Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasına 30 milyar TL bağış yapan Merkez Bankası’nın tarihe geçeceğini yazdı!
Bilkent Üniversitesi öğretim Üyesi Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, “Bugün çıkan haberlerden anladığım TCMB 30 milyar TL’yi 2022 kârından aktaracakmış. Yani Kanununa göre Hazineye aktarması gereken kârı AFAD’a aktarıyor diye anlıyorum. Eğer doğru ise para politikası yapmayan ama ‘maliye politikası’ yapan merkez bankası olarak tarihe geçmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.
Bugün çıkan haberlerden anladığım TCMB 30 milyar TL’yi 2022 kârından aktaracakmış. Yani Kanununa göre Hazineye aktarması gereken kârı AFAD’a aktarıyor diye anlıyorum. Eğer doğru ise para politikası yapmayan ama maliye politikası yapan merkez bankası olarak tarihe geçmiş olacağız. https://t.co/wtOfpFjW8H
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 17, 2023
Millet İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda ‘Merkez Bankası Başkanı’ olacağı ileri sürülen Hakan Kara, paranın ‘bağış’ adı altında AFAD ve Kızılay’a aktarılmasındaki ayrıntıya da dikkat çekti: “Bağış olmasaydı bu miktar ana hissedar olan Hazineye aktarılacak Hazine ve Maliye Bakanlığı da nereye harcanacağına karar verecekti. TCMB 30 milyarı doğrudan bağış yaparak paranın nereye harcanacağına karar vermiş oluyor. İşte bu nokta maliye politikasının görev alanına giriyor.”
Porf. Dr. Hakan Kara’nın, Millet İttifakı’nın seçimi kazanması durumunda Merkez Bankası’nın başına getirilmesi bekleniyor.
RİSKİ, ENFLASYONU ARTIRMASI
Hakan Kara, dün konuyla ilgili yaptığı paylaşımlarda da şu ifadeleri kullanmıştı: “Merkez Bankasının kamuya yaptığı “bağış” pratikte bir bağış mıdır? TCMB kamuya bağış yaptığında gider yazar, kârı azalır, Hazineye sonraki sene daha az kâr aktarır. Yani işlevsel anlamda bu bir hibeden çok TCMB’nin gelecekte Hazine’ye aktaracağı kârın bugüne çekilmesidir. Ne işe yarar? Bu sene kamu finansmanını rahatlatır, bütçe açığı ve kamu borcu geçici olarak düşük görünür, kamunun faiz harcaması azalır. Riski nedir? Öne çekilen bu transfer sonucu geçici rahatlama hissiyle kamu çok daha fazla harcama yaparsa enflasyonu artırır.”
1/3
Merkez Bankasının kamuya yaptığı “bağış” pratikte bir bağış mıdır?
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 16, 2023
MALİYE POLİTİKASI MB’NIN İŞİ DEĞİLDİR
Ülkelerin maliye politikasındaki vergiler, kamu harcamaları ve benzeri araçlar vasıtası ile ekonomide tam istihdam sağlamak, ekonomik değişiklikleri olabilecek en az seviyeye indirmek ve gelir dağılımında adaleti sağlamak için uygulan politikalara ‘maliye politikaları’ denir. MB’nın işi ‘para politikası’ araçlarını kullanmaktır. Maliye politikasını uygulamak ise devletin görevidir.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***