– Ukrayna’daki savaşta Batılı ülkelerin Kiev yönetimine silah tedarik etme politikası devam ederken, Rusya da üç NATO ülkesine komşu olan Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme kararı aldık. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu kararın ABD’nin Avrupa’daki müttefiklerine silah yerleştirmesinden farksız olduğunu vurguladı. Rusya lideri, taktik nükleer silahların kontrolünün Belarus’a verilmeyeceğini de söyledi.
‘ABD AYNISINI ON YILLARDIR YAPIYOR’
Rus devlet televizyonunda konuşan Putin, “Burada sıra dışı bir durum yok. ABD aynısını on yıllardır yapıyor. Müttefikleri olan ülkelerin topraklarına uzun süredir taktik nükleer silahlarını konuşlandırıyorlar. Biz de, -şunu vurgulamak isterim ki nükleer silahların yayılmasını engelleme konusundaki uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden- aynısını yapma kararı aldık” dedi.
‘LUKAŞENKO’NUN KENDİSİ İSTEDİ’
Putin, Polonya, Litvanya ve Letonya olmak üzere üç NATO ülkesi ile sınırı bulunan Belarus’a bu silahların ne zaman gönderileceğine dair bir bilgi vermedi. Bununla birlikte, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko’nun uzun süredir bu yönde bir talebi olduğuna dikkat çekti.
‘SİLAHLARIN KONTROLÜ DEVREDİLMEYECEK’
Rusya lideri, “Silahların kontrolünü vermiyoruz. ABD’de silahları müttefiklerine teslim etmiyor. Temelde, onların on yıldır yaptığının aynısını yapıyoruz. Onların da belirli ülkelerde müttefikleri var ve ekiplerini eğitiyorlar. Biz de aynısını yapacağız” ifadelerini kullandı. Putin, Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah taşıma kapasitesi olan 10 uçak konuşlandırdığını ve nükleer silah taşıyabilen İskender füzelerinden de transfer ettiğini söyledi.
TAKTİK NÜKLEER SİLAH NEDİR?
Taktik nükleer silahlar, “kentleri yok etme” kapasitesine sahip değil. Savaş sahasında belirli kazanımlar elde etmekle sınırlı, küçük patlayıcı güce sahip olan bu silahlar, “stratejik nükleer silahların zıttı” olarak da tanımlanıyor. Rusya’nın envanterinde bu silahlardan kaç adet bulunduğu net olarak bilinmiyor.
PUTİN’İN BU HAMLESİ NE ANLAMA GELİYOR?
Putin’in Belarus’a bu silahları yerleştirme kararı alması esasında beklenmedik değil. Ancak bu hamle, Ukrayna’ya verdiği ağır silah desteği konusunda NATO’ya bir uyarı anlamına geliyor.
Putin nükleer silahların yayılmasını engelleme konusundaki yükümlülüklerinin ihlal edilmeyeceğini vurgulasa da, bu karar Rusya’nın Ukrayna’daki işgalin 13 ay önce başlamasından bu yana yaptığı nükleer savaş uyarılarının en somut örneklerinden biri.
Uzmanlar, bugüne dek ABD’nin aksine kendi sınırlarının dışına nükleer silah yerleştirmemekle övünen Rusya’nın, Ukrayna’da yaşanan açmazın sonunda politika değişikliğine gitmesinin, silahların kullanılıp kullanılmamasından bağımsız olarak önemsenmesi gerektiğini belirtiyor.
ABD NE TEPKİ VERDİ?
Dünyanın diğer “nükleer süper gücü” olan ABD’den Putin’in kararı hakkında henüz resmi bir açıklama gelmedi. Reuters ajansına konuşan üst düzey bir Amerikan yönetimi yetkilisi ise “Moskova’nın nükleer silahlarını kullanmayı planladığına dair herhangi bir işaret bulunmadığını” söylemekle yetindi.
Yetkili, Rusya ile Belarus’un bu konu hakkında bir süredir zaten görüşmekte olduğunu belirterek, “Kendi stratejik nükleer pozisyonumuzu değiştirmek için bir sebep görmüyoruz. Rusya’nın da nükleer silah kullanmaya hazırlandığında dair bir işaret yok. NATO ittifakının kolektif savunmasına bağlıyız” dedi.
DİĞER TEPKİLER NE YÖNDE?
Nobel Barış Ödülü sahibi olan Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Kampanya isimli küresel sivil toplum oluşumu, Putin’in açıklamasını “son derece tehlikeli bir tırmanma” olarak niteledi. Kuruluşun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ukrayna’daki savaş bağlamında, yanlış bir hesap veya yorum yapılması ihtimali son derece yüksek. Nükleer silahların paylaşımı durumu çok daha kötü hale getiriyor ve felaket boyutlarında insani sonuç riski doğuruyor” denildi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin üst düzey güvenlik danışmanlarından Oleksiy Danilov ise Rusya’nın planlarının Belarus’u istikrarsızlaştıracağını savundu. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin başkanı olan Danilov, “Kremlin Belarus’a nükleer bir tehine haline getirdi” iddiasında bulundu. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***