Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran reform tasarısını Meclis oylamasına sunmadan Anayasa’nın 49 maddesinin 3. fıkrasını uygulayarak yürürlüğe koyma kararı alması sendikaların sert tepkisine yol açtı.
Öfkeli işçiler başkent çevre yollarında barikatlar kurarak ulaşımı engellerken, petrol rafinerilerinde çalışanlar greve gitme kararı aldı.
Rafinerilerde çalışan işçilerin grevinin uzaması halinde ülke genelinde yakıt sıkıntısının ortaya çıkmasından endişe ediliyor.
Paris’de 258 kişi gözaltına alındı
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülke genelinde dün akşam düzenlenen gösterilerde 258’i Paris olmak üzere toplam 310 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Darmanin, “Muhalefet meşru, gösteri yapmak meşru ancak yıkıp dökmek meşru değil.” diyerek tepkisini dile getirdi. Paris’te dün akşamki gösterilerin en önemli adresi Meclis binasının önü oldu.
Meclis’e yakın Concorde Meydanı’nda binlerce reform karşıtları toplandı. Gösteride polis ile göstericiler arasında gergin anlar yaşanırken, polislerin meydandan tahliye ettiği göstericiler ara sokaklara dağıldı.
Göstericiler Paris sokaklarından günlerdir temizlik işçileri grevi nedeniyle yığılan çöplerin yanı sıra araç ve bazı kamu mallarını ateşe verdi.
Marsilya, Nantes, Rennes ve Lyon kentlerinde öfkeli işçiler ile polis arasında arbede çıktı.
Başbakan Meclis’te çoğunluk sağlayamadıklarını kabul etti
Başbakanı Elisabeth Borne, basına yaptığı açıklamada, emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformuna ilişkin tasarıyı kabul ettirmek için Ulusal Meclis’te yeterli oya sahip olmadıklarını kabul etti.
Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Meclis’ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
Gensoru önergesi meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor. Gensoru önergesi, mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senatonun önüne geliyor.
Fransa’da emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefleyen reforma ilişkin yasa tasarısının nihai olarak dün Meclis’te görüşüldükten sonra oylanması bekleniyordu.
Macron’un ısrarla kabul edilmesini istediği emeklilik reform tasarısı dün Senato’da ikinci kez oylanarak kabul edilmişti.
Reforma ilişkin yasa tasarısıyla ilgili uzlaşı, Meclis ve Senato üyelerini bir araya getiren ortak komisyonda bugün kabul edilmişti.
Buna rağmen iktidar partisinin Meclis’te çoğunlukta olmaması ve diğer muhafazakar partilerin uzlaşı metnine ne kadar destek vereceği konusundaki belirsizlik Macron’un Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasının işletilmesini zorunlu kıldı.
Grevlerin sürmesi bekleniyor
Son anketler seçmenlerin tasarıya önemli oranda karşı çıktığını gösterirken, sendikalar grev ve protestoların süreceği uyarısında bulunuyor.
Yasa tasarısına ilişkin son iki aydır ülke genelinde düzenlenen grevler ve protestolar özellikle ulaşım sektörünü felce uğrattı.
Son olarak çöpçülerin Paris’te geçen hafta başlattığı greve yüzünden başkentte “çöp dağları” oluştu.
Macron ve hükümetinin reformun gerçekleşmemesi halinde sosyal güvenlik sisteminin iflas edeceği ve maaşların ödenemeyeceği uyarısında bulunuyor.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı.
Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***