DİYARBAKIR – Depremzedeler için Diyarbakır’da kurulan ve yeri nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının (STK) karşı çıktığı çadırkentin tahliye edilmesine karar verildi. Yetkililer şimdi yeni çadırkent için yer arıyor. STK’lar ise uyarılarını tekrarlıyor.
6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından kurulan çadırkent, tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor. Silvan yolu üzerinde, Dicle Nehri kıyısında kurulan çadırkentin konumu eleştiriliyor.
Sivil toplum kuruluşları, Dicle Nehri üzerindeki barajlarda yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta çadırkentin sular altı altında kalabileceği uyarısında bulunuyordu. STK temsilcileri, yıllar önce kent merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Dicle Barajı’nın kapağının kontrollu su tahliyesi sırasında kopması sonucu meydana gelen seli anımsatıyordu. 2018 yılında meydana gelen olayda nehir kenarındaki tüm yerleşim yerleri sular altında kalmıştı.
Uyarılara rağmen çadırkentin yeri değiştirilmedi. Ancak 15 Mart’taki aşırı yağışlar nedeniyle çadırlar sular altında kaldı. Bunun üzerine Diyarbakır Valiliği, çadırkentte kalan 450 depremzede aileyi tahliye etmek zorunda kaldı.
Valiliğin yaptığı açıklamada tahliyenin geçici olduğu belirtilerek, “Hava şartlarının normalleşmesinin ardından vatandaşlarımızın tekrar çadırkente yerleşmeleri sağlanacaktır. Halihazırda, çadırkentimizde herhangi bir sel baskını veya taşkın riski bulunmamaktadır” denildi.
Ancak aradan geçen sürede depremzedeler çadırkente dönmedi.
Çadırkent tamamen tahliye edilecek
4 bin 200 çadırın kurulduğu, 2 bin 600 metre içme suyu, 2 bin 100 metre kanalizasyon ve bin 800 metre terfi hattının döşendiği çadırkentin elektrik altyapısı da kurulmuştu. VOA Türkçe’nin yetkililerden aldığı bilgiye göre, çadırkentin tamamen tahliye edilmesine karar verildi. Yapılan bir toplantıda çadırkentin tahliyesinin ardından depremzedelerin nereye yerleştirilebilecekleri tartışıldı.
“Çadırkent için 100 milyon TL’den fazla para harcandı”
Kararı VOA Türkçe’ye değerlendiren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Alican Çetinkaya, tüm uyarıların dikkate alınmadığını belirterek, çadırkent için 100 milyon TL’ den fazla para harcandığını söyledi.
Uyarılarının bilimsel gerçeklere dayandığını söyleyen Çetinkaya, daha önce alternatif yerler önerdiklerini ama bunların dikkate alınmadığını ifade etti.
“Bizim dediğimiz noktaya geldiler”
Yetkililerin STK’ların eleştirdiği noktaya geldiğine vurgu yapan Çetinkaya, “Biz öylesine uyarmıyoruz. Bilimsel gerekçelerle söyledik. Hatta o dönemde arsa sahibi ve birçok kişi bizi eleştirdi, böyle değil diye. Bilime ve tekniğe uymanız gerekiyor. Bunun olmaması gerekiyordu. Ama bizim dediğimiz noktaya geldiler, burayı boşaltmak zorunda kaldılar” dedi.
Yeni çadırkent yerine konteynırların kurulması çağrısı yapan Çetinkaya, “Bizim yazılı olarak bildirdiğimiz yerler var. Umarım buralara alırlar yine aynı hataya düşmezler. Önerdiğimiz yerlerden bir tanesine götürülür” diye konuştu.
Diyarbakır’da 53 bin 350 bina hasarlı
Diyarbakır’da yapılan hasar tespit çalışmalarında 53 bin 350 binada çeşitli düzeylerde hasar tespit edildi.
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu tarafından yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“Diyarbakır kent genelinde hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Sonuç: yıkık: 26, acil yıkılacak: 64, ağır hasarlı: 4 bin 612, orta hasarlı: 3 bin 428, az hasarlı: 45 bin 246, hasarsız: 129 bin 918, değerlendirme dışı: 23 bin 669, tespit yapılamayan: 3 bin 66, incelenemeyen(kilitli): 8 bin 553 bina şeklindedir.”
6 Şubat depremlerinde Diyarbakır’da 414 kişi hayatını kaybetmişti.