MEREŞ – Mereş’te inşa ettiğinde evinde tek bir çatlak dahi oluşmadığını belirten inşaat ustası Ali Balta, “Çözüm belediyelere düşüyor. Lüks arabalara binip de hava atmanın gereği yok. İş yapılacak, mühendis yetiştirilecek” dedi.
Mereş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde 44 bini aşkın insan yaşamını yitirdi, on binlercesi yaralandı. Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı’nın raporuna göre, Mereş’te yaklaşık 45 bin 800 binanın yüzde 40’ı yıkıldı veya orta ya da ağır derecede hasar aldı.
Almanya’da 25 yıl inşaat işçisi olarak çalışan Ali Balta isimli depremzede, denetim için işin belediyelere düştüğünün altını çizdi.
İŞİN PROSEDÜRÜNE UYULACAK
İnşatlarda kullanılan kuma dikkat çeken Balta, “25 yıl önce bölgede bulunan kum ocaklarını gezdim. Killi, topraklı kum imal ediyorlardı. İnşaatta kullanılan kum temiz olmadıktan sonra binalar en ufak bir sarsıntıda gider. Şimdi önce duvarı örüp, aralarına kolon ve kirişler atmıyorlar. Bu da ufak bir sarsıntıda zincirleme aşağıya doğru çökertiyor. Deneyimli ve tecrübeli olacaksınız, maaş alıp başınızı sallamayacaksınız. Allah’tan korkun. Yetkililere sesleniyorum; bu işin üzerine gidin. Almanya’da 25 yıl boyunca inşaat işçisi olarak çalıştım. Kendi binamda tek bir çizgi dahi yok. Buraya gelen arama kurtarma ekipleri dahi evimde kaldılar. Çünkü binanın temeline fazladan demir attım. O yüzden mahallede adımı ‘deliye’ çıkarttılar. ‘Bu kadar para mı harcanır’ dediler” ifadelerini kullandı.
SORUMLULUK BELEDİYELERİN
Çözüm noktasında belediyelere sorumluluk düştüğünü söyleyen Balta, şöyle devam etti: “Lüks arabalara binip de hava atmanın gereği yok. İş yapsınlar, mühendis yetiştirsinler. Evimi yaparken mühendise verecektim ancak mühendis ‘sadece çizimi yaparım gerisine karışmam’ deyince vazgeçtim kendim yaptım.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***