Remzi BUDANCİR
ADIYAMAN – Depremin vurduğu ve yıkımın oldukça yüksek olduğu Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kent merkezinde her sokak, her cadde ve her mahalle enkazlarla dolu. Enkaz kaldırma çalışmasının yoğunlaştığı yerler ise ana caddeler oldu.
Yıkılan dükkânlar ve evlerde hala depremzedelerin değerli eşyalarının olması enkaz kaldırma işlemlerinin tepki çekmesine neden oldu. Buna rağmen kamyonlara yüklenen molozlar kent merkezine iki kilometre mesafede bulunan Karapınar Mahallesi, Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) yanına dökülürken molozların döküldüğü alanın 100-150 metre ilerisinde binalar bulunuyor.
MOLOZLAR AYIKLANMADAN DÖKÜLÜYOR
Yerleşim yerine sıfır noktada bulunan dere yatağına ayıklanmadan dökülen enkazların üzerine ise yeni yerleşim alanı oluşturulduğu görülüyor. Boşaltılan molozlar içerisinde ev eşyalarından kap kacağa, yiyecekten tutun her türlü madde var.
Gelen kamyonlar molozları dökerken alanda bulunan dozerler ise molozları dağıtarak üzerini düzeltiyor. Kamyonlar, dozerler, kepçeler bölgede yoğun bir şekilde çalışma yürütüyor.
ADIYAMAN’DA ASBEST RİSKİ
Moloz dökme ve düzeltme işlemi sırasında maske kullanılmadığı belirten SES Batman Şube Eş Başkanı Deniz Topkan, enkaz taşıyanların, o tozda kalanların ciddi asbest riski altında olduğuna dikkat çekti.
Topkan, “Enkaz taşıma adı altında hafriyatlar taşınıyor. Hafriyatlar çok bilinciz bir şekilde dökülüyor. Buralara molozların dökülmesi yarın halk sağlık sorununu da oluşturacaklar. Hafriyat taşıyanlarla ilgili iş sağlığı güvenlik sorunu var. Maske takmamalarından kaynaklı asbeste, toza maruz kalıyorlar. Ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya geleceklerini biliyoruz” uyarısında bulundu.
JANDARMA’DAN ‘BURASI SAĞLIKLI DEĞİL’ UYARISI
Topkan’ın sağlık sorunu oluşacak uyarısında bulunduğu bölgede yaşayan yurttaşlar askerler tarafından da uyarılmış. Artı Gerçek’e konuşan bir yurttaş, sivil halkın bölgeye yaklaştırılmadığını anlattı. Moloz dökme işlemi başladığında askerlerin gelip kendilerini uyardığını anlatan yurttaş, “Enkaza ne var ne yoksa buralara döküyorlar. Askerler gelip bizi uyardı. Buranın yıllarca kokacağını, çocuklarının sağlığı için buralara yanaşmamamız istendi. Yanaşmamız istenmeyen yer şehrin hemen dibi. O zaman niye buraya dökülüyor bu molozlar?” diye sordu.
HURDACILAR BÖLGEYE YANAŞTIRILMIYOR
Dere yatağına dökülen molozlar ayıklanmaması üzerine oradaki görevlilere enkazdaki demirlerin neden hurdacılara verilmediğini sorduğunu anlatan bir yurttaş, “Oradaki görevliler bölgede bir bertaraf tesisi kurulacağını, işi şu anda molozları taşıyan kamyonları gönderen şirkete verileceğini söylediler. Tabi ne kadar doğru bilemiyorum. Ama çalışan kamyonlar şirketlere aitmiş. Onun için bölgede yapılacak işin hurdacılara vermiyorlar. Zaten kimseyi de bölgeye yaklaştırmıyorlar” dedi.
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***