İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) bugün yapılan açıklamada, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde yaşayan mültecilerin bölge dışında 60 gün kalabilmelerine yönelik süre sınırlamasının kaldırılması çağrısında bulunuldu.
Örgüt sınırlamanın, mültecileri belirsiz bir geleceğe ittiğini ve uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamalarına engel olduğunu bildirdi.
“Bu kişiler, hayatlarını bölge dışında yeniden inşa etmeyi planlayabilmelidir” denilen açıklamada, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde mülteci ve göçmen hakları araştırmacısı Nadia Hardman’ın görüşlerine yer verildi.
Hardman, “Suriyeli depremzedelerin bölge dışında geçirecekleri süreye getirilen 60 günlük sınırlama, onları belirsizlik içinde bırakıyor ve birçoğu, yıkıma uğrayan illerdeki yetersiz barınma koşullarına geri dönmek zorunda kalacaklarından korkuyor. Süre sınırlaması tamamen keyfidir ve mülteciler üzerinde gereksiz ve haksız bir mali ve zihinsel baskı yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu ay, 6 Şubat’ta Türkiye’de meydana gelen depremlerde çoğunluğu Suriyeli mülteciler olmak üzere 6 bin 660’ı yabancının hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Türkiye’de yaşayan geçici koruma altındaki Suriyeliler bulundukları illerden başka bir ile seyahat edecekleri zaman yerel makamlardan izin almaları gerekiyor. Bu uygulama depremin ardından bir süreliğine kaldırılsa da, daha sonra yeniden uygulamaya kondu ve Suriyelilere bulundukları il dışında 60 günden fazla kalamama kısıtlaması getirildi.
Depremden sonra akrabalarının yanında kalmak için İstanbul, Ankara, İzmir veya Bursa gibi şehirlere giden 11 Suriyeli mülteciyle konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü, çoğunun artçı sarsıntıların ve soğuk havada günlerce kaldıktan sonra bulundukları şehirden ayrılmaya karar verdiklerini söylediğini aktardı.
Nadia Hardman, “Mültecilerin altyapısı işleyen şehirlere sığınmalarına izin verilmeli ve etkilenen şehirlerde herkes için sürdürülebilir barınma ve temel ihtiyaçlar sağlanana kadar toparlanmaları için zaman tanınmalıdır” dedi.
İçişleri Bakanlığı geçen yıl, 63 ilde bin 169 mahalleyi yeni mülteci kayıtlarına “kapalı” olarak belirleyerek yabancı nüfusu “seyreltme” politikasını uygulamaya koymuştu. Bu politika, mülteci nüfusunun toplam nüfusun yüzde 20’sinden fazlasını oluşturan yerler için uygulanmıştı.