– Ruanda’da 1994’te yaşanan soykırımı anlatan “Hotel Rwanda” (Ruanda Oteli) filmine ilham kaynağı olan Paul Rusesabagina devlet başkanının talimatıyla tahliye edildi.
Ruanda yargısı, Eylül 2021’de, Rusesabagina’yı terör suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına mahkum etmişti. Ruanda Savcılığı ise Rusesabagina’nın cezasının yetersiz olduğunu belirterek, ömür boyu hapis cezası istemişti. Mahkemeyi boykot eden Rusesabagina ve destekçileri yargılama sürecinden adalet beklemediğini dile getirerek, mahkemeyi “sahte olmakla” itham etmişti.
Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin sert muhaliflerinden olan ve yıllarca sürgünde yaşayan 68 yaşındaki Rusesabagina 2018’deki bir video mesajında Ruanda’da rejim değişikliği çağrısı yapmış ve “Ruanda’da rejim değişikliğini getirmek için mümkün olan her yolu kullanma zamanının geldiğini” demişti. Hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından Ağustos 2020’de Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözaltına alınarak ülkesine getirilmişti. Eylül 2021’de ise 2018 ve 2019’da Ruanda’da ölümcül saldırılarda bulunan isyanı bir grubu desteklediği suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası almıştı.
BIDEN’DAN AÇIKLAMA
ABD, Paul Rusesabagina’nın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı. Başkan Joe Biden, 2021’de terör suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına mahkum edilen Rusesabagina’nın serbest bırakılmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Biden, “Paul’ün ailesi, onun ABD’ye geri dönmesi için can atıyor ve ben de onların bugünkü iyi haberden duydukları sevinci paylaşıyorum” ifadesini kullandı. Biden, Rusesabagina’nın serbest bırakılmasını mümkün kılan Ruanda hükümeti ile süreçteki rolü nedeniyle Katar’a ve ABD’de konuya ilişkin devlet bünyesinde çalışanlara teşekkürlerini iletti.
RUSESABAGİNA KİMDİR?
Rusesabagina 1994’teki soykırım sırasında bir otel müdürüydü ve yaklaşık 1200 kişiyi katliamdan kurtarmıştı. Yaklaşık 100 gün süren Ruanda soykırımında çoğu Tutsi etnik grubundan 800 bin kişi Hutu etnik grubuna mensup aşırılık yanlıları tarafından katledilmişti. Rusesabagina 1996’da ülkesinden ayrılmıştı. Rusesabagina, Ruanda Oteli filminden sonra üne kavuşmuş ve farklı ülkelerde barış ödülleri almıştı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2005’te Rusesabagina’yı Özgürlük Madalyası’yla ödüllendirmişti. Son olarak, Rusesabagina’nın ailesi geçen yıl, 2020 yılında “iş vaadiyle kandırılarak” ABD’den Burundi’ye seyahat etmeye zorlandığı, kaçırıldığı ve işkence gördüğü iddiasıyla Ruanda hükümetine 400 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.(DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***