HDP, seçim günü 14 Mayıs’tan önce Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı alması ihtimaline karşı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi logosuyla seçime katılma seçeneğini değerlendirirken, Eş Genel Başkan Mithat Sancar “Birlikte yürüyeceğiz, iktidarı ve düzeni mutlaka değiştireceğiz” mesajını verdi.
Sancar, Meclis’te HDP grubu toplantısında depremlerin ardından yaşanan süreci eleştirdi ve gelecek seçimler üzerine değerlendirmelerde bulundu.
HDP’nin ilkeleri ve gelecek iddiasıyla Türkiye’de temel gerçeklerden birisi olmaya devam ettiğini kaydeden Sancar, “HDP kurulduğu günden bu yana demokrasi ittifakı ve üçüncü yol siyaseti üzerinden var oldu. Demokrasi ittifakı çağrımız hem partimizin çok bileşenli yapısı dolayısıyla Emek ve Özgürlük İttifakı’na da evrilmiş, bu çabamız büyük karşılık görmüştür. 14 Mayıs seçimlerine en geniş demokrasi ittifakıyla girmek için her çabayı harcamaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmasında deprem için toplanan yardımları ve afet yönetimindeki eksiklikleri sorgulayan Sancar, “Freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı giden bu iktidarın kendisiyle birlikte ülkeyi de uçuruma sürüklemesine izin vermeyeceğiz. Bu çöküşü durdurmak için bu düzeni de değiştirmemiz gerekiyor. En güçlü demokrasi birlikteliğini, mücadele ortaklığını yaratma konusunda çok yol aldık, daha da almamız gerekiyor. Biz sorumluluklarımızın farkındayız ve değişimi, dönüşümü, yeni başlangıcı ancak kendi öz gücümüzle başarabileceğimizin farkındayız. Politikalarımızı da buna göre inşa ediyoruz. Bu seçimlerden en güçlü, en çoğulcu temsiliyet ile çıkmak zorundayız” yönünde açıklama yaptı.
HDP’nin yarınki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının gündeminde ise, parti kapatma davasında Anayasa Mahkemesi’nin son kararlarıyla birlikte olası gelişmeler var. Son günlerde HDP içerisinde seçeneklerden birisi olarak masadaki Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) logosuyla 14 Mayıs seçimine girilmesinin yanısıra Emek ve Özgürlük İttifakı’nın içerisindeki sıkıntılar konuşulacak.
HDP yönetiminde YSK – AYM denklemiyle değerlendirme
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 10 Mayıs 2022 tarihli 2022/156 sayılı kararındaki seçime girme yeterliliğine sahip 27 siyasi parti sayısını güncellemesi, HDP’nin seçenekleri arasında Yeşil Sol Parti kapısını açtı. YSK, 11 Ocak günü 2023/92 sayılı kararıyla seçime katılabilecek parti sayısını 36 olarak ilan etti. Bu kararla daha önce HDP’nin ittifak ortağı olarak ortak milletvekili listesi hazırlanması seçeneğini görüştüğü Emek Partisi (EMEP) ile Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) dışında Yeşil Sol Parti’ye de seçime katılma hakkı tanındı.
YSK ayrıca 18 Mart itibariyle başlattığı seçim takviminde siyasi partilere ittifak anlaşmasını teslim etmek üzere 24 Mart’ı ve milletvekili aday listeleri için da 9 Nisan’ı son gün olarak duyurdu.
Şimdi HDP, YSK kararlarıyla birlikte Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) parti kapatma davasında eş genel başkanlar Pervin Buldan ile Mithat Sancar’ın sözlü savunma tarihini 11 Nisan olarak kararlaştırmış olmasını dikkate alıyor.
HDP, seçim takvimi açısından AYM’nin 11 Nisan’daki sözlü savunma sonrasında 14 Mayıs öncesinde de parti kapatma kararı alabileceği görüşünden hareketle 9 Nisan’da milletvekili aday listesini YSK’ya nasıl teslim etmek gerektiğini değerlendiriyor.
Dolayısıyla yarınki HDP MYK toplantısında Yeşil Sol Parti seçeneği üzerinde durulacak. Bu arada Edirne Cezaevi’nde tutuklu Selahattin Demirtaş’ın bugün akşam Yeşil Sol Parti’nin logosunu paylaşarak, “Bu görselin renkli çıktısını alıp evde buzdolabı kapısına, oda kapılarına yapıştırın lütfen. Ne olduğunu bilmeyen kalmasın, lazım olacak 🙂 Haydi arkadaşlar, elden ele…” mesajını vermesi göze çarptı.
16 Mart günü HDP’nin ittifak ilişkisi de şekillenecek
HDP’nin, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda ortakları EMEP ile TİP yerine Yeşil Sol Parti seçeneğine ağırlık vermesindeki önemli etken ise, tek milletvekili aday listesiyle seçime girilmesi görüşünde uzlaşılamaması olarak vurgulandı.
HDP, EMEP, TİP’in yanısıra Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) işbirliğine dayalı Emek ve Özgürlük İttifakı, 16 Mart Perşembe günü buluşacak. Bu toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Seçimi adayı ile parlamento seçimi için liste meselesi ele alınacak.
Daha önce EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, yaptığı yazılı açıklamada, “Parlamento seçimlerinde Emek ve Özgürlük İttifakını oluşturan partiler ile Sosyalist Güç Birliğini oluşturan partiler oy pusulasında yan yana ve kendi amblemleriyle durmalıdır” çağrısında bulundu. Böylece Akdeniz, ittifak çatısı altında EMEP’in kendi logosuyla Genel Seçimler’e girmek istediğini ilan etti.
TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ise, bugün Gerçek Gündem’e yaptığı açıklamada, 81 ilde değil ancak bazı illerde TİP’in kendi logosuyla bazı illerde ise HDP’yle ittifak listesiyle seçime girebileceğini işaret etti. Kadıgil, HDP’nin 81 ilde tek listeyle milletvekili seçimine girilmesi görüşüne karşı çıktıklarını ancak Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan ayrılmayacaklarını belirtti.
Bu tabloda, HDP’nin HDP logosuyla değil Yeşil Sol Parti logosuyla girmeyi düşündüğü Genel Seçimler’de bazı illerde ortak milletvekili aday listesi hazırlığı yapılması gündemde.