Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen yıkıcı depremlerin etkilerini gidermek amacıyla, gelecek iki yıl içinde Türkiye’nin güneydoğu bölgesine 1,5 milyar Euro’ya varan yatırım yapmayı planladığını açıkladı.
EBRD’nin internet sitesindeki açıklamaya göre bu yatırım, depremden etkilenen şehirlerdeki insan sermayesini, geçim kaynaklarını ve işleri korumak için bölge ekonomisinin toparlanmasını, yeniden inşasını ve yeniden entegrasyonunu desteklemeyi amaçlıyor.
Bankanın desteği, depremlerden doğrudan etkilenen işletmeler ve bireyler için yerel bankalara, 600 milyon Euroluk kredi limitinin yanısıra bölgedeki kurtarma ve yeniden inşa çalışmalarına katılan şirketlere yeni krediler verilmesini ve özel sektörün rolünün güçlendirilmesini içerecek.
EBRD ayrıca, Hatay ve Gaziantep gibi belediyelerle olan güçlü işbirliği geçmişine atıfta bulunarak etkilenen şehirlerde, sürdürülebilir altyapının yeniden inşasını destekleyeceklerini belirtti; Ayrıca, güneydoğu bölgesi ile ülkenin geri kalanı arasındaki bağlantıyı yeniden tesis etmek için demiryolu ağının yeniden inşasına odaklanacaklarını açıkladı.
EBRD’nin açıklamasına göre, “Banka, güçlü özel sektör ortaklıklarını genişletecek ve çeşitli sektörlerdeki şirketlerin faaliyetlerine devam etmelerini ve yerel değer zincirlerindeki aksaklıklara dayanmalarını sağlamak için onlarla çalışacak. Ayrıca özel sektörün planlanan yeniden inşa projelerinde yeni teknolojileri ve yeşil ilkeleri benimsemesine yardımcı olacak.”
Müdahale paketinin ana odak noktalarından biri bölgedeki küçük ve orta ölçekli işletmeler yani KOBİ’ler olacak. Banka, hasarın onarılması, dayanıklılığın arttırılması ve etkilenen şehirlerdeki işletmeler için tedarik zincirlerinin yeniden inşa edilmesi amacıyla finansman ve danışmanlık hizmetleri sağlayacak.
EBRD, Dünya Bankası’nın tahminlerine göre bölgedeki doğrudan fiziksel hasarın 34 milyar dolar civarında olduğunu ve yeniden inşa maliyetinin bunun iki katı olabileceğini hatırlattı.
EBRD, 2009’dan bu yana yüzde 93’ü özel sektöre olmak üzere ülkeye yaklaşık 17 milyar Euro yatırım yapmış olan Türkiye’nin önde gelen kurumsal yatırımcısı olduğunu belirtti ve ‘’Banka sadece 2022 yılında ülkeye 1,6 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı’’ dedi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Orta ve Doğu Avrupa’da Soğuk Savaş sonrası yeni bir dönemin inşasına yardımcı olmak amacıyla kuruldu. Bankanın verilerine göre o zamandan günümüze bu bölgede ve ötesinde 6 bin 400’den fazla projeye 170 milyar Euro yatırım yaptı.
EBRD’nin sahibi 71 ülkenin yanısıra Avrupa Birliği ve Avrupa Yatırım Bankası. Her bir hissedar, banka üzerinde genel yetkiye sahip olan Guvernörler Kurulu’nda temsil ediliyor.