ÊLİH – Mereş merkezli depremin ardından Êlih’te oluşturulan Kriz Koordinasyonu çalışmalarını kamuoyu ile paylaşarak, kente yerleşen bin 10 ailenin ihtiyaçlarının giderildiğini belirtti.
Mereş merkezli depremin ardından oluşturulan Êlih Kriz Koordinasyonu depremin ilk gününden bu yana yaptıkları çalışmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü Binasında düzenlenen açıklamaya HDP, DBP, Yeşil Sol İl Örgütü Eşbaşkanları, Tevgera Jinên Azad (TJA), Emek ve Demokrasi Platformu, görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Belediye Eşbaşkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir katıldı.
HDP İl Örgütü Yöneticisi Şirin Öngün, depremin yaşandığı ilk günde oluşturdukları kriz merkezi ile harekete geçtiklerini hatırlatarak, “Depremin olduğu 6 Şubat tarihi itibariyle HDP, TJA ve Emek ve Demokrasi Platformu ile bileşen parti ve yapılarımızın dahil olduğu (DBP, Yeşil Sol, Arider, Gençlik Meclisi, TUAY-DER, MEBYA-DER) Batmanda Kriz Koordinasyonu oluşturulmuş, aynı gün toplantı alarak görev dağılımı yapmış ve çalışmalarına başlamıştır” diye belirtti.
47 ARAÇ DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLDİ
Deprem sonrası kent halkının il binası önüne akın ettiğini ifade eden Öngün, “Bugüne kadar Adıyaman’a 22, Malatya’ya 10, Maraş’a 6, Gaziantep’e 5 ve Hatay’a 4 olmak üzere toplam 47 araç gönderilmiştir. Bu araçlardan 28 tanesi kırkayak diye tabir edilen en büyük araçlardan 19 tanesi de kamyonlardan oluşmaktadır. Deprem bölgesine kendi araç imkanlarıyla giden halkımızla gönderdiğimiz yardımlar bu değerlendirmenin dışındadır” dedi.
İlk olarak 7 Şubat günü 30 kişilik ekibin deprem bölgesine gönderildiğini vurgulayan Öngün, “Aynı gün Gençlik Meclisi üyesi 15 arkadaşımız Malatya’ya giderek kriz koordinasyonu bünyesinde çalışmaya başladılar. Bugüne kadar yaklaşık 140 arkadaşımız depremin meydana geldiği şehirlere giderek çalışmalarda yer aldılar. Ayrıca birçok noktada sağlıkçı, operatör, itfaiye çalışanları ve hukukçular da deprem bölgesine koordinasyon bünyesinde gönderilmiştir. Kendi imkanlarıyla deprem bölgesine gittikten sonra bizimle iletişime geçerek çalışan arkadaşlar bu değerlendirmenin dışındadır” diye konuştu.
BİN 10 AİLE KENTE YERLEŞTİRİLDİ
Kente gelen ailelerin ihtiyaçlarının hızlıca belirlenmesi ve giderilmesi adına koordinasyon bünyesinde kurulan komisyonun ailelerin başvurularını alarak yardımları kendilerine ulaştırdığını belirten Öngün, “Bu kapsamda dün itibariyle Batman’a gelerek bizlere telefonla veya doğrudan başvuran ve ihtiyaçları giderilen aile ve kişi sayısı şöyledir: Adıyaman: 238 aile, 1157 kişi, Diyarbakır: 63 aile, 349 kişi, Gaziantep: 140 aile, 620 kişi, Hatay: 160 aile, 719 kişi, Malatya: 273 aile, bin 327 kişi, Maraş: 56 aile, 225 kişi, Adana: 8 aile, 36 kişi, Urfa: 3 aile, 25 kişi, Elazığ: 1 aile, 1 kişi, Osmaniye: 1 aile, 3 kişi, Batman: 2 aile, 17 kişi, Bilinmeyen: 65 aile, 312 kişi. Bu rakamlar doğrultusunda toplam bin 10 aile ve 4 bin 791 kişiye yardım yapılmıştır” ifadelerinde bulundu.
HDP GENÇLİK MECLİSİ’NİN ÇALIŞMALARI
HDP Gençlik Meclisi’nin çalışmalarından daa bahseden Öngün, şöyle devam etti: “Malatya’ya 16 arkadaşımız 8 gün, 14 arkadaşımız 7 gün, 5 arkadaşımız 9 gün olmak üzere 26 gün boyunca merkezi kriz koordinasyonuyla beraber çalışmalarda yer aldık. 6 arkadaşımız Adıyaman bölgesinde kriz masasıyla 11 gün boyunca çalışmalarda yer aldı. 4 arkadaşımız Hatay’da kriz masasıyla beraber 14 gün boyunca çalışmalarda yer aldı.Toplam 45 gençlik meclisi ve mahalle gençliği arkadaşımız depremin ilk anından itibaren çalışmalarda yer aldı. Geri kalan gençlik meclisi arkadaşlarımız Batman’da yardımların organize edilmesinde çalıştılar. 30 arkadaşımız Batman Kriz Koordinasyonuyla beraber çalışmaların tüm boyutlarında emek verdiler.Ayrıca Gençlik Meclisi olarak Malatya’ya 1000 çocuk için oyuncak, boyama kitabı ve yiyecek gönderdik. 2. oyuncak kampanyamız Batman’a gelen ve depremden etkilenen çocuklar için yürütüldü. 200 ailede bulunan çocuklar için oyuncak, boyama kitabı ve yiyecekten oluşan kampanyamız devam etmektedir.”
ÇOK SAYIDA KADIN ÇALIŞMALARDA YER ALDI
TJA adına konuşan TJA aktivisti Ruken Zeryam Işık Yıldız ise, depremin yaşandığı ilk günden itibaren merkezi kriz koordinasyonları bünyesinde Êlih’ten onlarca kadının çalışmalarda yer aldığını belirterek, şunları söyledi: “Yardımların organize edilmesi, gelen ailelerin ihtiyaçlarının belirlemesi, tespitlerinin yapılması, taleplerin karşılanması, hastane ve aile ziyaretleri çalışmaları yürütüldü. İlimize gelen ailelerin kadın boyutuyla iletişim kurularak ihtiyaç dahilinde kadın dayanışması gösterildi. TJA adına, Adıyaman’a kadın hijyen malzemeleri ve çocuk ihtiyaçları başta olmak üzere ihtiyaçlar doğrultusunda ‘Mor araç’ gönderildi. Mor araçla birlikte TJA Batman aktivistleri de Adıyaman’a giderek kadınlarla dayanışma gösterip yardımları ulaştırdılar.”
8 MART ÇALIŞMALARI
8 Mart Dünya Kadınlar Günü programları kapsamında yapılan çalışmaların tümünün deprem nedeniyle yaşanan yıkımın kadın boyutu üzerinden yürütüldüğünü sözlerine ekleyen Yıldız, “Bu yönüyle ilimize gelen kadınlar ziyaret edildi, ihtiyaçları giderildi ve dayanışma sağlandı. Bu çerçevede Adıyaman’a yaklaşık 500 kit hazırlanarak 15 kadınla birlikte gönderildi.8 Mart vesilesiyle Batman merkezde de 81 kadın ziyaret edilerek onlara da hazırlanan kitler verildi. Bu çalışmalar devam edecek olup dayanışma büyütülerek devam edecektir” dedi.
‘AİLELERİ BULUŞTURUYORUZ’ KAMPANYASI
DBP Êlih İl Örgütü Eşbaşkanı Burhan Eğlenti ise, “Aileleri buluşturuyoruz” kampanyasına ilişkin bilgi verdi. Bugün kampanyanın startını verdiklerini anımsatan Eğlenti, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aileler ve yurttaşlar olarak buluşmak, depremzedelerle dost olmak, yoldaş olmak ve imkanlarımızı bölüşmek için bir araya geliyoruz. Dayanışma göstermek isteyen yurttaşlarımız ve depremzede aileleri buluşturarak kalıcı bir çözüm yaratıyoruz. Bu kapsamda Batman yapısı olarak bize gelen hali hazırda bin 10 aile ve 4 bin 791 kişi var. Bu aileler mahallelerimize, ilçelerimize, köylerimize dağılmış durumda. Batman’ın yurtsever her ferdinin kendi mahallesinde, ilçesinde, köyünde bulunan bu ailelere sahip çıkacağını biliyoruz. Aileleri buluşturuyoruz kampanyasıyla halklarımız arasında bir köprü kuruyoruz. Bu köprünün ilk günden itibaren doğalında oluştuğu Petrolkent mahallemizde 28 ailemiz mevcut. Bu mahallemize gelen ilk aileyle beraber var olan mahalle komisyonumuz üzerinden yardım etmek isteyen aileler iletişim kurarak ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermeye çalışmıştır. Bu kampanyayla Petrolkent Mahallemizde başlayan bu dayanışmayı şehrin geneline yaymayı amaçlıyoruz. Yine örnek vermek gerekirse Çamlıca mahallesinde kalan ve diyalog halinde olduğumuz yaklaşık 20 aile bulunmaktadır. Bu ailelerin ihtiyaçlarının kalıcı olarak giderilmesi adına mahalle komisyonları, il ve ilçe örgütlerimiz üzerinden bizlere ulaşarak yardım elini uzatmak isteyen halkımıza siz basın emekçileri aracılığıyla çağrıda bulunuyoruz. Keza Bahçelievler mahallesinde kalan 18 ailemiz ve kentin tüm mahallelerinde, ilçe ve beldelerinde bulunan aileler için de çağrımızı yineliyoruz.”
RAMAZAN AYI
Yerel yönetimler adına ise görevden alınarak yerine kayyım atanan Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir, kent halkının vicdanın her olayda olduğu gibi yaşanan bu depremde de kendini gösterdiğini belirterek, “Şu ana kadar binin üzerinde aile kente yerleştirerek ihtiyaçları karşılanmıştır. Önümüzde Ramazan Ay’ı var bu ayda dayanışmayı büyüterek depremzedelere ulaşalım. Şuana kadar kent halkının yoğun katılımı ile depremzedelere ulaşmaya devam edeceğiz” diye belirtti.
‘DAYANIŞMA GÖSTERECEĞİZ’
Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Nurettin Şimşek ise, koordineli bir şekilde yürütülen çalışmanın yardımların hızlı bir şekilde ulaşmasını sağladığını vurgulayarak, “Şu anda kentte 5 binin üzerinde bulunan insanların, giyim, gıda, barınma ve hijyen yardımında bulunuldu. Bu dayanışmayı sürdüreceğiz. Bunu kent halkı ile birlikte yapacağız. Yaralarına derman olmak ve iktidarın yapamadığını yaptık, yapacağız” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***