Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 31 bin 643 kişi yaşamını yitirdi.
Deprem Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’ı vurdu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin “15 bin 664’ü serviste, 3 bin 636’sı yoğun bakımda olmak üzere 19 bin 300 vatandaşımız hastanelerimizde tedavi altındadır” bilgisini verdi.
Bakan Koca, bir kısmı taburcu edilen 8 bin 851 hastaya cerrahi işlem yapıldığını belirtti.
Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını bildirdi.
| CANLI BLOG |
05.14 | Enkaz altından yaralı olarak kurtulan 49 depremzede ve 25 refakatçi Adana’dan kalkan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Yaralılar burada hazırda bekleyen ambulanslarla tedavi altına alınmak üzere çevre hastanelere kaldırıldı.
03.04 | Adana’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan yaklaşık 60 kişilik askeri ve sivil ekip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçakla İstanbul’a getirildi. Askeri ve sivil kurtarma ekipleri burada hazırda bekleyen otobüslerle ayrıldılar.
00.01 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi’nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Oktay açıklamasında, “Hasar tespit çalışmaları kalıcı konutlar için önemli. Hasarlı olan binalardan uzak durulması için son derece önemli, aynı zamanda da önceden sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yardım faaliyetleri için de önemli çalışma. 10 bin TL yardım aynı zamanda hasar tespit çalışmalarıyla doğrudan alakalı. Bir an önce bu çalışmaları tamamladığımızda hane başına 10 bin TL ödemeleri de yapıyor olacağız” ifadelerini kullandı.
Nakdi yardımlara değinen Oktay, “Nakdi bağışın da önemli olduğunu hatırlatmak isterim. Uluslararası alanda birçok talepler gelmekte. AFAD ve yurtiçinde gerek Sayıştay’ın açık olması, gerekse AFAD amacıyla yönlendirilen nakdi yardımların amaçları dışında 1 kuruşunun dahi kullanılmasına asla müsaade edilmeyecek” diye konuştu.
14 Şubat Salı günü Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin toplanacağını bildiren Oktay, “Kabinemizi Cumhurbaşkanımızın başkanlığında topluyor olacağız. Yine gündemimiz tamamen yaşadığımız afetteki son durum ve aldığımız, alacağımız tedbirler” ifadelerini kullandı.
“Bazı haberler çıkıyor, göç dalgası, güvenlik algısıyla alakalı” diyen Oktay, şunları söyledi:
“Sanki güvenlikle alakalı bir zaafiyet var gibi… Asla söz konusu olamaz. Sahada polis ve jandarma noktasında 130 bin personelimiz sahada ve ilave Türk Silahlı Kuvvetleri’nden mülki idarenin ne ihtiyacı olursa anında iletilecek şekilde sahada olan Silahlı Kuvvetlerimiz mevcut.
Göç dalgasıyla ilgili özellikle sosyal medyadan oluşturulmak istenen yalan haber olayı da farklı oluşturulmak istenen algı da tamamen gerçek dışıdır. Böyle bir şey söz konusu değildir. Sınırlarımız tamamen kontrol altındadır. Göç dalgasına izin vermemiz asla ve asla mümkün değildir.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***