İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Kuran yakılmasının yasaklanmasının söz konusu olmadığını belirterek bu durumun ülkesinin NATO’ya girişini etkilemeyeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsveç, boşuna uğraşma. Sen benim mukaddes kitabım Kur’an’ın yakılmasına, yırtılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO’ya girmenize ‘evet’ demeyiz.” demişti.
Ankara’nın ‘yeni talebinin’ süreci değiştirip değiştirmeyeceği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Kristersson, İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında üçlü bir mutabakat olduğunu hatırlatarak, “Cevabım İsveç, Finlandiya ve Türkiye ile üçlü bir anlaşma olduğu yönünde. Temelde geçerli olan da budur. Mutabakatta ifade özgürlüğü ya da dinle ilgili hiçbir düzenleme yok. Bu konuda çok dikkatli davranıyoruz. Bu durumda öfkeyi anlamanın kolay olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın Kuran yakılmasına yönelik tepkisini hatırlatan gazeteci, “Bu iddiasında ciddi olmadığını mı düşünüyorsunuz?” yönündeki sorusuna, “Ben her zaman ciddi olduklarını düşündüm. Ancak uzun süredir devam eden müzakerelere geri dönmemiz gerektiğini de düşünüyorum. Bu da ülkelerimiz arasında sakin ve sağduyulu bir diyalog iklimine sahip olmamızı gerektiriyor. İsveç’teki herkesin biraz olsun aklını başına toplamasının zamanının geldiğini düşündüğümü de söyledim.” cevabını verdi.
Kristersson: Çok geniş bir ifade özgürlüğü tanımına sahibiz
Finlandiya’da Kuran yakmanın yasak olduğu anımsatılan Kristersson, İsveç’in de aynı şeyi yapması ve bunu yasaklaması gerekip gerekmediği sorusuna, şöyle yanıt verdi:
“Hayır, İsveç’te ifade özgürlüğü mevzuatımızın değiştirilmesi konusunda bir tartışma yok. Bununla birlikte Finlandiya’nın gösterdiği şey, tamamen demokratik ve çok geniş ifade özgürlüğüne sahip olan farklı ülkelerin bunu farklı şekillerde uygulayabildiğidir. Ancak şu anda İsveç’te mevzuatımızı değiştirmemizi teklif eden kimse yok.”
Dışişleri Bakanı Tobias Billström: İsveç, hukukun üstünlüğünden taviz vermeyecek
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de Ankara’nın tepkisine cevaben yaptığı açıklamada, ‘İsveç’in ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü’ konularında taviz vermeyeceğini söyledi.
Billström TT’ye verdiği demeçte İsveç’in geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğü tüzüğüne sahip olduğunu ve bunu sınırlama niyetinde olmadığını dile getirdi.
Bakan Billström, “İfade özgürlüğünden taviz vermiyoruz, İsveç’in NATO üyesi olması için neyin gerekli olduğu çok açık ve bu da üçlü memorandumda yer alan gereklilikleri yerine getirmemizdir. Bunu da anayasamızın, mevzuatımızın ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin belirlediği çerçevede yapacağız.” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***