Artı Gerçek – 6 Şubat Maraş ve 20 Şubat Hatay depremlerinde ağır yıkım yaşanan Hatay’da depremzedelerin barınma sorunu devam ederken, sağlık hizmetlerine erişim konusunda da büyük bir eksiklik yaşanıyor. Hatay’ın Samandağ ilçesinde Türk Tabipler Birliği, Sağlık Emekçileri Sendikası ve gönüllü sağlık çalışanları bölgedeki sağlık hizmetlerine erişim sıkıntısına dikkat çekmek için bir açıklama yaptı. Bölgedeki depremzedelerin salgın hastalık riskiyle karşı karşıya kaldıklarına ifade eden sağlık çalışanları, bölgede iktidarın krizi yönetemediğini ifade etti.
Yapılan açıklamaların ardından, depremin ilk günlerinden beri bölgede çalışmalarına devam eden HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Artı Gerçek’e konuştu.
‘SAĞLIK BAKANLIĞI TALEPLERİMİZE CEVAP VERMİYOR’
Depremin ilk gününden bu yana bölgede devletin etkinliğinin yetersiz olduğuna söyleyen Hatimoğulları, deprem bölgelerinde toplumsal dayanışma ağlarının ve gönüllülerin depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında önemli katkıları olduğunu belirtti. Bölgedeki ihtiyacın çok fazla olduğunu ve bu işi gönüllülerle bir yere kadar götürüleceğini söyleyen Hatimoğulları, sağlıkçıların taleplerini bakanlığa iletmek istediklerini fakat dönüş alamadıklarını ifade etti:
“Sağlık emekçilerinin ifade ettiği noktaları geçen haftadan beri, görüşmek üzere ve taleplerde bulunmak için Sağlık Bakanlığını defalarca aradım. Bakan yardımcılarıyla görüşmeyi talep ettim ama dönüş yapılmadı. Yetkililerin deprem bölgesinde olduklarını, dönüş yapılacağını söyleseler de dönüş yapılmadı. Burada hastane neredeyse yok. Bir ağır vaka gelmesi halinde insanları kurtarma ihtimali yok çünkü sadece bir acil faaliyet yürütülüyor burada”
‘AFAD GERÇEK BİR KURUM OLSAYDI DAHA FAZLA İNSANI KURTARABİLİRDİK’
Bölgedeki tek sorunun sağlık hizmetlerine erişimin olmadığını, depremzedelerin hala birçok sorunla baş başa kaldığını ifade eden Hatimoğulları şöyle konuştu:
“Burada Samandağ’da, Hatay’da neredeyse bütün bölgelerde yaşanan en temel mesele, zaten çok sıklıkla vurguladık, vurgulamaya da devam edeceğiz. Devlet buradaki yurttaşı enkazın altında bıraktı. Çok daha ciddi bir çalışma yürütülebilmiş olsaydı, havaalanında arama kurtarma ekipleri bekletilmeseydi ve AFAD gerçek bir kurum olsaydı. Kızılay, çadır satan, insanların kanı üzerinden ticaret yapan kurum olmasaydı sanıyorum ki biz çok daha fazla insanı kurtarabilirdik. Bu olmadı.”
‘BURADAKİ BOŞLUK MERKEZİ BİR BOŞLUK’
Depremzedelerin geleceğe dair büyük kaygılarının olduğunu ve hükümetin depremzedeleri ikna edecek hiçbir açıklama yapmadıklarını ifade eden Hatimoğulları, sorunların çözülememesinin bölgedeki yönetim eksikliklerinden kaynaklandığını söyledi. Hatimoğulları, sözlerine şöyle devam etti:
“Yereldeki yetkililerin hiçbir yetkisi yok. Bu bölgeyi İç İşleri Bakanlığı yönetiyor. Yerel yetkililere sorduğumuz sorulara yanıt alamıyoruz, zaten bilmediklerini de düşünüyoruz. Buradaki yetkililer bilgilendirilmiyor. Buradaki boşluk merkezi bir boşluk. Buradaki insanlar evlerimiz yapılacak mı? Yapılacaksa nerde yapılacak? Bize nasıl verilecek gibi sorulara cevap arıyor. Çok ciddi yoksullaşma süreci başlamış durumda. Bugün bu kent aylar sonra az da olsa kendini ayağa kaldırabilir, bunun için acil ihtiyaçların giderilmesi, bir açıklama yapılması gerekiyor. Depremzedeler geleceğini görmeli”
‘TOPLUMSAL DAYANIŞMA AĞLARI KORUNMALI’
Depremzedelerin hala desteğe ihtiyacı olduğuna ve devletin çadırları depolarda tuttuğuna dikkat çeken Hatimoğulları, ” Devlet hala çadırları dağıtmıyor. Toplumsal dayanışma ağlarına saldırmaya başladılar. Bu ağlara müdahale etmek, buradaki dayanışmanın ve insanların yaşama yeniden başlama motivasyonunu da bozacaktır. Depremzedelerle dayanışma için gelen insanlar, sadece su vermedi gıda vermedi aynı zamanda moral de verdi. Olmayan devletin yarattığı umutsuzluğu umuda çevirmeyi başardı. O yüzden bu ağlar korunmalı” diye konuştu.
‘İHTİYAÇ DEVAM EDİYOR’
Hâlâ bölgede çadıra, gıdaya ve hijyen malzemelerine ihtiyaç olduğunu söyleyen Hatimoğulları, ihtiyaç malzemelerinin dayanışma ağlarıyla bağlantılı olarak buraya ulaşılması gerektiğini ve bölgedeki depremzedelerin hala bu malzemelere çok ihtiyacı olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)
TTB ve SES Samandağ’dan seslendi:Koruyucu sağlık hizmetleri çökmüş durumda
TTB’den Diyarbakır için deprem raporu: Isıyı koruyamayan kalabalık çadırlar, bulaşıcı hastalık riski
TTB’den enkaz bölgesinde asbest uyarısı: ffp2 maske kullanılmalı
TTB çadırkentlere yönelik yangın uyarısı yapmıştı: Osmaniye’de çadır kentte yangın
TTB, deprem bölgesinki salgın hastalıklara dikkat çekti: İshal başladı
TTB, depremde şimdiye kadar 10 doktorun vefat ettiğini tespit etti
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***