçuş saatlerine dikkat çekerek buna karşı çıktığı görülüyor.
Ancak Mikati, söz konusu görüntülerde karşı tavır alsa da, aynı günün ilerleyen saatlerinde yaz saati uygulamasının Ramazan ayının bitişine denk gelen 20 Nisan’a ertelendiğini açıkladı. Görüntülerin de sızdırılmasıyla bu karar, ülkenin Müslüman kesimlerinin desteğini alma yönünde siyasi bir girişim olarak yorumlandı.
Başbakanın ofisinden yapılan açıklamadaysa, “kararın sadece idari bir prosedür olduğu”, “bazılarının duruma çirkin bir mezhepçi anlam yüklemeye çalıştığı” savunuldu.
MARUNİ KİLİSESİ: ULUSLARARASI STANDARTLAR GÖZETİLMEDİ
Senelerdir Avrupa ve başka günlerle eş zamanlı olarak yaz saati uygulamasına geçen Lübnan’da, Maruni Kilisesi kendilerine danışılmadığını ve uluslararası standartların gözetilmediğini vurgulayarak, karara uymayacağını duyurdu. Kiliseden yapılan açıklamada, saatleri cumartesi gecesi ileri alacakları belirtildi. Lübnan’daki başka Hıristiyan kuruluşlar, siyasi partiler ve okullar da aynı şekilde davranacaklarını duyurdu.
İKİ TV KANALI REDDETTİ: ‘LÜBNAN BİR ADA DEĞİLDİR’
Bazı işyerleri ile aralarında ülkenin en büyük iki televizyon kanalı olan LBCI ve MTV’nin bulunduğu bazı medya kuruluşları da, cumartesi günü saatlerini ileri alacaklarını açıkladı. LBCI, Mikati’nin kararına uymayacaklarını, zira böyle bir durumun çalışmalarına zarar vereceğini belitti.
Yazılı açıklamada, “Lübnan bir ada değildir” denilerek, yaz saatinin ertelenmesinin dünyanın geri kalanına ayak uydurmada soruna yol açacağı belirtildi.
MÜSLÜMANLAR KARARA UYACAK
Müslüman kurumlar ve siyasi partiler ise Mikati’nin duyurduğu şekliyle yaz saatine geçişi erteledi.
ULUSAL HAVAYOLU ŞİRKETİ ‘ORTA YOLU’ BULDU
Lübnan’ın ulusal havayolu şirketi Ortadoğu Havayolları (Middle East Airlines) da duruma adapte olmaya çalışacak. Buna göre şirket, saatlerini ve diğer cihazlarını kış saatinde tutarak Mikati’nin kararına uyacak. Ancak uçuş saatleri, uluslararası takvime uygun şekilde değiştirilecek.
CEP TELEFONLARINA MESAJ GİTTİ
Lübnan devletinin kontrolündeki telekom şirketlerinin ise müşterilerine, “telefonlarının otomatik olarak saati ileri alması halinde elle yeniden ayar yapmaları” yönünde mesaj gönderdiği belirtiliyor.
KOMÜNİST MÜZİSYENİN SÖZLERİ YENİDEN GÜNDEM OLDU
1975-1990 arasında Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında kanlı bir iç savaşa sahne olan, parlamento dağılımının dinlere ve mezheplere göre kotalar üzerinden belirlendiği Lübnan’da, söz konusu tartışma “Hıristiyan saati” ve “Müslüman saati” tanımlarını da beraberinde getirdi.
Birçok kişi, potansiyel karmaşanın ülkeyi 2019’da mali krize sokan siyasi başarısızlığı simgelediğini söylerken, Twitter’da Lübnanlı komünist besteci ve müzisyen Ziad Rahbani’nin eski bir kaydı en çok konuşulanlar arasına girdi. Rahbani bu kayıtta, “Her yıl saatleri ileri alıyorsunuz ama bizi 10 yıl geride bırakıyorsunuz. Sadece saatlere değil, yıllara da dikkat etmelisiniz” diyerek Lübnanlı siyasetçileri eleştiriyordu.
‘MÜSLÜMAN SAATİNİ Mİ, HIRİSTİYAN SAATİNİ Mİ UYGULAYACAKSINIZ?’
Reuters ise Beyrut muhabirinin, bir kafede tanık olduğu diyaloğu aktardı. Buna göre bir müşteri, “Yarından sonra Hıristiyan saati mi, Müslüman saatini mi dikkate alacaksınız diye sordu.
Bağımsız milletvekili Waddah Sadek de, “kararların sonuçları veya yol açacağı kafa karışıklığı düşünülmeden alındığı” eleştirisi getirdi. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***