Eski Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Kahramanmaraş’taki depremlerin 2020’deki Elazığ’da yaşanan afetten sonra beklendiğini söyledi. Euronews’e konuşan Bingöl, 9 saat sonra meydana gelen ikinci depremin ise bilim insanlarını şaşırttığını kaydetti.
Artçıların devam edeceğini belirten Bingöl, “Bundan sonra o bölgede bu büyüklüklerde bir deprem olmaz.” dedi.
Elazığ’daki 6.8 büyüklüğündeki depremde 40 kilometre civarında fayın kırıldığını hatırlatan Bingöl, “O zaman şunu demiştik, Kahramanmaraş civarına dikkat. O bölgede 7 büyüklüğünde depremler olabilir diye ben de söyledim. Çok sayıda bilim adamları da söyledi. Nedeni neydi, çünkü Kahramanmaraş civarına baktığımız zaman 1513 yılında büyük bir deprem meydana gelmiş. Fayın depremi tekrarlama periyoduna baktığımız zaman süre yaklaşmıştı. Dolayısıyla Kahramanmaraş, bu bölge depreme gebe, deprem her an olabilir diye söylemiştik. Bizi yanıltmadı.” diye konuştu.
İlk deprem enerji birikimine neden oldu
Türkiye’de peş peşe aynı gün saat aralıklarla olmuş iki büyük depremin şu ana kadar yaşanmadığının altını çizen Bingöl, ” Beklenmeyen 7.6 biraz bizi şaşırttı. Elbistan civarında deprem beklenmez miydi, beklenirdi. 7.6 büyüklüğünde olması bizleri şaşırttı. Çünkü biraz daha düşük olur diye düşünülüyordu ama zannediyorum 7.7 büyüklüğündeki depremin o bölgede enerji birikimine neden oldu, enerjinin artmasına neden oldu. Onun sonucunda da 7.6 büyüklüğündeki deprem oldu.” şeklinde konuştu.
Depremin olduğu bölgenin riski yüksek yerler arasında olduğunu belirten Bingöl, “Depremin olduğu yer güçlü bir nokta aslında. Bir taraftan Hatay’a giden fay var, bir taraftan Malatya, Elazığ Bingöl’e doğru gelen fay var, ikisinin kesiştiği nokta. Riski büyük olan noktalardan biriydi. O noktada 7.7 büyüklüğünde depremi yaşadık.” dedi.
Yeni depremler olur mu?
Artçı depremlerin aralıklarla devam edeceğini kaydeden Bigöl, “Bundan sonra o bölgede bu büyüklüklerde bir deprem olmaz. Artçı depremler, hatta bugün olan depremler içinde de 7.6 dışında artçı olmadığını zannettiğimiz depremler var. Bunlar incelemeyle meydana çıkacak. Artçı depremler olmaya devam edecek. Hem büyüklükleri hemen zaman, oluşum aralığı azalarak devam edecek. Bugün 6.6, 6.7 olduysa öbür gün belki 5 olacak, daha sonra haftada bir 15 günde bir, ayda bir yılda bir artçı depremler olacak.” diye konuştu.
6 büyüklüğündeki deprem hasar almış binayı yıkar
Hasarlı evlerden uzak durulması çağrısını yineleyen Bingöl, “Eğer bina hasarlıysa çatlamalar varsa duvarlarda o binalara girmesinler. O binalara yetkililerin kontrolünden sonra girilebilir. Hafif hasarsa, duvarlarda sadece sıva çatlamasıyla mesele değil. Kolonlarda da hasar olabilir. 6 büyüklüğündeki deprem hasar almış binayı yıkar. Binalarda herhangi bir hasar yoksa binaya girmede sakınca yok.” şeklinde konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***