Yağmur KAYA
MARAŞ – Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerden en çok etkilenen kentlerden biri Malatya. Çok sayıda binanın yıkıldığı kent merkezinde, hasar gören bina neredeyse yok. Halk, yıkımın ikinci depremden sonra daha fazla olduğunu dile getirdi.
Özellikle Çavuşoğlu Mahallesi, Temelli, Emeksiz, Akpınar, Sıtma Pınarı, Sivas ve Niyazi Mısri Caddeleri depremde en çok hasar gören yerler. Depremden en çok etkilenen Bostanbaşı ve Çilesiz Mahallelerinde ise yeni ya da daha birkaç yıllık binalar deprem nedeniyle enkaza döndü.
Gün içinde sıcaklıkların eksi üç dereceye, gece ise eksi sekiz dereceye düştüğü kentte, evleri yıkılan ya da hasar gören aileler ya Bingöl ve Diyarbakır gibi yakın kentlere ya da İstanbul, Adapazarı gibi uzak şehirlere göç etmek zorunda kaldı.
Kenti terk edemeyenlerse ya güvenli olduğunu düşündükleri okullarda ya AFAD’ın verdiği çadırlarda kalıyor ya da evlerinin önünde ateş başında güvenlik endişesi nedeniyle nöbet tutuyor. Ancak kentin ara sokak ve meydanlarına kurulan AFAD çadırlarında kalan halkı bu defa ısınma problemi karşılıyor. Bu nedenle halkın en fazla ihtiyaç duyduğu şeylerden biri ısıtıcı.
Gün içinde Malatya Park AVM’nin bulundu boş alanlarda, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yakınlarına halka çorba dağıtıyor.
POLİSLER ENKAZ ÖNÜNDE NÖBET TUTUYOR
Ekipler umutla enkaz altında çalışmalarını sürdürürken ölü ve yaralı sayıları da her saat yükseliyor. Ancak kimi yurttaş arama kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığı söylüyor. İnönü Caddesi üzerinde bulunan 24 dairenin olduğu 50. Yıl Apartmanı’nında, bir akrabasının enkaz altında olduğunu söyleyen bir özel harekat polisi, çalışmaların dört gündür yapıldığını söylese de, ablasının enkaz altında olduğunu belirtiyor ve arama kurtarma çalışmalarının ‘daha yeni’ başladığını vurguluyor. Yine hemen hemen her enkaza dönen binaların çevresinde polisler ya da Van’dan gelen korucular nöbet tutuyor, halkı enkazdan uzaklaşmaları yönünde uyarıda bulunuyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Malatya’da AFAD Koordinasyon Merkezi’nde 9 Şubat’ta yapılan bilgilendirme toplantısında, Malatya’da deprem nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının bin 71, yaralı sayısının ise 9 bin 108 olduğunu açıkladı. Ancak Doğanşehir gibi yıkımın fazla olduğu ilçede ya da arama kurtarma çalışmalarının henüz olmadığı köylerde ölü sayısının daha fazla olabileceği vurgulanıyor.
‘İLAÇLARI KESİP VERİYORUZ ÇÜNKÜ İLAÇ YOK’
Yaralıların tedavisi ve ilaç krizinin olup olmadığı konusunda bilgi edinmek için uğradığımız Turgut Özal Tıp Merkezi’nde görüştüğümüz doktorlar deprem nedeniyle kalp krizi sonucu ve evde diyaliz makinasına bağlı olarak yaşayan hastaların ölümünde artış olduğuna dikkat çekti. Malatya Tıp Merkezi önünde kurulan sahra eczanesinde görevli bir eczacı, ilaç eksikliğini AFAD ve Elazığ’dan gelen ilaçlarla ya da kendi kestikleri ilaçlarla temin ettiklerini söyledi. Bir grup eczacıyla Samsun’dan gönüllü olarak geldiğini belirti ve şunları söyledi:
“Adıyaman da ilaç eksikliğini vardı. Malatya’dan gönderdik ilaç. Yine aynı şekilde battaniye, mama eksiğimiz vardı. Bunların bir kısmı Samsun Eczacı Odası’ndan geldi. Ayrıca ilaç deposu yaptık. Genellikle köyde mahsur kalanlara gönderiyoruz. İlacımız yoktu. Dün kesip kesip verdik. Yok çünkü yeterli ilacımız yok çünkü.”
‘SOĞUK İLAÇ KRİZİ YAŞANIYOR’
Bilgi aldığımız Malatyalı bir Eczacı ise, Malatya Merkez de üç sahra eczanesi kurulduğu ve soğuk ilaç krizi yaşandığını vurguladı. Eczacı yine eczanelerini açmadıklarını söyledi.
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BERK: HİÇBİR SIKINTI YOK
Kentteki sağlık çalışmalarına ilişkin Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, görüştüğümüz İl Sağlık Müdürü İlhan Berk ise, sağlık sistemini kontrol altında olduğunu söyledi. Berk şunları aktardı:
“Çadır kentlerde mobil ekiplerimiz var. İlaç sıkıntımız yok. Hastanelerimiz aktif çalışıyor. Vakalarımızı alıyor, aktif oluyoruz. Ayrıca Adıyaman ve Maraş’a da destek veriyoruz. Enkazdan yaralılarımız çıkıyor, onları da alıyoruz. Hiçbir sıkıntı yok”.
‘KİMSEYİ MAĞDUR ETMİYOR, ORGANİZE BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ’
“Öncelik bizim için insanları kurtarmaktı. Sağ olsun Sağlık Bakanlığı’mızın, Genel Kurmayın ciddi uçak desteği oldu. Vatandaşımız gerçekten çok kadirşinas. Bütün illere hastalarımızı gönderdik. Kimseyi mağdur etmiyoruz, organize bir şekilde çalışıyoruz. Havalar soğuk olduğu için ekstra problemler çıkacak. Bu nedenle Eczacılar Odası, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Battalgazi ve Üniversite hastanesi bahçesine de eczane kurduk. Ücretsiz olarak bütün ilaçları dağıtıyoruz.”
‘KÖYE ÇADIR KURUP DOKTOR KOYACAK HALİMİZ YOK’
Malatya İl Sağlık Müdürü Berk, köylerdeki vatandaşların sağlık durumuna ilişkin sorumuza ise şu yanıtı verdi:
“Şimdi sağlık hizmetinizden kastınız ne? Onun için köye çadır kurup doktor koyacak halimiz yok. Gölbaşı’nın bilmem ne köyüne ulaşılamıyordu iki ayağı kırık hasta vardı, helikopterle aldık Elazığ’a bıraktık. Doğanşehir ilçesinde ise iki tane Ağır İklim Çadırım var. Mevcut hastanemizde ise deprem izalatörü var. Tabii ki ulaşılamayan yerler varsa benim buna yapacağım bir şey yok.” Berk, deprem nedeniyle ölen kişi sayısına dair bir açıklama yapmazken, AFAD listesinden verileri elde edebileceğini belirtti.
Malatya’nın ticari hayatının bel kemiği yıkıldı
Malatya’da beş katlı binanın yalnızca yangın merdiveni ayakta kaldı
Malatya’da son imar affında toplamda 22 bin 329 adet Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiş
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***