İSTANBUL– TTB İnsan Hakları Kolu, TİHV ve İHD, deprem bölgesinde yaşanan şiddet ve işkence iddialarına dair ortak açıklama yaparak, “Etkin görevimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Kolu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği deprem bölgesinde yaşanan şiddet ve “işkence” iddialarına ilişkin ortak yazılı bir açıklama yaptı. Deprem bölgesinden dehşet verici insan hakları ihlalleri haberlerinin geldiğinin ifade edilen açıklamada, özellikle sanal medyada paylaşılan, teyit edilmeye muhtaç birtakım görüntülerin olduğu belirtildi.
Siyasal “otoritenin” Olağanüstü Hal (OHAL) ilanının hatırlatıldığı açıklamada, “Bilhassa siyasal otoritenin OHAL ilanını ‘fitne fesat gruplarına’ ve ‘yağmacılara’ engel olma gerekçesiyle savunan ifadelerinden sonra bu tür ihlal iddia ve haberlerinde görülen artış, oldukça düşündürücüdür” denildi.
‘İŞKENCE HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL EDİLEMEZ’
Bugün en fazla ihtiyaç duyulan toplumsal dayanışma olduğu belirtilen açıklamada, “Tüm gösterişli ve iddialı söylemlere karşın kamusal gücün yetersiz kalması nedeniyle destek ve yardım çalışmalarının gecikmesi, bunun da can kaybını arttırması sonucu toplumda oluşan haklı öfkenin yanlış hedeflere yöneltilerek, bizzat deprem mağduru sığınmacı ve mültecilere yönelik nefret suçlarının işlenmesi, somut kanıta ve bilgiye dayanmadan birtakım insanların yağmacı ilan edilmesi, hukukun işletilmeyip, işkence ve diğer kötü muamele boyutunda şiddete başvurulması hiçbir şekilde kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.
EVRENSEL HUKUKUN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
OHAL ilan edilen yerlerde Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yağma ve hırsızlık suçlarında gözaltı sürelerini uzatıldığının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ”11 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yağma ve hırsızlık suçlarında gözaltı süreleri OHAL ilan edilen yerlerde dört günden yedi güne uzatılmıştır. Kuşkusuz işkence yasağı ihlalleri açısından da büyük risk oluşturan yedi günlük gözaltı süresi suçun niteliği ne olursa olsun kabul edilemez. Yetkilileri, BM İşkenceye Karşı Komite’nin (UNCAT) uyarı ve hatırlatması çerçevesinde Türkiye’nin kabul ettiği evrensel hukukun yükümlülüklerini yerine getirmeye ve insan haklarına saygıyı korumaya davet ediyoruz.”
‘KURUMLARIMIZA BAŞVURABİLİRLER’
İşkence ve kötü muameleye maruz kalanların kurumlarına başvurabileceklerinin belirtiği açıklamada, “Yaşanan işkence ve diğer kötü muamelelerin tespit ve belgelenmesi, onarım ve hukuki süreçlerinde etkin görevimizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyoruz” denildi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***