İSTANBUL – Büyükçekmece’de evleri ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkılan yurttaşlar, kendilerinden para alınıp, yapılaşmaya göz yumulduğunu belirtti. Yurttaşlar, belediyedeki rüşvet şebekesinin varlığına dikkat çekerken, yetkililer ise iddiaları reddediyor.
İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinin Türkoba Mahallesi’ne bağlı Eskici köyündeki 22 ev, kaçak yapı olduğu gerekçesiyle 23 Şubat’ta CHP’li Büyükçekmece Belediyesi tarafından yıkıldı. Ertesi gün de Çayırlar köyünde kaçak ve ruhsatsız inşa edildiği belirtilen 32 ev, yurttaşların eşyalarını dahi çıkartmalarına izin verilmeyerek yıktırıldı. Yanı sıra binaların sahiplerine ise, “imarsız yapı” inşa edildiği gerekçesiyle yaklaşık 40 ila 130 bin TL arasında para cezaları kesildi.
Yıkımın ardından gittiğimiz Çayırlar köyünde, evlerin yerle bir edildiği manzarayla karşılaştık. Burada görüştüğümüz yurttaşlar ise, belediyede çalışan birçok kişinin ismini vererek, bu kişilerin rüşvet şebekesi kurduğunu iddia etti. Köydeki yurttaşların yanı sıra iddiaların odağındaki belediye yetkilileriyle de görüştük.
EVİ YIKILANLARIN ÇOĞU KÜRT
Ailesiyle Wan’dan göç ettikten sonra köye yerleşen Sami Erbütlü, ruhsatlı 2 katlı evinin üzerine belediye yetkililerinin bilgisi dahilinde bir kat daha çıktıklarını söyledi. 3’üncü katı çıkmadan önce belediyeden gelen yetkililerin “Yıkım yok, para cezası var” dediğini paylaşan Erbütlü, daha sonra 130 bin TL para cezasının kesildiğini söyledi. Yetkililerin söylemi üzerine inşaatı sürdürdükleri esnada ise polis eşliğinde gelen ekiplerin yıkımı gerçekleştiğini ifade eden Erbütlü, köyde onlarca ruhsatsız ev bulunduğunu ancak yıkılan 32 evin büyük çoğunluğunun Kürtlere ait olduğuna dikkat çekti. Bu evlerin bilinçli seçildiğini belirten Erbütlü, “Bin 500 polisi getirip burayı yıktılar” dedi.
100 METRE İLERİDE VİLALAR BULUNUYOR
Bölgede daha çok Erzirom, Wan ve Agirî’den göç eden Kürtlerin bulunduğunu vurgulayan Feyyaz Erbütlü, “Şimdi yıkım var yıkma var. Zalimler gibi gelip yıktılar. Bir ailenin evini eşyalar içerideyken yıktılar. Böyle zulüm, hainlik olmaz. 4 kardeş 10 yıldır inşaatlarda çalışıyoruz. Bütün çalışmamızı bu iki katta verdik. Oda gitti. Ayrıca yıkımın molozunu da bize bıraktılar. Molozu kaldırmak için 12 bin TL verdik. Molozu kaldırmasak ceza kesecekler. 100 metre ilerimizde Tepekent Villaları var. Oraya imar, ruhsat var ama biz Kürtlerin olduğu yere mi yok? İsrail, Filistinlilerin başına böyle şey getirmez” diyerek tepki gösterdi.
Evi yıkılan Cengiz Erbütlü de, şunları belirtti: “Zengin olsan, rüşvet versen ruhsat veriliyor. CHP zihniyeti böyledir. Kürtlerin düşmanıdır. Tarihimizi açıp bakalım; sürekli Kürtlerin başının üstünde duruyor. Varımız yoğumuz el emeğimiz çöp oldu.”
BELEDİYE GÖZ YUMDU
Evi yıkılan bir diğer yurttaş Sinoplu Mustafa Tanış. Bir yurttaşın ruhsatsız bölgede yaptığı evin temellerini açmak belediyeye ait kepçe ve kamyonun gönderildiğini söyleyen Tanış, buna dair görüntülerin de olduğunu dile getirdi. Bu evin yapımından sonra belediyenin bölgede ev yapımına izin verdiğine dair yayılan söylentiler üzerine 3 ay önce arsasına ev yapmaya başladığını belirten Tanış, “Kamyonun, kepçenin resmi plakası da görünüyor. Ev yaptığımız sırada buraya gelen belediye ekipleri ‘kolay gelsin’ deyip geçiyordu. Bir engellemeyle karşılaşmadık. Biz garibanız. Garibanı ezmek kolay oluyor. Aslana bulaşmak başka karıncaya bulaşmak başka” diyerek, 100 metre ilerlerindeki Tepekent Villaları’na işaret etti.
RÜŞVET İSTENDİ
Evi yıkılanlardan biri de 10 yıl önce Agirî’den Çayırlar’a yerleşen Tahsin Laçin. İnşaatta çalıştığını ve bu süre boyunca kirada kaldığını söyleyen Laçin, daha sonra köyde arsa satın aldığını ve ev yapma isteğiyle belediyeye başvurduğunu ifade etti. Laçin, “Büyükçekmece Belediyesi’ne gittim. Arsamda ev yapmak istediğimi söyledim. Bana, ‘Bir kat yaparsan sana karışmayız’ dediler. Ben de gelip yapmaya başladım. Bu esnada soyadını bilmediğim Halil adındaki zabıta ve bölge sorumlusu olarak bildiğim Emre benden ‘bahşiş’ istedi” diyerek, kendisinden rüşvet alındığını dile getirdi.
BOŞ ARAZİDE 20 BİN DOLAR
Bu rüşvet çarkında İmar ve Şehircilik Müdürü Abdurrehim Çakır’ın da olduğunu ileri süren Laçin, “Bahşiş” adı altında kendisinden istenen rüşveti daha sonra ismini öğrendiğimiz belediyenin bölgeden sorumlu mühendisi Emre Kekeçoğlu’na verdiğini söyledi. Kekeçoğlu ve soy ismi öğrenilemeyen Halil adlı bir zabıtaya boş bir arazide 20 bin dolar verdiğini iddia eden Laçin, “’Bahşiş verirsen seni İmar Barışı’ndan faydalandıracağız’ dediler. Para verdiğim yerde kamera yoktu. 24 Şubat’ta yıkıma geldiler. Çocuklarım içindeydi. Perişan olduk. O gün para verdiğim kişiler de buradaydı. Onları dövecektim ancak köy halkı izin vermedi. Polis de vardı” dedi.
HDP’YE OY ÇIKTIĞI İÇİN
Evlerinin başlarına yıkılmasının bir diğer nedenini Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) oy vermelerine bağladı. Laçin, köyde CHP’ye fazla oy çıkmadığını, bu nedenle kendilerine farklı yaklaşıldığını söyleyen Laçin, şöyle dedi: “Burada bir tek Kürtlerin evleri yıkıldı. Bu ırkçılıktır. Belediye başkanı ise lazdır. CHP katliam partisidir. Onlarca Kürdün evini yıktılar. Bundan sonra ne yapacağımı bilmiyorum. Ağrı’ya köyüme gitmeyi düşünüyorum. 3 çocuğum var, sokakta kaldık. İlk başta çadır vereceklerini söylediler daha sonra ise otele götüreceklerini söylediler ancak arkalarını dönüp gittiler, ortalıkta kaldık. 25 yıldır çalışıyorum. Bir milyon 200 bin lira parayı eve koydum o da çöp oldu gitti.”
Laçin ve görüntülü demeç vermekten çekinen birçok yurttaş, söz konusu kişilerin onlarca kişiden “İmar Barışı’ndan yararlandıracağız” diyerek, binlerce TL rüşvet aldığına dikkat çekti.
İDDİALARIN ODAĞINDAKİ İSİM
Rüşvet iddiaları üzerine aradığımız İmar ve Şehircilik Müdürü Abdurrehim Çakır, görüntü ve ses kaydı olmaması şartıyla randevu talebimizi kabul etti. Makamında görüştüğümüz Çakır, iddiaları ret ederek, Tahsin Laçin’i tanımadığını, ağabeyi Nesim Laçin ile tanıştığını söyledi. Laçin’i hiç görmediğini iddia eden Çakır, “Beni gördüğüne dair bir şey söyledi mi?” diye sorarken, Laçin, Çakır’ı fotoğrafından teşhis etmişti. “Sizinle tanışmıyorsa neden isminizi zikrediyor?” sorumuza ise Çakır, “Müdür olduğum için” yanıtı veriyor.
Laçin’in, Emre Kekeçoğlu ve zabıta Halil ile aldıkları rüşveti aralarında bölüştüklerine dair iddiaya Çakır, Kekeçoğlu ve Halil adlı zabıtayı tanıdığını belirterek, hemen Kekeçoğlu’na telefon açtı. Çakır, nerede olduğunu sorduğu Kekeçoğlu’nu “Acil gelebilir misin?” diyerek, belediyeye çağırdı. Bölgede olduğunu ancak gelişinin zaman alacağını söyleyen Kekeçoğlu, “Acil mi?” diye sorması üzerine, Çakır, “Acil acil” yanıtı verdi. Kekeçoğlu ile de görüşmek istediğimizi belirtmemiz üzerine Çakır, “Şimdi çıkmam lazım. Meclis toplantısı var. Gelecek, bekleyeceksen de dışarıda bekle” diyerek, demeci sonlandırdı.
TEBLİGATLAR GÖSTERİLDİ
Çakır, bir süre sonra odasına gelen Kekeçoğlu’ndan Çayırlar’da yurttaşların ev yapmaya başlaması üzerine yaptıkları uyarı tebligatlarının yer aldığı dosyayı istedi. Dosyaları getiren Kekeçoğlu ve Çakır, Laçin’in evini yaptığı sırada yaptıkları tebligatları gösterdi. Tebligatların kopyası, fotoğraf veya görüntü çekimine dair talebimiz ise reddedildi. Çakır, Laçin’in evini yapmaya başladığı sırada kesilen 51 bin TL para cezasının yer aldığı tebligatı da gösterdi. İlk tebligatı 19 Ekim 2022 tarihinde yaptıklarını söyleyen Çakır, “5 Aralık 2022’de ise yıkım kararı almışız. ‘7 gün içinde yıkmazsan, gelip yıkarız’ şeklinde tebligat göndermişiz” dedi. Çakır, belediyenin evini yıktığı tüm yurttaşlara aynı şekilde tebligatlar gönderdiğini iddia etti.
GÖRMEDİĞİ VE TANIMADIĞI KİŞİYİ ARADI
Çakır’ın odasında görüştüğümüz Kekeçoğlu, Tahsin Laçin’i yaptıkları tebligatlar esnasında gördüğünü ve öncesinde tanımadığını ileri sürdü. İlk tebligatı kendisinin yaptığını ve Laçin’i orada gördüğünü belirten Kekeçoğlu, rüşvet iddialarını da reddetti. Bu esnada Çakır, “Ben çağırdım gelecek. Hayatımda hiç görmedim. Ama bu kadar kolay mı?” diye soracağım diye belirtiyor. Çakır’ın hiç görmediğini ve tanımadığını belirttiği, Kekeçoğlu’nun ise sadece tebligat esnasında gördüğünü söylediği Laçin, Çakır tarafından aranıp belediyeye çağrılıyor.
Tekrar sormamız üzerine rüşvet almadığını vurgulayan Kekeçoğlu, boş bir arazide rüşvet verdiğini söyleyen Laçin’in yalan konuşmakla suçladı. “Neden yalan söylüyor” sorumuza “bilmiyorum” demekle yetinen Kekeçoğlu, zabıta Halil’i tanıdığını ve bölgeden sorumlu olduklarını aktardı. Kekeçoğlu, Laçin ve Halil’in tanışıp tanışmadığını ise bilmediğini söyledi.
LİSTEYİ PAYLAŞMADI
Bölgedeki halkın “Sadece Kürtlerin evleri yıkıldı” söylemini aktardığımız Çakır yerine Kekeçoğlu, yanıt vererek, söylenenlerin doğru olmadığını iddia etti ve evi yıkılan Sinoplu Mustafa Tanış’ı örnek vermesi dikkat çekti. Evleri yıkılanların isimlerinin ve nereli olduklarına dair liste olup olmadığını sorduğumuz Çakır, listenin olduğunu ancak paylaşmayacaklarını aktardı. Daha sonra Laçin’in iki yakının da evinin yıkıldığı bilgisini veren Çakır, “Konuyu siyasete çekmek istiyorlar” diyerek kendini savundu. Çakır, ayrıca 15 Mart’ta bölgedeki 25 evin daha yıkılacağı bilgisini verdi.
Konuya dair “Bölgede birçok yerde yakım var. O Karadenizli o Kürt o bilmem ne. Bu iş böyle gitmez” dediği esnada telefonu çalan Kekeçoğlu, “Tahsin Laçin mi, geldi mi?” sorumuza “hayır” yanıtı vererek, odadan ayrıldı ve bir daha dönmedi.
LAÇİN TEHDİT Mİ EDİLDİ?
Dakikalar sonra aradığımız Tahsin Laçin, Kekeçoğlu ve Çakır tarafından çağrıldığını ve belediyeye geldiğini söyledi. Görüşme talebimize ise Laçin, “Şu anda Kekeçoğlu geldi. Araya insanlar girdi. Konuşuyorlar” dedi. Dakikalar sonra tekrar aradığımız Laçin, bu kez görüşme talebimizi reddederek, “Psikolojimi bozdular” deyip, aramalarımıza bir daha yanıt vermedi.
Çakır’ın tanıdığını belirttiği Laçin’in ağabeyi Nesim Laçin’i bu kez arıyoruz. Nesim Laçin, Çakır ve Kekeçoğlu’nu tanıdığını, birlikte işler yaptığını ve kardeşi Tahsin Laçin’in iddialarından habersiz olduğunu, kardeşinin Kekeçoğlu ile görüşüp görüşmediğine dair de bilgisinin olmadığını iddia etti.
MA / Mehmet Aslan
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***