HABER MERKEZİ – Avusturya Ulusal Parlamentosu, Türkiye’nin saldırılarını kınayan ve Kürt halkının saldırılar karşısında korunmasını talep eden karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.
Avusturya’da iktidar ve muhalefetteki partilerin Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Federe Kurdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarına ilişkin hazırladıkları karar tasarısı, Ulusal Parlamento’da tartışıldı. Irak ve Suriye’nin topraklarına yönelik saldırıları kınayan, Türkiye’nin uluslararası hukuka uyulmasını talep eden karar tasarısına parlamenterler Dr. Reinhold Lopatka, Dr. Ewa Ernst-Dziedzic, Petra Bayr, ve Dr. Helmut Brandstätter öncülük etti.
SALDIRILARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Parlamentoda ilk söz alan Avusturya Sosyaldemokrat Partisi (SPÖ) Milletvekili Katharina Kucharowits, Türkiye’nin saldırılarına dikkati çekerek oturum sırasında mecliste hazır olan Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’e, “Sayın Bakan artık Türk devletine ne zaman dur diyeceksiniz?” sorusunu yöneltti.
‘KÜRT HALKININ ACILARI SON BULMALI’
Hükümetin büyük ortağı Avusturya Halk Partisi’nden (ÖVP) Reinhold Lopatka, 45 milyondan fazla Kürt’ün statü sahibi olmamasının bölgedeki savaş ve krizlere yol açtığını belirtti. Sadece Türkiye değil İran’ın da Kürt halkına zulüm ettiğini ifade eden Lopatka, “Kürt halkının çektiği acılar son bulmalı. Başta Avusturya olmak üzere AB sadece Türkiye ve İran’a değil, Suriye ve Irak’a da baskı yaparak Kürt halkının koruma altına almasını sağlamalı” çağrısı yaptı.
Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) üyesi Axel Kassegger da SPÖ ile daha önce hazırladıkları Türkiye’nin saldırılarını sert şekilde kınayan tasarının Dışişleri Komisyonu’ndan geçmemesini eleştirdi. Türkiye’nin ciddi biçimde uyarılmasını isteyen Kassegger, yeni tasarının ilkine göre “yumuşak” ifadeler içerdiğini öne sürerek destek vermeyeceklerini bildirdi.
‘JİN, JİYAN, AZADÎ’ VURGUSU
Ardından hükümetin diğer ortağı Yeşiller adına söz alan Ewa Ernst-Dziedzic, “jin, jiyan, azadî” (kadın, yaşam, özgürlük) sloganına vurgu yaptı. Ernst-Dziedzic, “Jin, jiyan, azadî”nin sadece kadınlara özgürlük talep eden bir slogan olmadığını, aynı zamanda Kürt halkının da özgürlüğü için bir çağrı olduğunu ifade etti. Parti olarak sürekli Türkiye’nin Kürt halkına yönelik saldırılarının son bulması için girişimlerde bulunduklarını belirten Ernst-Dziedzic, Rojava’da kadınların öncülüğünde kurulan yapının korunmasını talep etti.
Yeşiller Milletvekili Ernst-Dziedzic de konuşmasının sonunda Dışişleri Bakanı Schallenberg’e “Kürt halkına çift standart uygulamaktan vazgeçin, eğer birilerini korunması için uğraşacaksanız Kürtleri de koruyun. Bugün bu meclisten Kürt halkı için bir karar çıkmalı” diye seslendi. Ernst-Dziedzic konuşmasını “Jin, jiyan, azadî” diyerek tamamladı.
‘SESSİZ KALMAMALIYIZ’
Tasarıyı hazırlayan parlamenterlerden Yeni Avusturya ve Liberal Forum’dan (NEOS) Helmut Brandstätter, “Erdoğan rejimi diğer diktatör rejimlerden farklı değil. Türk devletinin Kürt halkına yönelik savaş yürütüyor, bu savaşa sessiz kalamayız” çağrısında bulundu.
Oturumun sonunda söz alan SPÖ Milletvekili Harald Troch, “Bölgede bir Türk-Kürt savaşı yaşanmıyor, yaşanan merkezi bir rejimin bütün muhalefete, demokrasi güçlerine ve azınlıklara yönelik yürüttüğü bir savaştır” dedi. Troch de diğer parlamenterler gibi oturumda hazır bulunan Dışişleri Bakanı Schallenberg’e ,“Türk devletinin işgal saldırıları yeni değil, Kıbrıs 50 yıldır Türk işgali altındadır. Kıbrıs’ın işgali Ukrayna’nın işgalinden farkı nedir, artık uyanın” diye seslendi.
OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Meclisteki gruplar adına söz alan milletvekillerinin konuşmalarının ardından tasarıya ilişkin oylamaya geçildi. Hem hükümet hem de muhalefetteki parlamenterlerin desteğini alan tasarı oy çokluğuyla kabul edildi.
Tasarıda özetle Nehammer hükümetine ana başlıklarda şu çağrılar yer aldı:
“* Türk devletinin uluslararası hukuka uygun hareket etmesi için Federal Hükümet, özellikle de Dışişleri Bakanlığı girişimlerde bulunmalı.
* Irak’ın kuzeyi ile Suriye’nin kuzeydoğusunda yaşayan halk ile altı yapının korunması için Federal Hükümet ve Dışişleri Bakanlığı çalışmalar yürütmeli.
* Federal Hükümet, Avrupa ve uluslararası camia Suriye, Irak ve Türkiye’deki sivil halk için özellikle Kürt halkı için insani destek bulunmalı.”
Türkiye’nin Kürt halkına yönelik saldırılarının son bulması için harekete geçilmesini isteyen bu tasarının ardından ÖVP’li Karl Nehammer’in başbakanlığındaki Federal Hükümet’in nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***