Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, depremlerin ardından barınma yerleri değişen depremzedelerin seçme ve seçilme hakkını kullanabilmesi adına yeni adres beyanlarını 17 Mart saat 23.59’a kadar nüfus müdürlükleri yanı sıra e-Devlet ve nüfusmatikler üzerinden yapabileceklerini bildirdi.
Ancak tek sorun yurt içinde adres değiştiren seçmenler değil. Özellikle son 10 yılda AKP zulmünden kaçarak yurt dışında hayata tutunmaya çalışan yüzbinlerce insan var. Onların da oy kullanmaları için 17 Mart tarihine kadar bazı prosetörleri yerine getirmesi gereriyor.
Eski HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, konuyla ilgili önemli bir flood paylaştı. Kendisi de 2016 yılından bu yana Avrupa’da yaşayan Sarıyıldız’ın, gurbetçilerin oy kullanabilmesi için yapılması gerekenleri adım adım anlattı. İşte o paylaşımlar:
1- Çağrım, ülkeyi cehenneme çeviren Erdoğan diktatörlüğünden kaçarak yurtdışına çıkan onbinlerce insanımızadır;14 Mayıs seçimleri, halkın kanını emen bir katil sürüsünden kurtulmanın tek fırsatıdır. O nedenle lütfen en geç 17 Mart’a kadar yurtdışı seçmen kütüğüne kaydınızı yaptırın.
2- Bulunduğunuz ülkede ister oturum hakkı elde etmiş olun ister olmayın, ister çalışma izniyle bulunun ister öğrenci olun, sizin oy kullanma hakkınız vardır. Yeterki elinizi hızlı Kaydınızı nasıl mı yapacaksınız?
3- Yurtdışına son yıllarda çıkıpta ilk kez yurtdışında oy kullanacak TC vatandaşlarının muhtemelen seçmen kayıtları hala ülkededir. Yine de seçmen, kaydolup olmadığını görmek için http://ysk.gov.tr adresine girip Yurt Dışı Seçmen Sorgulama bölümüne bakabilirler.
4- Burada açılan alanda; 1-Nüfusa kayıtlı olduğu il, 2-TC Kimlik Numarası, 3-Nüfusa kayıtlı olduğu Sıra no, 4-doğrulama kodu, bölümlerini doldurarak seçmen kaydının olup olmadığını öğrenebilir.
5- Seçmen kaydı yoksa-ki muhtemelen yoktur, bugünden konsolosluklara gidip Adres Beyan Formu doldurarak seçmen kaydı yapılabilir. Konsolosluklara gitmenin iddia edildiği gibi oturum süreci üzerinde hiç bir etkisi yoktur. YSK sayfası açılmazsa da ona takılmadan süreci işletin…
6- Herhangi bir nedenle konsolosluğa gitmek istenmiyorsa Adres Beyan Formu’nun internetten çıktısını alarak doldurup imzalamak ve forma Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı/Nüfus Cüzdanı fotokopisini eklemek suretiyle en yakın yurt dışı temsilciğine posta ile gönderilmesi gerekiyor.
7- Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlar (17 Marta kadar), zaman sorunu nedeniyle çok çok önemli olduğundan şimdilik bunları belirtelim. Sonraki adımlar, zamanı geldiğinde paylaşılır. Konuya dair herhangi bir soru olursa DM ile iletebilirsiniz.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***