Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden olumsuz etkilenen milyonlarca vatandaş arasında kuşkusuz fabrikalarda çalışan işçiler de var. Deprem nedeniyle ailelerini bırakıp işe gidemeyen işçilerin bazılarının maaşlarında kesinti olurken, bazıları ise işsiz kaldı.
Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN), yaşanan deprem nedeniyle işsiz kalan vatandaşlarla ilgili bir basın açıklaması yaparak, “Depremden sonra işçi ve emekçiler can derdine düşmüşken patronlar bu süreci fırsata çevirme derdine düştüler. Depremin vurduğu işçilere bir de patronlar vuruyor” ifadelerini kullandı.
Grup adına basın açıklamasını yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Gaziantep’teki fabrika sahiplerinin hukuksuz bir şekilde kendi işçilerini mağdur ettiğini belirterek, “Depremin vurduğu Antep, Maraş, Malatya ve Urfa gibi illerde, başta tekstil işkolunda olmak üzere, yüzbinlerce işçi yaşıyor. Depremin üzerinden henüz bir hafta geçmeden, işçiler hala sokaklarda; bulabiliyorlarsa çadırlarda aileleri ve çocukları ile yaşam mücadelesi verirken patronlar işçileri çalışmaya çağırdı. Pek çok fabrikada işçiler ailelerini bırakarak fabrikada kalmaya zorlanıyor. OSB’ler ve fabrikalar çalışma kamplarına dönüştürülmek isteniyor “dedi.
“Deprem anında işçilerin çıkışına izin verilmedi’’
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından yaşanan depremler sırasında işçilerin çalışmaya zorlandığını vurgulayan Türkmen, “20 Şubat’ta 6,4 şiddetinde Hatay’ın Defne ilçesi merkezli deprem sırasında Antep’te bazı fabrikalarda işçilerin dışarı çıkmasına izin verilmedi. İşçiler çalışmaya zorlandı. Malatya’da 28 Şubat’ta tekrar yaşanan 5,6 şiddetindeki deprem sırasında korkup dışarı çıkmak isteyen tekstil işçilerinin üzerine kapılar kapatıldı. Aynı deprem esnasında, Maraş’ta ilk depremde ağır hasar almış ve girilmesi yasak olan fabrika, işçilerin üzerine çöktü. Bir işçi öldü 4 işçi ağır yaralandı. Çünkü o esnada fabrika patronu işçileri tehditle çalışmaya zorlayarak, içerdeki mallarını taşıtıyordu. OHAL kapsamında sözde fesih yasağı getirildi ama Başpınar’da her gün işçiler ya tazminatsız işten atılıyor ya da istifaya zorlanıyor. Tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi, sözde işten atma yasağı patronlar için işçileri tazminatsız işten atma özgürlüğüne dönüşmüş durumda” dedi.
Türkmen basın açıklamasının devamında sendika olarak yetkililere çağrısını şu başlıklar altında sıraladı: “Deprem sürecinde bütün isçilere tam ücret ödenmelidir! Deprem bölgesinde işsiz kalan ve çalışamayan bütün işçiler kısa çalışma ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmalıdır! İşten atmalar koşulsuz şartsız yasaklanmalıdır! Ev kiraları 2-3 katına çıktı. Temel ihtiyaçlara gelen zamları da düşünerek tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır! Bütün fabrikalarda işçilere bir aylık ücret tutarında deprem yardımı verilmelidir.”