– Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un nüfusun çoğunluğu tarafından kabul görmeyen emeklilik düzenlemesine karşı eylemler 10’uncu gününde devam etti. İçişleri Bakanlığı salı günkü eylemlere 740 bin kişinin katıldığını açıklarken, Fransa’nın en etkili işçi sendikalarından CGT eylemlere 2 milyondan fazla kişi katıldığını duyurdu.
ÜLKE GENELİNDE YAKLAŞIK 200 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, emeklilik düzenlemesine karşı ülke genelinde düzenlenen 10’uncu kitlesel gösterilerde ülke genelinde 201 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Fransız Bakan, protestolarda 175 güvenlik gücünün yaralandığını da söyledi.
Başkent Paris’te polis eylemcilere göz yaşatıcı gaz, biber gazı ve copla müdahale etti. Eylemciler de çöp kutularını yakarak ve havai fişek ile çeşitli cisimler fırlatarak karşılık verdi. Ancak Paris’teki çatışmaların önceki günlere kıyasla şiddetinin azaldığı da vurgulandı.
Paris’te polisle yaşanan çatışma sırasında polis müdahalesi sonucu yerde hareketsiz kalan bir görüntüleri sosyal medyada tartışma yarattı. Polis eylemciye yardım etmek için dururken söz konusu eylemcinin sağlık durumu hakkında bilgi alınamadı.
Paris’in yanı sıra Lyon, Lille, Rennes, Bordeaux, Nantes ve Toulouse kentlerindeki eylem ve yürüyüşlerde de polisle çatışmalar yaşandı. Nantes kentinde bir banka şubesi ve bir otomobil ateşe verilirken beş eylemcinin yaralandığı, 49 eylemcinin de gözaltına alındığı duyuruldu. Rennes’de polis eylemcilere tazyikli suyla müdahale etti. Kentteki eyleme sendikalara göre 25 bin kişi katıldı.
HÜKÜMET SENDİKALARIN DÜZENLEMEYİ İPTAL ÇAĞRISINI REDDETTİ
Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını 2 yıl yükselterek 62’den 64’e çıkarmayı içeren yasa tasarısını oylama yapmadan parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclisten geçirme kararı üzerine gösteriler 16 Mart’ta başlamıştı. Günün erken saatlerinde hükümet, sendikaların emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64’e çıkaran emeklilik yasasını askıya alma ve yeniden düşünme talebini reddetti. Başbakan Elisabeth Borne, önümüzdeki pazartesi ve salı günü sendikalarla görüşmeyi teklif etti. Sendikalar, ülke çapında bir sonraki protesto gününün 6 Nisan’da olabileceğini açıkladı.
Her iki cumhurbaşkanlığı kampanyasında da emeklilik düzenlemesi sözü veren Macron, ülkenin mali durumunu dengede tutmak için değişikliğin gerekli olduğunu savunuyor. Sendikalar ve muhalefet partileri ,se bunu yapmanın başka yolları olduğunu söylüyor. CFDT sendikası başkanı Laurent Berger, Paris mitinginde gazetecilere verdiği demeçte, “Bir çıkış yolu önerdik. Ama yeniden engellenmekte olmamız kabul edilemez” dedi.
TEMİZLİK İŞÇİLERİ GREVLERİNİ ASKIYA ALDI
Ulaştırma, havacılık ve enerji sektörlerinde devam eden grevler ülkede seyahatleri kesintiye uğratmaya devam etse de hem Parislileri hem de turistleri biraz olsun rahatlatan bir hareketle, şehirdeki temizlik işçileri ünlü yerlerin etrafındaki yolları çöp yığınlarıyla dolu bırakan haftalarca süren grevi askıya aldıklarını açıkladı. Paris’te grev nedeniyle tonlarca çöp birikmiş ve halk sağlığını tehdit edebilecek bir düzeye gelmişti. (DIŞ HABERLER)
Fransa Macron’a direniyor: Louvre çalışanları eylemlere katıldı, müze ziyarete kapandı
Macron televizyon röportajında lüks saatini ‘yok etti’
3. Charles’ın Fransa ziyareti eylemler nedeniyle ertelendi
Fransa, Macron’un emeklilik inadına karşı isyanda: En az 1 milyon kişi sokağa çıktı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***