– Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) dün yayınladığı bir raporda, Türkiye’deki depremin potansiyel ekonomik etkilerinin bu yıl ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasında (GSYH) yüzde 1’e varan bir kayba yol açabileceğini belirtti. Banka, EBRD fonlarının en büyük alıcısı olan Türkiye için 2023 büyüme tahminlerini depremlerin etkisi hariç olmak üzere aşağı yönlü revize ederek, yüzde 3.5’tan 3’e çekti. Türkiye’de artan dış finansman gereksinimlerinin ve 2023 seçimleriyle ilgili siyasi belirsizliğin önemli ekonomik kırılganlıklar yarattığının da altı çizildi.
‘DEPREMLER BÜYÜK ÖLÇÜDE TARIM VE HAFİF SANAYİ ALANLARINI ETKİLEDİ’
EBRD baş ekonomisti Beata Javorcik, “Depremlerin altyapı ve tedarik zincirleri üzerindeki olumsuz etkisinin bir kısmını yeniden yapılandırma çalışmalarının telafi edeceğini” söyledi. Javorcik, “Depremlerin büyük ölçüde tarım alanlarını ve hafif sanayinin olduğu alanları etkilediğini” vurguladı. Raporda, “2015’ten bu yana Türk lirasındaki değer kaybı enflasyonun üzerinde seyrederken, Türkiye’nin ihracatı ABD doları cinsinden ifade edilen düşük maliyetlerden yararlanarak hızla artıyor” dendi. Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında çarşamba günü tarihinin en düşük seviyelerini görmüştü.
Son açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin 2021’de GSYH’si 819 milyar dolar (bugünkü kurla yaklaşık 15 trilyon 500 milyar Türk Lirası) olarak ölçülmüştü. (DIŞ HABERLER)
Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminini yarım puan düşürdü
Fitch: Türkiye’de enflasyon dirençli, büyüme yavaşlayacak
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***