– Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız televizyonlarına verdiği röportajda ülke nüfusunun büyük bölümünün karşı çıktığı emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yeni emeklilik yasasını savundu. Macron “gerekli” dediği yasanın yıl sonu itibarıyla yürürlüğe gireceğini de söyledi.
TF1 ve France 2 TV’ye verdiği röportajda Macron “pişmanlık duymadığını” söyleyerek, işçi sendikalarıyla gergin olan ilişkiyi geliştirmek ve onları, gelecekteki reformlara daha fazla dahil etmek istediğini de sözlerine ekledi.
Macron röportajda, “Bu (emeklilik) reformunu yapmaktan zevk aldığımı mı sanıyorsunuz? Hayır” dedi. “Ama hesapları dengelemenin yüz adet yolu yok… bu reform gerekli” diye de ekledi.
Yasanın Anayasa Konseyi tarafından incelenmesinin ardından yıl sonunda yürürlüğe girmesini umduğunu da söyleyen Macron ” Ne kadar beklersek bütçe açığı o kadar artar. Bu reform gerekli, beni mutlu etmiyor. Yapmamayı tercih ederdim” ifadelerini kullandı.
MACRON EYLEMCİLERE YÜKLENDİ
Hükümet, emeklilik yasasını Ulusal Meclis’te oylama yapmadan kabul edip yasalaştırmadan önce yasa tasarısına karşı protestolar, sendikalar tarafından düzenlenen mitinglerde büyük, barışçıl kalabalıklar toplamıştı. Ancak hükümetin geçen hafta parlamentoda oylama yapmama kararından bu yana, Paris’te ve başka yerlerde spontane protestolarda her gece polisle yaşanan arbede sırasında çöp kutuları ve barikatlar ateşe veriliyor. Eylemciler çarşamba günü Nice ve Toulouse şehirlerindeki tren istasyonlarını da kapattı. Bu, petrol depolarını, toplu taşımayı ve çöp toplamayı etkileyen sürekli grevlerin yanı sıra, dört yıl önceki “Sarı Yelekliler” isyanından bu yana Macron’un otoritesine karşı en ciddi meydan okumayı temsil ediyor. İşçi sendikaları yarın (23 Mart) ülke çapında bir grev ve gösteri günü daha ilan etmişti.
SENDİKA LİDERLERİNDEN MACRON’UN EYLEMCİLERE YÖNELİK AÇIKLAMASINA TEPKİ
Macron röportajında “aşırı şiddet” olarak adlandırdığı eylemlerin kabul edilemez olduğunu söylerken, barışçıl protesto hakkına saygı duyduğunu söyledi. “Mümkün olduğunca normal hayatın devam etmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Sendika liderleri ise Macron’un eylemciler hakkındaki sözlerini kınadı. . CGT Sendikası Genel Sekreteri Philippe Martinez, röportajın Fransa Cumhurbaşkanı’nın “ikiyüzlülüğünü” sergilediğini söyledi. Martinez, Macron’un yorumlarının “protesto eden binlerce insanı küçümsediğini” gösterdiğini söyledi.
MACRON: BAŞBAKAN BORNE GÜVENİME SAHİP
Macron cephesi geçen yıl yapılan seçimlerde parlamentonun alt kanadındaki (Ulusal Meclis) çoğunluğunu kaybetmişti. Macron cephesindeki siyasiler ne bir hükümet değişikliği ne de erken seçimin gündemde olduğunu, bunun yerine vatandaşları ve sendikaları karar alma süreçlerine daha iyi dahil edecek önlemler alınacağını söyledi. Muhalefet ise Macron’a emeklilik reformunu savunanların ön saflarında yer alan Başbakan Elisabeth Borne’u görevden alması çağrısında bulundu. Anca Macron röportajda başbakana destek verdi.
Fransa Cumhurbaşkanı “Başbakan Borne bu hükümet ekibine liderlik etme ve ‘daha az yasa, daha kısa, daha net metinler’ içeren bir yasama programı oluşturma ve ‘bu çoğunluğu elinden geldiğince genişletmeye devam etme’ konusunda güvenime sahip” dedi.
Ülkedeki anketler, Fransızların büyük çoğunluğunun emeklilik yasasına ve hükümetin yasa tasarısını geçen hafta oylama olmaksızın meclisten geçirme kararına karşı olduğunu gösteriyor. Ancak Macron kararlı duracağını söyledi. “Kısa vadeli anketler ile ülkenin genel çıkarı arasında ben genel çıkarı seçiyorum.Ve bunun arkasında popülerliğimin düşmesi de söz konusuysa reformu onaylarım.Herhangi bir kötü davranışa müsamaha göstermeyeceğiz. Durma veya hareketsizlik hakkımız yok” dedi (DIŞ HABERLER)
Fransa’da emeklilik reformunun kabulüyle eylemler patlak verdi
Fransa’da tartışma yaratan emeklilik reformu kabul edildi
Fransa’da emeklilik reformu karşıtı eylem ve grevler sürüyor
Fransa’da tansiyon yüksek: Başbakan emeklilik yasasını oylama yapılmadan meclisten geçirdi, 217 gözaltı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***