– İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan pazar akşamı yapılan yazılı açıklamaya göre Akdeniz’deki göçmenlerden gelen yardım çağrılarını sosyal medyadan duyuran “Alarm Phone” isimli sivil oluşumun yaptığı çağrı ve Libya makamlarının destek talebi üzerine Libya’nın yaklaşık 160 km açığında kötü hava koşulları nedeniyle alabora olan bir tekneye kurtarma operasyonu düzenlendi.
Operasyonda içinde 47 kişi bulunduğu aktarılan teknedeki 17 kişinin kurtarıldığı ancak 30 düzensiz göçmenin ise kayıp olduğu açıklandı.
Kayıp düzensiz göçmenlerin bulunması için bölgedeki ticari gemilerin denizden ve Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı’na (Frontex) ait devriye uçağının havadan faaliyetinin sürdüğü ifade edildi.
İtalyan Sahil Güvenliği’nin açıklamasında, söz konusu kurtarma operasyonun İtalyan arama kurtarma bölgesinin sınırları dışında olduğu vurgulanırken, ilgili diğer ulusal deniz kurtarma ve koordinasyon merkezlerinin konuya kayıtsız kalmasını not edildiği belirtildi.
MELONİ HÜKÜMETİNE TEPKİ
Alarm Phone sivil toplum kuruluşu başta olmak üzere İtalya’da muhalefette yer alan sol partiler, bu son trajedide de kurtarma operasyonu düzenlemede geç kalındığı gerekçesiyle Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetine tepki gösterdi.
Diğer yandan, muhalif çevrelerin hükümeti göçmenleri kurtarmadığı gerekçesiyle sert şekilde eleştirdiği bir diğer hadise olan 26 Şubat’ta İtalya’nın Steccato di Cutro beldesi açıklarında yaşanan göçmen teknesi faciasında ölenlerin sayısı da 79’a yükseldi. İtalyan güvenlik güçleri, üzerinden iki hafta geçen olay sonrasında dün 3 kişinin cesedini daha denizden çıkardı.
1300’TEN FAZLA GÖÇMEN KURTARILDI
Cumartesi günü ise İtalya Sahil Güvenliği ülkenin güney kıyılarında 1300’ten fazla göçmenin üç ayrı operasyonla kurtarıldığını ayrıca Sicilya kıyılarında 200 göçmenin daha kurtarıldığını duyurmuştu.
İtalya’ya gelen göçmenlerin sayısındaki artış geçen yıl ekim ayında göreve gelen ve bu yıl hem Kuzey Afrika’dan hem de Türkiye’den bu tür göçmen akışını kesme sözü veren ülkenin muhafazakar hükümeti üzerindeki baskıyı artırıyor. 2022’nin aynı döneminde 6 bin kişiyle karşılaştırıldığında, bu yıl 10 Mart itibarıyla yaklaşık 17 bin 600 düzensiz göçmen İtalya’ya ulaştı. Yüzlerce göçmen ise Akdeniz’i geçip Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken öldü. (DIŞ HABERLER)
İngiltere, Fransa’ya küçük tekneleri durdurması için yaklaşık 500 milyon sterlin verecek
Hollanda, Kuzey Afrika ülkeleriyle de ‘Türkiye anlaşması’ istiyor
Bangladeş’teki dünyanın en büyük mülteci kampında yangın: 12 bin kişi evsiz kaldı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***