– Çin ile ABD arasındaki bölgesel hakimiyet rekabeti sebebiyle Tayvan’a ve Güney Çin Denizi’ne hakim konumdaki Luzon Adası ve kuzeybatı bölgelerine asker konuşlandırmak isteyen ABD, bu yönde önemli bir adım attı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Filipinler’i ziyaretinde mevkidaşı Carlito Galvez Jr. ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr’ın ABD ordusunun yeni üslere erişim hakkı verildiğini duyurdu. Buna göre, iki ülke arasında 2014’te imzalanan Genişletilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında ABD’nin ülkede bulunan dört askeri üsse daha erişim izni verildi. Böylece, Filipinler’de bulunan toplam dokuz askeri üste ABD askerleri konuşlandırılmış olacak.
Söz konusu üslerin kalıcı askeri yerleşimler olmadığını vurgulayan Austin, iki ülke orduları arasında ortak eğitim ve ortak operasyon kabiliyetinin artırılması için kullanılacak üslerden, insani yardım ve müdahale ile afet arama kurtarma faaliyetleri için de yararlanılacağını açıkladı.
‘ORTAK SAVUNMA’ VURGUSU
ABD Başkanı Joe Biden’ın “ABD’nin Filipinler’in savunmasına destek taahhüdünün kaya gibi sağlam olduğunu” vurgusunu hatırlatan Austin, “İttifakımız her ülkenin demokrasisine de güven veriyor, özgür ve açık bir Hint-Pasifik’in sürdürülmesine katkı sağlıyor” dedi.
İki ülke savunma bakanlarının yaptığı görüşmede ortak savunmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını dile getiren Austin, “İkili savunma taahhütlerinin, Güney Çin Denizi’nde veya Batı Filipin Denizi’nde iki ülkenin silahlı kuvvetlerine ve diğer varlıklarına yönelik saldırılara karşı ortak yanıt vermeyi kapsadığını” belirtti.
ABD Savunma Bakanı, “Filipinler’i çevreleyen sulardaki istikrarsızlaştırıcı faaliyetler konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını ve silahlı saldırılara ortak karşılık verme kapasitesini artırmaya karar verdiklerini” sözlerine ekledi. ABD ordusunun erişimine açılan üslerin hangi bölgelerde olduğuna ilişkinse bilgi verilmedi.
ÇİN: BÖLGEDEKİ GERİLİMİ YÜKSELTECEK ADIMLARDAN KAÇINILMALI
Öte yandan, konuyla ilgili Çin tarafından da açıklamalar geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning Filipinler ile ABD arasındaki yakınlaşmanın, “bölgedeki gerilimi tırmandıran ve bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye atan bir eylem olduğunu” belirtti. Mao, “Bölge ülkeleri bu konuda uyanık olmalı ve ABD tarafından kullanılmamalı” dedi. Çin’in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
DUTERTE DÖNEMİNDE BOZULAN İLİŞKİLER YENİDEN KURULUYOR
ABD ile eski sömürgesi Filipinler arasındaki ilişkiler, Çin ile ilişkilerde açılım politikası izleyen ve ABD karşıtlığıyla tanınan önceki devlet başkanı Rodrigo Duterte döneminde bozulmuştu. Geçen yıl yapılan seçimlerde ezici bir üstünlük sağlayan eski diktatör Ferdinand Marcos’un oğlu Ferdinand Marcos Jr, başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana ABD Başkanı Joe Biden ile iki defa görüşerek iki ülke ilişkilerine ivme kazandırmıştı. (AA, DIŞ HABERLER)
Çin’den ABD’ye diyalog çağrısı: Soğuk Savaş dönemindeki hatalardan kaçınalım
Pasifist Japonya’dan tarihi silahlanma adımı
Kuzey Kore iki orta menzilli balistik füze daha fırlattı
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***