6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki depremin etkileri sürüyor. Kahramanmaraş ve Hatay’ın yanı sıra Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya’da can ve mal kaybına neden olan depremde ölü ve yaralı sayısı her geçen gün artıyor. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre depremde ölenlerin yasası 20 bini aşarken yaralı sayısı 80 bin oldu. AFAD verilerine göre yıkılan bina sayısı ise 12 bini aştı.
Şu ana kadar ise 100 binin üzerinde depremzede bölgeden tahliye edildi. Enkaz altında kalan vatandaşlar için arama kurtarma çalışmaları devam ederken, evlerini kaybeden insanlar için ise kalacak yerle ilgili sorunlar her geçen gün büyüyor.
AKP iktidarı, depremzedeleri üniversite öğrencilerinin kaldığı devlet yurtlarına yerleştirme kararı aldı. Deprem bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Üniversitelerimizin tamamını yaz mevsimine kadar tatil ediyoruz, uzaktan eğitimle yollarına devam edecekler. KYK yurtlarını misafirhane gibi kullanacağız” dedi. Erdoğan’ın açıkladığı bu karar üniversite öğrencileri üzerinde şok etkisi oluşturdu.
Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi ve KYK yurtlarının depremzedelere verilmesi kararı sosyal medyada gündem oldu. Erdoğan’ın turizm ülkesi olan Türkiye’nin depremzedelerin barınması için otelleri konaklama yeri olarak seçmemesi ve bunu bir opsiyon olarak dahi görmemesi tepki oluşturdu. Erdoğan’ın kararıyla Türkiye, bir kez daha ilk önce eğitimden vazgeçti. Oysa kış dönemi olması nedeniyle doluluk oranı düşük olan oteller depremzedelere açılabilirdi.
Peki, Türkiye’de ne kadar otel odası var? Türkiye’deki otellerin sayısı depremzedeler için yeterli mi?
TÜRKİYE’DE KAÇ TANE OTEL VAR? YATAK KAPASİTELERİ YETERLİ Mİ?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tesis İstatistikleri verilerine göre, Türkiye’de bakanlık belgeli, işletmede olan 4 bin 863 tesiste toplam 1 milyon 69 bin 706 yatak bulunuyor. Belediye belgeli olarak da 9 bin 603 tesiste toplam 627 bin 572 yatak var.
580 tesis de yatırım aşamasında bulunuyor, bu tesislerdeki yatak kapasitesi de 136 bin 837. Buna göre yatırımı devam edenler ile birlikte Türkiye’de toplam 15 bin 046 tesis bulunuyor. Yatak kapasitesi ise 1 milyon 834 bin 115.
TÜRKİYE, OTEL ODASI SAYISINDA DÜNYADA İLK 10’DA
Uluslararası kuruluşların verilerine bakıldığında Türkiye, otel odası sayısında adeta bir dünya markası. Turizmcilerin her sene milyonlarca lira gelir elde ettiği Türkiye’de toplam 643 bin 845 adet otel odası bulunuyor. Yani Türkiye yatak kapasitesinde dünyada ilk 10’da bulunuyor.
KYK YURTLARINDA ÖĞRENCİLERİN EŞYALARI ÇÖP POŞETLERİYLE TOPLANIYOR
KP iktidarı belirli bir ücret karşılığında otelleri depremzedeler için açabilirdi ancak bu tercih edilmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eğitimden vazgeçip yüz binlerce öğrencinin konakladığı KYK yurtlarını boşaltma kararı, tepkilere neden oldu. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ara tatil nedeniyle ailelerinin yanında olan ve bazı kıyafetlerini yurtta bırakan öğrencilerin malzemeleri çöp poşetleri ile toplanıp kapıların önüne konuldu.
https://twitter.com/HaberReport/status/1624466263501164544
İstanbul Büyükçekmece Kız Öğrenci KYK Yurdunda kalan öğrencilerin eşyalarının toplandığı belirtiliyor. pic.twitter.com/e0eRvVcRs6
— üniversite inceleme (@uniteroru) February 11, 2023
İstanbul Cevizlibağ’da bulunan Atatürk Kız Öğrenci Yurdu’nda öğrenciler apar topar tahliye edildi. Güvenlik güçlerinin de müdahale ettiği yurtta öğrenciler ve veliler tepki gösterdi.
PARA DEĞİL EĞİTİM FEDA EDİLDİ
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de pandemi nedeniyle okullarda yaklaşık 2 yıl sürekle uzaktan eğitim verildi. Uzaktan eğitim öğrencilerin başarılarını olumsuz yönde etkiledi. Nitekim Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan seminer ve çalıştaylarda uzaktan eğitimin eğitim sisteminde en son tercih edilmesi gereken bir yöntem olduğu tespiti yapıldı. Tüm bu gerçeğe rağmen Erdoğan’ın en kısa ve ucuz yöntem olarak eğitimden vazgeçmesi AKP iktidarın eğitim sistemine bakış açısını da ortaya koyması açısından önemli.
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından konuşan uzmanlar, “Eğitim” vurgusu yaparken, ülkenin hükümeti bir kez daha ilk önce eğitimden vazgeçti. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesinin tek sebebi Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının depremzedelere açılacak olması. Hükümet misafirhanelerini, otel zincirlerini, parasını feda edemedi; ülkenin eğitimini feda etti. Sanki bütün bu olanlar eğitimsizlikten başımıza gelmemiş gibi…
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***