Depremde ağır yıkıma uğrayan Adıyaman’da evini kaybeden depremzedelere Amerika’dan yardım eli uzatıldı. Amerikan yardım kuruluşu Hope Force International, özellikle medyada yer alamayan köylere geçici barınaklar kurmaya başladı.
Adıyaman kent merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Ahmet Hoca Köyü, kırsal kesimde depremden en çok etkilenen yerleşim yerleri arasında bulunuyor. 50 haneli köyde yıkılmayan ya da hasar görmeyen ev yok denecek kadar az. Yıkılan evlerde 25 köylü yaşamını yitirdi.
Evlerine giremeyen köylüler, bahçelerine kurdukları derme çatma çadırlara yerleşti. Köyde yaşayanlara Amerika’dan yardım eli uzatıldı.
Amerikan yardım kuruluşu Hope Force International (HFI) depremzedeler için Türkiye’ye geldi. Dünya genelinde, sel, tsunami, fırtına ve deprem gibi afetlerde, afetzedelere destek vermek amacıyla çalışan ekip, Adıyaman’daki depremzedelerin barınma ihtiyaçlarına çözüm buldu.
HFI, Ahmet Hoca köyü başta olmak üzere, bölgedeki birçok köye geçici barınaklar inşa ediyor. Beraberlerinde getirdikleri malzemeleri köye taşıyan ekip, köyde 20’ye yakın barınak inşa etti. Barınaklar, alt katı sunta, orta katı strafor ve üst katı demir saclardan oluşan bir yapı ile kaplanıyor. Kışın soğuk ve yağışı, yazın güneş ışınlarını engelleyecek şekilde tasarlanan barınakların yıllarca kullanılabileceği belirtiliyor.
“Medyanın görmediği alanlarda çalışıyoruz”
Çalışmalarla ilgili VOA Türkçe’ye bilgi veren HFI Gönüllüsü Russel Martin, yaşanan depremi “Gördüklerimin en büyüğü” şeklinde yorumladı. Özellikle medyanın olmadığı alanlarda çalışma yürüttüklerini vurgulayan Martin, nedenini şöyle açıkladı: “Biz organizasyon olarak, daha çok medyanın dikkatinde olmayan yerlere ve insanların yardım alamadığı yerlere gidiyoruz, örneğin bu köyde olduğu gibi. Büyük şehirler kadar önemli olmayabilir ama bu köyün halkı için aldıkları yardım önemli.”
HFI ekip lideri Joey Stoltzfus ise VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, özellikle dışarıda kalan bölgelere yardım eli uzattıklarını ifade etti. Ahmet Hoca köyünde yaşananlardan etkilendiğin vurgulayan Stoltzfus, “Kendimizi onların yerine koyarak ‘Bu bizim hayatımız olsaydı nasıl olurdu?’ diyoruz. Hikayelerini duydukça yardım etmek ve müdahale etmek istiyoruz. Bunun gibi 300 kişilik bir köy, neredeyse 20 kişiyi kaybetmiş. Bu topluluğun gelecek birkaç yıl boyunca neler yaşayacağını hayal edemiyorum” dedi.
Köydeki çalışmalarını üç günde bitiren ekip, başka köylerde barınaklar kurmaya başladı.