MELETÎ – Wêranşar’da Alakuş kardeşler, bir yıllık emekleri olan ve depremde enkaz altında kalan 25 ton kayısıdan sadece 5 tonunu kurtarabildi.
Meletî’de halkın geçim kaynaklarından kayısı ve tütün de depremlerde enkaz altında kaldı. Wêranşar (Doğanşehir) ilçesinde çiftçilik yapan Mazlum ve Yılmaz Alakuş kardeşlerin bir yılık emekleri olan kayısılar depremde yıkılan binanın enkazı altında kaldı. Ağır hasarlı ve acil yıkılacak listede yer alan binanın altındaki depoda kalan 25 ton kayısının çıkarılması için Alakuş kardeşler, çalışma başlattı. Kepçe ile yürüttükleri çalışmada 5 ton kayısıyı çıkaran Alakuş kardeşler, Malatya Su ve Kanalizasyon İşleri (MASKİ) Genel Müdürlüğü’nün şebekedeki suyu bırakması üzerine binanın bodrum katını su altında kaldı. Saatler sonra MASKİ’nin gelip suyu kestiğini belirten Alakuş kardeşler, karşı çıkmalarına rağmen müteahhit tarafından kaldırılan enkaz nedeniyle deponun da çöktüğünü söyledi.
25 TON ENKAZDA KALDI
Yıkılan binada 25 ton kayısıları olduğunu ifade eden Mazlum Alakuş, “5 tonu kendi imkanlarımızla enkazdan çıkarttık. Geri kalanını da kepçe kiralayıp çıkarmak için uğraştık. Kepçeyle enkaz altındaki kayısının üstünü açtık ve o şekilde de beş tonunu çıkardık. Geri kalan büyük bir kısmının da üstü açıktı. Öğlen yemeğine gittik, geri kalanını sonra çıkaracaktık. Ancak döndüğümüzde su akıyordu. 15 gün suyu açmamaları için aradığımız MASKİ’yi bu seferde suyu kesmesi için aradık, ancak saatler sonra geldiler ve geldiklerinde de olan olmuştu. Buradaki kayısı köylülerin kayısısıydı ve 1 buçuk milyon TL’ye yakın zararımız var. Bu parayı bulup köylüye vermemiz lazım ama bu şartlarda parayı nereden bulup köylülere vereceğiz. Binamız acil yıkılan binalar arasındaydı ama sadece fırın göçmüştü, kayısıların olduğu depo sağlamdı. Yetkililere malımızı çıkaralım, ondan sonra yıkın dedik. Zaten bu kayısı Tarım Kredi Kooperatifleri Müdürlüğüne verdiğimiz dilekçelerde kayıt altına alınmıştı” dedi.
ENKAZ POLİS ZORUYLA KALDIRILDI
Binayı yıkmaya gelen ekiplere, kendilerine birkaç gün mühlet vermelerini istediklerini aktaran Yılmaz Alakuş ise, “İlk önce binayı yıkmalarına izin vermedim. Ekipler de polisleri çağırdı. Onlara da derdimizi anlattık ama bizi dinleyen olmadı. Polisler, ‘Siz müteahhitlerin işine karışamazsınız’ dedi. Bu duruma itiraz ettim. Tarım Mahsulleri Ofisinden ekipleri inceleme yapması için getirdik. Onlarda dışarıdan bakıp, ‘sizin ürününün zararını kimse karşılamaz’ deyip gittiler. Bu durumu polislere anlattım ve kayısılarımızı kendi çabamızla kurtaracağımızı söyledik. Ancak polisler itirazın devam etmesi durumunda bize karşı yasal işlem yapacağını söyledi. Bırakmadığımız halde binamızı yıktılar. Sağlam kalan tabakayı da yıktılar. Deponun sağlam olan üstünü de ürünümüzün üstüne yıktılar” diye belirtti.
MA / Dilgeş Ruvanas
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***