– İngiltere’de bilim insanları, klasik müziğin en önemli bestecilerinden biri olan Ludwig Van Beethoven’ın saçlarından genom dizilimini çıkardı. Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanlarının kaleme aldığı çalışma, siroz nedeniyle öldüğü bilinen Alman bestecinin siroz ve Hepatit B’ye genetik yatkınlık gösterdiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, 1770 yılında Almanya’nın Bonn kentinde doğan ve 1827’de, 56 yaşındayken Avusturya’nın başkenti Viyana’da ölen Beethoven’ın işitme kaybının kesin nedenini belirleyemedi. DNA diziliminde, Beethoven’ın ailesinde evlilik dışı bir çocuk olabileceği ve bestecinin soyunun bu kişiye dayandığı da iddia ediliyor.
‘GENETİK OLARAK KARACİĞER HASTALIKLARINA YATKINDI’
Makalenin başyazarı Tristan Begg “Genetik risk faktörlerinin Beethoven’ın yüksek alkol tüketimiyle birleşerek karaciğer rahatsızlığına katkıda bulunmuş olabileceğini” söyledi. Çalışma, Beethoveen’a ait olduğu düşünülen ve hayranlarının sakladığı belirtilen sekiz tutam saç üzerinde yürütüldü.
‘YAŞADIĞI DÖNEME GÖRE NORMAL DÜZEYDE ALKOL TÜKETİYORDU’
Bu saç telleri üzerinde çalışan bilim insanları, elde ettikleri genomik verilere dayanarak Beethoven’ın sindirim sistemine dair sorunlara dair de bulgular elde etti. Buna göre, ünlü bestecinin yaşadığı sindirim sorunlarının laktoz intoleransı veya çölyak hastalığından kaynaklanmadığı belirtildi.
Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Begg “hayatının son 10 yılında kullandığı ‘konuşma defterlerinden’ Beethoven’ın alkol kullanımının düzenli olduğunu tespit edebildiklerini ancak tükettiği hacimleri tahmin etmenin zor olduğunu” söyledi. Ünlü bestecinin alkol tüketim seviyesi 19’uncu yüzyıl Viyana standartlarına göre normal kabul edilebilecek düzeyde olsa da, uzmanlar “Bugün bu düzeyin de karaciğere zarar vereceği biliniyor” yorumunda bulundu.
İŞİTME KAYBININ NEDENİ BELİRLENEMEDİ
Ludwig van Beethoven 1770 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde doğdu ve 56 yaşında 1827’de Viyana’da öldü. Müzik dehası olarak kabul edilen Alman bestecinin ve piyanist, 20’li yaşların ortalarında başlayan ve 1818’de tam bir işitme kaybı yaşamasına yol açan ilerleyici işitme kaybından muzdarip olduğu biliniyor.
Bonn Üniversite Hastanesi İnsan Genetiği Enstitüsü’nden Dr. Axel Schmidt, “Beethoven’ın işitme kaybının net bir genetik temeli belirlenemese de bilim insanları böyle bir senaryonun kesin olarak göz ardı edilemeyeceği konusunda uyarıyorlar” dedi.
EVLİLİK DIŞI ÇOCUK İDDİASI
Araştırmacılar, Beethoven’ın genomunda bir ‘atlama’ da tespit etti. 1572 ve 1770 yılları arasında Y kromozomunda yaşanan kırılımın Beethoven’a uzandığı tespit edildi. Bu durum, Beethoven’ın ailesinde evlilik dışı bir çocuğun doğduğuna ve bestecinin genlerinin buradan ilerlediğine işaret ediyor olabilir.
Begg, “Beethoven’ın genomunu araştırmacılar için halka açık hale getirerek bestecinin sağlığı ve soyağacıyla ilgili kalan soruların bir gün cevaplanabileceğini umuyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***