– Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Farhan al Suud, “Suriye’yi dışlamanın işe yaramadığı ve sığınmacıların geri dönüşü dahil, en azından insani meselelerin ele alınması için Şam’la diyalog kurulması” konusunda Arap dünyasında görüş birliği oluşmaya başladığını söyledi. Suudi bakan, “Sadece Körfez İşbirliği Konseyi değil, genel olarak Arap dünyasında, mevcut statükonun işlemediğine dair artan bir görüş birliği göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Münih Güvenlik Konferansı’nda bir forumda konuşan Suudi bakan, siyasi bir çözüme yönelik ‘maksimalist hedefler’e dair bir yol haritasının yokluğunda, özellikle de Türkiye ve Suriye’yi etkileyen depremlerin ardından Suriyeli sığınmacılar konusunun ele alınması için bir başka yaklaşımın “formüle edilmekte” olduğunu ileri sürdü.
Ferhan al Suud, “Dolayısıyla bir noktada, özellikle de insani açıdan ve sığınmacıların geri dönüşü gibi bazı en önemli hedefleri gerçekleştirecek şekilde, Şam yönetimiyle diyalog kurulması gerekecek” dedi.
Bu sözler, Suriye’de 12 yıl önce başlayan iç savaşın ilk günlerinden beri Suddi Arabistan dahil, Arap devletlerinin büyük kısmının Beşar Esad yönetimine karşı silahlı isyancıları destekleme politikasından bir geri adım anlamına geliyor.
Suudi bakan bununla birlikte, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün dışişleri bakanlarının ardından kendisinin de Şam’ı ziyaret edeceği yönündeki haberleri doğrulamadı. Al Suud, dedikodular hakkında yorum yapmayacağını söyledi.
Riyad yönetimi, depremlerin ardından Suriye’de hükümet kontrolündeki bölgeye de yardım göndermişti. (DIŞ HABERLER)
Suriye’de deprem sonrası Şam ile silahlı isyancılar arasında ilk çatışma
Esad depremden sonra ilk kez ulusa sesleniş konuşması yaptı: İmkanlarımız yetmedi
BM: Depremler nedeniyle Suriye genelinde 6 bin kişi öldü
BM: Suriye için ilk etapta 397 milyon dolara ihtiyaç var
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***