– Uzmanların ‘asbest bombası’ diye nitelediği, mayıs ayında söküm için İzmir Aliağa Limanı’na yanaşması ancak tepkiler üzerine engellenen Brezilya donanmasına ait “NAe São Paulo” isimli uçak gemisinin akıbeti oldu. Avrupa açıklarında bir romörk ile çekilen, Türkiye’nin karasularına giriş izni vermemesinin ardından Cebelitarık Boğazı’nın girişinden geri dönen gemi, Atlas Okyanusu’nda, Brezilya’nın münhasır ekonomik bölgesinde batırılacak.
600 TON ASBESTLE ALİAĞA’YA GELECEKTİ…
1960 yapımı olan geminin gövdesi, açık artırmayla Türkiye’deki gemi söküm tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş.’yi temsilen Rio de Janeiro şirketi Cormack Maritima tarafından satın alınmıştı. İçinde 600 ton asbest olduğu tahmin edilen geminin geçen haziranda İzmir Aliağa’daki tersanede sökülmesi planlanıyordu. gemi, uzmanların kanser tehlikesine dikkat çekmesi ve kamuoyunda tepkilerin yükselmesi sonrasında Türkiye karasularına alınmamıştı.
SAVCILARIN ENGELLEME GİRİŞİMİ FEDERAL YARGIÇTAN DÖNDÜ
Geminin Brezilya’da batırılması girişimleri de yargıya taşınmıştı. Savcılar tonlarca asbesti de gerekçe göstererek, çevre tehdidi nedeniyle geminin Brezilya karasularında batırılmasını engellemeye çalışmıştı. Ancak federal bir yargıç, donanmanın batırma kararını alırken diğer çevreye yönelik olumsuz etkilerin yanı sıra diğer faktörleri de tarttığını belirterek savcıların durdurma girişimini reddetti.
Böylece, Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva’nın da aksi yöndeki talebine rağmen, geminin batırılması kesinleşti. Brezilya donanmasından bugün yapılan açıklamada, 32 tonluk geminin su aldığı ve batma riski nedeniyle Brezilya limanlarına yanaştırılmadığı belirtilerek “tek çarenin Atlas Okyanusu’nda batırılması” olduğu savunuldu.
NEREDE BATIRILACAK?
Açıklamaya göre gemi, Brezilya’nın münhasır ekonomik bölgesinde, kıyıdan 350 kilometre açıkta, 5 bin metre derine batırılacak. Brezilya Donanması, seçilen noktanın çevre koruma alanlarına uzak olduğunu ve bölgede deniz altı iletişim kabloları bulunmadığını savundu. Açıklamada, “Kötüleşen durumu ve kontrolsüz batmanın kaçınılmazlığı düşünüldüğünde, gövdedeki yükün azaltılmasından ve planlı bir batırmadan başka bir seçenek yok” denildi.
Clemenceau sınıfı uçak gemisi, 40 uçak taşıma kapasitesiyle 1963-2000 arasında ‘Foch’ adıyla Fransa donanmasına hizmet vermişti. (DIŞ HABERLER)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***