Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından Gaziantep’te de kayıplar artıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Murat Kurum 10 Şubat Cuma sabahı Gaziantep’te yaptığı açıklamada, kentte can kaybının 2 bin 529’a ulaştığını, 12 bin 468 yaralının tedavi altında olduğunu duyurdu.
Kurum, 108 binada arama kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini açıkladı.
Şimdiye dek kent genelinde 15 bin 350 çadır ile İslahiye ve Nurdağı’nda 500 konteyner kurulduğunu, 130 bin vatandaş için geçici barınma alanı belirlendiğini söyledi.
Depremzedeleri bölgeden başka şehirlere tahliye etmeye başlayan AFAD, Gaziantep’te tahliye için buluşma noktasını M1 AVM açık otoparkı olarak açıkladı.
Depremin ardından evleri yıkılan ya da hasar görenler, belediye tesislerinde, spor salonu, müze, sanat merkezi gibi yerlerde konaklıyor.
BOTAŞ: Şehir giriş istasyonuna doğal gaz verildi
BOTAŞ, Perşembe akşamı Gaziantep merkez ile Nurdağı ve İslahiye şehir giriş istasyonlarına doğalgaz verildiğini açıkladı. Konutlara dğıtım şirketlerinin teknik ekipleri ve AFAD ile birlikte, güvenlik önlemleri alınarak koordineli bir şekilde ve kontroller yapıldıktan sonra doğal gaz verileceği açıklandı.
Deprem nedeniyle Kahramanmaraş-Gaziantep doğalgaz iletim hattında hasar oluşmuş, bu nedenle Gaziantep dahil çok sayıda il ve ilçeye doğal gaz akışı durdurulmuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Cuma günü sosyal medya üzerinden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin Gaziantep’teki binalarda depremden kaynaklı hasar tespit çalışmaları yaptığını, ekiplerin henüz ulaşmadığı kişilerin E-Devlet üzerinden başvuru yapabileceğini yazdı.
Şahin, Çarşamba günü sosyal medyada, deprem nedeniyle yaşanan sorunlardan dolayı Gaziantep’te su kesintisi uygulamak zorunda kaldıklarını, ancak kentin yüzde 80’ine su verilmeye başlandığını duyurmuştu.
Tarihi kale yıkıldı
Fatma Şahin depremin ilk günü 60 bin nüfusu olan İslahiye ilçesi için “yarısından çoğu yok” dedi, binaların yarısının kullanılamaz durumda olduğunu söylemişti:
“Şehrin yarısından çoğu evine giremiyor, yani 1 milyon kişi. Spor salonları, sosyal tesisler, camiler her yer açık. Doğalgaz olmadığı için ekmek üretiminde sorun yaşanıyor. Acil olarak ekmek ve battaniye ihtiyacımız var. Böyle büyük bir felaket görmedim ben.”
Ayrıca Gaziantep kent merkezinde bulunan ve yakın zaman önce restore edilen tarihi kalede deprem nedeniyle yıkım meydana geldi.
Ajanslarda yer alan fotoğraflarda, bundan yaklaşık 2000 yıl önce Bizanslılar tarafından kullanıldığı bilinen kaleden kopan taş parçalarının aşağıdaki yola düştüğü ancak kalenin ayakta kalan duvarlarının olduğu görülüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***