Serbest Görüş Dış Haberler
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Çin’in Ukrayna-Rusya savaşını sonlandırmak için sunduğu 12 maddelik plana temkinli olarak olumlu yaklaşsa da buna sadece Vladimir Putin’in ülkesinden tüm askerlerini çekmeyi kabul ettiği sürece açık olduklarını belirtti.
Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın başlangıcının birinci yıl dönümü vesilesiyle başkent Kiev’de bir basın toplantısı düzenleyen Zelenski, “Pekin’in gerçekten adil bir barış istediğine inanmak istediğini söyledi. Ukrayna lideri, “Bu, Çin’in Rusya’ya silah satmaması anlamına geliyor. Bunun olmaması için her şeyi yapıyorum. Birinci önceliğimiz bu” dedi.
Batılı liderler, Çin’in barış planı çağrısına mesafeli yaklaştı ve Pekin’in arabulucu olacak uluslararası güvenilirliğe sahip olmadığını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in savaşın sonucu için müzakere yapmasının, “mantıklı olmadığını” ifade etti.
Cuma akşamı ABC News’a konuşan Biden, “Putin bundan memnun, o yüzden nasıl iyi bir şey olabilir ki?” dedi. Biden, ayrıca Çin’in planının sadece Rusya için faydalı olduğunu iddia etti.
Zelenski, cuma günü Çin’in planının bazı bölümlerini ele almaya açık olduğunu söyledi. Ukrayna lideri, Çinli mevkidaşı Şi Jinping’le görüşmeyi planladığını; bunun hem iki ülke hem de küresel güvenlik için “faydalı” olacağını söyledi.
“Bildiğim kadarıyla Çin, tarihsel bütünlüğe önem veriyor” diyen Zelenski, “Bu noktada Çin’le çalışalım. Neden olması?” ifadesini kullandı.
Rusya ile müzakerelere açık olup olmadıkları sorulduğunda da Zelenski, “Bizi bombalamayı, altyapımızı yok etmeyi, hava saldırısı yapmayı, hayvanları öldürmeyi ve ormanlarımızı yakmayı bırakmaları lazım” dedi.
Çin’in “barış planı”
Dışişleri Bakanlığı, Çin’in “Ukrayna krizinin siyasi çözümü” için önerilerini içeren “tutum belgesi” yayımladı.
Pekin’in çözüme dair izlenmesini önerdiği genel ilke ve esaslara yer verilen 12 maddelik belgede, ülkelerin egemenliklerine saygın gösterilmesi, meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması, askeri bloklaşmadan kaçınılması ve gerginliklerin aşamalı olarak azaltılarak ateşkesin sağlanması gerektiği vurgulandı.
Belgede büyüklüğüne, refah düzeyine, gücüne veya zayıflığına bakılmaksızın tüm ülkelerin eşit olduğu hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın amaç ve ilkeleri doğrultusunda tüm ülkelerin bağımsızlığının, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün güvenceye alınması zorunluluğuna işaret edildi. Tüm tarafların, uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına uygun olarak, eşitliği ve adaleti sağlamak üzere birlikte çalışması gerektiği belirtildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***