Fransa’da Yargıtay, İtalya’nın terörist olarak nitelendirdiği ve 30 yıl önce meydana gelen eylemler nedeniyle iadesini istediği 10 eski solcu militanın sınır dışı edilmesini reddetti.
Fransa’nın en yüksek temyiz mahkemesi tarafından alınan kararda, “Yargıtay, hakimlerin değerlendirmelerinin bir parçası olan gerekçelerin yeterli olduğunu düşünerek temyiz başvurularını reddetmektedir” denildi.
İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin aşırı sağcı partisi Lig, kararı “endişe verici” olarak nitelendirdi.
İtalya’da 1960’ların sonundan 1980’lere kadar süren ve “Kurşun Yılları” olarak adlandırılan sol ve sağ kanat terörizminin ardından eski gerillalar şiddetten vazgeçmeleri şartıyla Fransa’ya sığınmıştı.
Roma yönetimi ise Paris’ten bu tarihten beri eski gerillaların iade edilmesini talep ediyor.
Nisan 2021’de Fransa yedi eski İtalyan solcu militanı, İtalya’da terörizm suçlamasıyla mahkum edilmelerinin ardından tutuklamıştı.
Başbakan Meloni: Karar kabul edilemez ve utanç verici
Yargıtay’ın son kararı bu yedi kişi ve yaşları 62 ile 89 arasında değişen üç kişiyi kapsıyor.
Geçtiğimiz yıl bir alt mahkemenin insan hakları gerekçesiyle bu kişileri iade etmeme kararı Roma ve Paris arasında bir çatlağa yol açmış, bazı İtalyan siyasetçiler Fransız yargıçları “kabul edilemez” bir karar almakla suçlamıştı.
Aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin lideri Başbakan Giorgia Meloni ise geçtiğimiz yaz militanların sınır dışı edilmemesini “kabul edilemez ve utanç verici” olarak nitelendirmişti.
İade talebine Mitterand’dan ret, Macron’dan destek
Fransa’da 1981 ile 1995 arasında görevde bulunan Cumhurbaşkanı François Mitterand geçmişleri ile bağlarını koparmış eski aktivistlerin İtalya’ya iade edilmeyeceğini taahhüt etmişti.
Ancak 2021 baharında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, altısı Kızıl Tugay, dördü ise diğer silahlı gruplara üye olmuş bu kişilerin Roma tarafından yenilenen iade taleplerinin yerine getirilmesini desteklemeye karar verdi.
İtalya’da “Kurşun Yılları” olarak adlandırılan dönemde aşırı sağ ve aşırı sol kanat arasındaki şiddetli toplumsal mücadelelerde 360’tan fazla kişi hayatını kaybetmiş binlerce kişi yaralanmıştı. Olaylar sırasında 10 binden fazla tutuklama kararı alınırken 5 bin kişi mahkum edilmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***