ANKARA – HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yönetmeliklere aykırı yapıların katliama dönüştüğünü belirterek, “İktidar, ‘İnşaat ya Resulullah’ şiarıyla yandaşlarının ceplerini doldururken yüz binlerce insana memleketlerini mezar etti” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 6 Şubat’ta meydana gelen Mereş merkezli depremlerin sonuçlarının araştırılması için verilen önergelerin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Yaşanan felaketlerin ardından alınmayan önlemler ve geciken müdahaleyi hatırlatan Beştaş, “Yaşadıklarımızı unutmakla malul bir topluma dönüştürülüyoruz adeta. Geçtiğimiz yaz aylarını hatırlayalım; ormanlarla beraber ciğerlerimizin de yandığı, sellerle beraber ruhumuzun söküldüğü günlerdi onlar. İklim krizinin etkilerini öngörmeyen iktidarın almadığı önlemler, yüzlerce hektar ormanı yok ederken bir de yangın söndürme uçaklarının olmadığını öğrendik ve talimatın Cumhurbaşkanı’ndan geleceğini öğrenmiş olduk” dedi.
‘DENETİMSİZ BİNALAR KATLİAMA DÖNÜŞTÜ’
Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan ve onlarca yurttaşın yaşamını yitirdiği sel felaketlerini anımsatan Beştaş, “Sel felaketlerinde dere yataklarına yapılan evlerin nasıl bir felakete yol açtığını, yine acı bir şekilde deneyimledik. Şimdi de fay hatları üzerine yapılan, yönetmeliklere aykırı denetimsiz binaların nasıl bir katliama dönüştüğünü yaşadık, gördük. Gözünü beton bürümüş bu iktidar, ‘inşaat ya Resulullah’ şiarıyla yandaşlarının ceplerini doldururken yüz binlerce insana memleketlerini mezar etti” ifadelerini kullandı.
‘268 ÖNERİNİN KAÇI YERİNE GETİRİLDİ?’
Beştaş, 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin ardından Meclis’te kurulan araştırma komisyonunun çalışmalarını da hatırlattı. Söz konusu komisyonun, depreme karşı alınacak önlemlerin ve depremlerin zararlarının en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla 10 Kasım 2021 tarihinde çalışmalarına başladığını dile getiren Beştaş, “Dört ay çalıştı, 18 toplantı yaptı, 560 sayfadan oluşan 268 önerinin yer aldığı bir rapor yazdı ve 278 sıra sayılı raporunu da yayınladı. Kaçımız okuduk, kaç kişi okudu, gereği ne kadar yapıldı? Deprem komisyonu üyelerimizden ayrıntılı bilgileri aldık, raporları inceledik ama raporda yer alan, bakanlıkların sunduğu raporları özellikle halkımızın ve Meclis’in bilgi ve dikkatine sunmak istiyorum. Evet, elzem tedbirlere bu raporda 11 başlıkta yer verilmiş ve tedbirler 268… Aradan bir yıldan fazla zaman geçti, 268 önerinin kaçı yerine getirildi veya getirilmedi; bunu kimse sormuyor, tartışmıyor, bilmiyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***