– Suudi Arabistan, geleneksel müttefiki ABD ile ilişkilerde son dönemde yaşanan gerginliği artıracak bir adım atarak Çin öncülüğündeki Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) katılma kararı aldı. Petrol zengini krallık, son dönemde başta İran olmak üzere Suriye ve Türkiye gibi bölge ülkeleriyle diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmek üzere adımlar atıyordu. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, Kral Selman başkanlığındaki Bakanlar Kurulu’nun ŞİÖ’ye ‘diyalog ortağı’ olmak için gerekli kararı onayladığını duyurdu.
WASHINGTON’UN GÜVENLİK ENDİŞELERİ ARTTI
Riyad’ın Pekin ile artan temas ve işbirliği, geleneksel müttefiki olan Washington’da güvenlik endişelerini artırdı. Washington, Çin’in dünya çapında etki yaratma girişimlerinin ABD’nin Orta Doğu politikasını değiştirmeyeceğini öne sürse de Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri, ana güvenlik garantörü ABD’nin bölgeden çekilmesi ile ilgili endişelerini daha önce dile getiriyordu.
SALI GÜNÜ MİLYARLARCA DOLARLIK YATIRIM DUYURULMUŞTU
Suudi Arabistan’ın aldığı karar, ülkenin Çin’deki milyarlarca dolarlık yatırımını artırdığını duyurmasının ardından geldi. Suudi Arabistan’ın milli petrol ve doğalgaz şirketi Aramco’nun salı günü kuzeydoğu Çin’de faaliyet yürüten bir petrokimya grubunda hisse satın aldığı açıklanmıştı.
Şİ ‘ULUSLARARASI DÜZENİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRMELİYİZ’ DEMİŞTİ
Geçen Eylül ayında Özbekistan’ın Semerkant kentinde düzenlenen ŞİÖ zirvesinde bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yeni bir dünya düzeni oluşturma çağrısında bulunmuştu. Şi burada yaptığı açıklamada, “Uluslararası düzeni yeniden şekillendirmenin zamanının geldiğini” belirtirken, Putin ise Batılı olmayan ülkelerin etkisinin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. Ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in geçen yıl sonunda Suudi Arabistan’a yaptığı ziyarette işbirliğinin geliştirilmesi kararlaştırılmıştı.
ÇİN’İN ARABULUCULUĞUNDA GELEN YUMUŞAMA
Rakip bölgesel güçler durumundaki İran ve Suudi Arabistan 10 Mart’ta Çin’in arabuluculuğuyla yıllar süren anlaşmazlıklarına son verme kararı alarak, diplomatik ilişkilerinin yeniden başladığını ilan etmişlerdi. Suudi Arabistan’ın ŞİÖ’e dahil olma kararı ise Riyad yönetiminin Çin’e yönelişinin bir işareti olarak görülüyor.
İRAN’IN DA TAM ÜYELİK BAŞVURUSU KABUL EDİLMİŞTİ
Çin, Hindistan ve Rusya dahil olmak üzere Avrasya’nın büyük bir bölümünü kapsayan ŞİÖ Batılı kurumlara karşı siyasi, ekonomik ve askeri denge unsuru oluşturma hedefiyle 2001’de kuruldu. ‘Gözlemci’ statüsüyle örgüte katılan İran, 2008’de tam üyelik için başvuruda bulunmuş ve bu talebi 2021’de kabul edilmişti. Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan ve Ermenistan da ŞİÖ’nün ‘diyalog ortakları’ arasında yer alıyor.
İlk olarak 1996’da ‘Şanghay Beşlisi’ adıyla kurulan ŞİÖ, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Hindistan ve Pakistan’dan oluşuyor. 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından kurulan örgüt, 2001’de Özbekistan’ın katılımıyla adını ‘Şanghay İşbirliği Örgütü’ olarak değiştirmişti. (DIŞ HABERLER)
İddia: Suriye, Suudi Arabistan’la da barışıyor
İran ile Suudi Arabistan uzlaşma için neden Çin’i seçti?
Suudi Arabistan’ın yolladığı 5 milyar dolar TCMB hesaplarına girdi
İran ile Suudi Arabistan yedi yıl sonra diplomatik ilişkilere geri dönüyor: İki ay içinde elçilikler yeniden açılacak
Suudi Arabistan: Arap ülkelerinin Suriye’yi dışlaması işe yaramadı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***