Türkiye Danimarka Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak Kuran-ı Kerim ve Türk bayrağına yapılan son saldırılara tepkisini iletti.
Geçen hafta Danimarka’da aşırı sağcı Patrioterne Gar Live adlı grup, Kopenhag’daki Türk Büyükelçiliği’nin önünde Kuran-ı Kerim ve Türk bayrağı yakmıştı.
Toplantı sırasında Türk hükümeti Danimarkalı yetkililerden eylemi düzenleyenlerden hesap sorulmasını ve bu tür provokasyonların tekrar etmesinin önlenmesini istedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Danimarka’da 24 Mart günü kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve şanlı Bayrağımıza karşı gerçekleştirilen nefret suçunun içinde bulunduğumuz Ramazan ayında 31 Mart günü tekrar işlenmesine izin verilmesini en güçlü şekilde lanetliyoruz” denildi.
Açıklamada, “Bu alçak eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesini hiçbir şekilde kabul etmediğimizi ve bu yaklaşımın asla haklı gösterilemeyeceğini tekrar vurguluyoruz. Ayrıca, bu hatada ısrarcı davranılmasını da not ediyoruz. Bu tür eylemlerin önlenmesi için yasal ve idari tedbirlerin yetersizliği ile siyasi irade eksikliğinin yanısıra faillerin cezasız bırakılmasının yeni provokasyonları cesaretlendirdiği açıkça görülmektedir” ifadelerine yer verildi.
Eylemin, Avrupa’da İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve ırkçılığın son dönemde artış gösterdiğinin açık bir kanıtı olduğu belirtildi.
Açıklamada “Sözkonusu aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde kınadığımız ve protesto ettiğimiz Bakanlığımıza çağırdığımız Danimarka Büyükelçisine iletilmiştir” denilerek, “Danimarka makamları, suçun failleri hakkında gerekli işlemleri yapmaya ve bu tür provokasyonların tekrarlanmasının önlenmesi amacıyla etkin tedbirler almaya davet edildi” ifadeleri kullanıldı.
Danimarka Dışişleri Bakanlığı’ndan Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması hakkında henüz yorum gelmedi.
Ocak ayında İsveç’in başkenti Stockholm’de aşırı sağcı ve göç karşıtı bir Danimarkalı İsveçli siyasetçinin İslam ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtı protestosu İsveç ve Türkiye arasında gerilimi arttırmıştı.
İsveç, NATO üyeliği için yaptığı başvuruda Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyuyor. Ukrayna savaşının ardından Rusya tehdidine karşı NATO askeri ittifakına üye olmak için başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya, Türkiye engeliyle karşı karşıya kalmıştı.
Türkiye, iki ülkenin NATO üyeliklerinin, teröre karşı gerekli önlemleri almamaları halinde onaylanmayacağını söylemişti. Ülkelerin NATO üyesi olabilmesi için adaylıklarının 30 üye ülkenin tamamının ulusal meclislerinde onaylanması gerekiyor.
Türkiye dün Finlandiya’nın NATO üyeliğini TBMM’de onaylamış ancak İsveç’in üyeliğini terörle mücadele konusunda yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle henüz Meclis’e taşımamıştı.