– Maraş depremlerinden sonra gözler bir yandan da İstanbul’da beklenen depreme çevrildi. Şubat ayında, kentte kira değeri en fazla artan ilçeler, zeminlerinin görece daha sağlam olduğu belirtilen Şile, Beşiktaş, Ataşehir ve Ümraniye oldu. En az artış görülen ilçeler ise Avcılar, Beyoğlu ve Bahçelievler. Esenler’de kiralarda düşüş görüldü; kiralanmayı bekleyen konut stoku en fazla artan ilçeler ise Bakırköy, Şişli, Kadıköy, Beşiktaş, Beykoz oldu. Kiralık stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçelerin de Eyüpsultan, Çatalca ve Esenler olduğu belirtildi.
İlgili araştırmayı paylaşan Endeksa, yeni binaların çoğunlukta olduğu ve iyi bir zemine sahip olduğu belirtilen Çatalca’daki değişime dikkat çekti. Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, şu ifadeleri kullandı:
“Yaşanan deprem felaketi sonrası İstanbul’un da deprem bölgesi olması sebebiyle konut piyasasında hareketliliğin arttığı görülüyor. Uzmanlar tarafından daha sağlam zeminli olduğu belirtilen bölgelere talep artarken fay hattına yakın ilçelere talebin düştüğünü görüyoruz. Talepteki hareketlilik stoka ve kira değerlerine de yansıyor. Örneğin; İBB tarafında hazırlanan raporda Çatalca bölgesindeki binaların %59’unun 2000 yılı sonrası yapıldığı açıklanmıştı. Deprem açısından yetkili bilim insanlarının, Çatalca’nın büyük bir bölümünün görece iyi bir zemine sahip olduğu görüşünün yaygınlaşmasının ardından bu ay kira konut stok düşüşlerinde %20 gibi büyük bir oranı görebiliyoruz. Temennimiz bireysel önlemlerin ötesinde, olası İstanbul depremine karşı tüm önlemlerin yönetenlerimiz tarafından bir an önce alınması.”
EN BELİRGİN ARTIŞ ŞİLE’DE
* Şile’de şubat ayında kiralanmayı bekleyen konut stoku yüzde 10, konut kiraları yüzde 10,2 artış gösterdi, ortalama metrekare kira 87 TL, ortalama kira ise 11 bin 594 TL oldu.
* Beşiktaş’ta şubat ayı stok artışı yüzde 24, değer artışı yüzde 10,1, ortalama metrekare kira 259 TL, ortalama kira 31 bin 622 TL.
* Ataşehir’de kiralanmayı bekleyen konut stoku yüzde 10 arttı, aylık değer artışı yüzde 10,1, ortalama metrekare kira 151 TL, ortalama kira 13 bin 300 TL.
* Ümraniye’de şubat ayında kiralık konut soku yüzde 3, konut kiraları yüzde 10 artış gösterdi, ortalama metrekare kira 109 TL, ortalama kira 10 bin 534 TL oldu.
AVCILAR’DA DEPREM ETKİSİ DÜŞÜŞÜ
* Avcılar, Beyoğlu ve Bahçelievler’de şubat ayında kira değer artışı İstanbul genelinin oldukça altında gerçekleşti. Kiraların yüzde 4, kiralık konut stokunun yüzde 5 artış gösterdiği, deprem bilimcilerin zemini ve konumu açısından riskli bulduğu Avcılar’da ortalama metrekare kira 80 TL, ortalama kira ise 9 bin 151 TL oldu ve şehrin genel seviyesinin çok altında kaldı.
* Kiraların yüzde 3,9, kiralık konut stokunun yüzde 14 arttığı Beyoğlu’nda ortalama metrekare kira 199 TL, ortalama kira 16 bin 891 TL.
* Bahçelievler’de ise Şubat ayında kiralar yüzde 3,7, kiralık konut stoku %2 arttı; ortalama metrekare kira 86 TL, ortalama kira 8 bin 583 TL.
* Kiralık konut stokunun yüzde 20, kiraların yüzde 1,3 düşüş gösterdiği Esenler’de ortalama metrekare kira 81 TL, ortalama kira ise 7 bin 902 TL oldu.
ÇATALCA’DA ŞUBAT AYINDA KİRALIK KONUT STOKU YÜZDE 20 DÜŞTÜ
Kiralanmayı bekleyen konut stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçelerden Çatalca’da şubat ayında kiralık konut stoku yüzde 20 düştü, kiralar yüzde 4,5 artış gösterdi, ortalama metrekare kira 66 TL, ortalama kira 5 bin 685 TL. Eyüpsultan’da ise kiralar yüzde 5,9 atarken, stok yüzde 9 düştü. Eyüpsultan’da ortalama metrekare kira 113 TL; ortalama kira 14 bin 364 TL.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***