– Bilim insanları dün yaptıkları açıklamayla James Webb Uzay Teleskobu’nun ilk kez kayalık bir öte gezegenin sıcaklığını ölçtüğünü vue ‘Dünya’nın kzeni’ diye nitelenen gezegenin büyük olasılıkla atmosfere sahip olmadığının tespit edildiğini duyurdu.
SİSTEM 2017’DEN BU YANA İNCELENİYOR
Dünya’dan sadece 40 ışık yılı uzaklıktaki Trappist 1 sisteminde bulunan kayalık gezegenlerin aşırı soğuk ve kızıl cüce bir yıldızın yörüngesinde döndüğü, ancak söz konusu yıldızın Güneş’e kıyasla çok daha az enerji yaydığı tespit edilmişti. Bunun üzerine gökbilimciler, 2017’de keşfedilen Trappist-1 sisteminde kırmızı cüceye en yakın gezegen olan Trappist-1b’ye odaklanmıştı.
Şimdi James Webb’in Orta Kızılötesi Ölçüm Aracı (MIRI), Trappist -1b cüce yıldızın arkasına geçtiğinde parlaklıktaki değişimi ölçtü. Nature dergisinde yayınlanan araştırmanın yazarlarından Elsa Ducrot, “Trappist 1b’nin yıldızının arkasında kaybolmadan hemen önce en fazla ışığı verdiğini” dile getirdi. Araştırmacılar böylelikle elde edilen verilerden gezegenin ne kadar kızılötesi ışık yaydığını hesaplayabildiler.
‘PİZZA PİŞİRMEK İÇİN MÜKEMMEL’
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nden (NASA )yapılan açıklamada MIRI’nın ‘temassız dev bir termometre’ gibi hareket ederek Trappist 1b’nin gündüz sıcaklığının 230 derece olarak ölçtüğünü duyurdu. NASA esprili bir şekilde öte gezegenin bu “pizza pişirmek için mükemmel sıcaklığa sahip olduğu” yorumunu yaptı.
Tespit edilmesi en kolay gezegen olduğu için tercih edilen 1b’nin de aralarında bulunduğu yedi kayalık gezegenden bazılarının ‘yaşanabilir’ olabileceği düşüncesi bilim çevrelerinde heyecan uyandırmıştı. Söz konusu gezegenlerin boyut ve kütle açısından Dünya ile benzerlik gösterdiği tespit edilmişti.
‘ATMOSFERİ KARBONDİOKSİT İÇERMİYOR’
Çalışmayla ilgili açıklama yapan Fransa Atom Enerjisi Komisyonu da çalışma sonucunda, gezegende ısıyı yeniden dağıtacak bir atmosferin bulunmadığının tespit edilebildiğini belirtti. Komisyonda görevli astrofizikçilerden Lucas Ducrot, “Ölçümlerin ardından Trappist-1b’nin ‘çok az atmosferi olduğu’ veya ‘hiç atmosferi olmadığı’ sonucuna varıldığını” söyledi. Sonucu doğrulamak için diğer dalga boylarının analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Ducrot, “Bununla birlikte atmosferin karbondioksit içermediği kesin çünkü içerseydi ışığın bir kısmını emmiş olurdu” diye ekledi.
SIRA DİĞER GEZEGENLERDE
Uzmanlar, James Webb teleskobunun bu tür kayalık öte gezegenlerin potansiyel atmosferlerini analiz etme yeteneği sayesinde Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerin incelenmesinde yeni bir çağ açıldığını vurguluyor. Daha önce yapılan çalışmalarda, Trappist 1b’nin yıldızına çok yakın olması nedeniyle yaşanamaz olduğu zaten biliniyordu. Ancak Trappist-1e, Trappist-1f ve Trappist-1g’nin hepsinin “goldilocks bölgesi” diye adlandırılan yaşama elverişli bölgede olduğu düşünülüyor. (DIŞ HABERLER)
James Webb teleskobunun masalsı uzay yolculuğunun bir yılı
James Webb teleskobu bilinen en eski iki galaksiyi görüntüledi
James Webb Teleskobu ‘Yaratılış Sütunları’nı görüntüledi
James Webb Teleskobu’ndan ‘psikedelik etkili’ görüntüler
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***