– Kanada hükümeti 8 Mart Kadınlar Günü öncesinde, ülkedeki LGBTİ+ ve kürtaj karşıtı yasaların yürürlükten kaldırıldığını ve söz konusu yasalar sebebiyle hüküm giymiş bireylerin sicillerini temizlemesine olanak tanıyacak bir adalet reformunu yürürlüğe koydu. Yürürlükten kaldırılan yasalar, kadınları, lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve queer (LGBTi+) bireylerin kürtaja ve bu topluluklar için güvenli alanlar olarak kabul edilen hamamlara, gece kulüplerine ve eş değiştirme kulüplerine erişimini hedef alıyordu.
‘AHLAKSIZLIK YASALARI ÖZGÜRLÜKLERİ TEHLİKEYE ATIYOR’
Kadın ve Cinsiyet Eşitliği ve Gençlik Bakanı Marci Ien söz konusu reforma ilişkin yaptığı açıklamada, “Kanadalılar güvenliklerine öncelik veren, ayrımcı olmayan politikaları hak ediyor” dedi. Ien, “Hükümetin geçmiş yasa ve düzenlemelerin adaletsiz olduğunu ve LGBTİ+ topluluklarının ve kadınların özgürlüklerini tehlikeye attığını” kabul ettiğini dile getirdi.
SABIKA KAYITLARI SİLİNEBİLECEK
Söz konusu yasaların yürürlükten kaldırılmasıyla, daha önce hüküm giymiş kişiler, “tarihsel olarak haksız mahkumiyet kayıtlarının” kalıcı olarak silinmesine izin veren 2018 tarihli ‘Haksız Mahkumiyetlerin Silinmesi Yasası’ kapsamında silinmesi için başvuruda bulunabilecekler. Hüküm giymiş kişi vefat etmişse, onun adına bir aile üyesi veya vekili başvuru yapabilecek.
1980’LERDE PEK ÇOK BASKIN OLMUŞTU
Kanada Kraliyet Atlı Polisi, Kanada’daki gey gece kulüplerine ve hamamlara baskın yapmak için ‘ahlaksızlık yasalarını’ kullanarak müşterileri, çalışanları ve sanatçıları suçlamıştı. 1981’de Toronto’da bu modası geçmiş yasalar uyarınca 286 erkek müstehcen bir evde bulundukları için hüküm giymişti. Kürtaj karşıtı yasa, Kanada Yüksek Mahkemesi’nin yasanın anayasaya aykırı olduğuna hükmettiği 1988 yılından beri fiili olarak uygulanmıyordu. (DIŞ HABERLER)
Yıkılacak olan hayatlarımız değil ataerkil sistem
8 Mart’a giderken
Gülsüm Kav: Özgür bir dünyayı kazanana kadar da mücadelemiz sürecek
8 Mart öncesi İspanya’dan yeni karar: Yönetici kadroların en az yüzde 40’ının kadın olması zorunluluğu getirildi
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***