Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Tuncay Özkan ile Ahmet Akın, Twitter kısıtlamasının ardından konuyla ilgili bilgi almak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) gitti.
Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, BTK’dan tatmin edici bir yanıt alamadığını, katıldığı Halk TV’ye anlattı: “Bizden telefon numaramızı, e-posta adresimizi istediler. En kısa sürede yanıt vereceklerini söylediler. Ancak şu vakte kadar bir yanıt alamadık.”
BTK’ya giden vekiller, o anlara ilişkin bir video paylaştı.
Serbest Görüş:
Kılıçdaroğlu da BTK’ya giden vekillerin videosunu alıntılayarak, “Bundan sonra hep geleceğiz, hep geleceğiz. Yok öyle yağma düzeni!” dedi.
NETBLOCKS TWITTER’IN KISITLANDIĞINI DUYURDU
Öte yandan küresel internet erişimini takip eden NetBlocks oluşumu, son ağ verilerine dayanarak Twitter’ın Türkiye’de kısıtlandığını aktardı.
NetBlocks’un yaptığı duyuruda, Türkiye’de yetkililerin sosyal medya platformlarında dezenformasyonla ilgili yaptığı paylaşımlar hatırlatıldı, ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekildi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DERNEĞİ
Bu arada İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, iki sosyal medya mecrasına bant daraltma yaptırımı uygulandığını söyledi.
Akdeniz, bu uygulamaya izin veren birden fazla kanun maddesi olduğunu ifade etti:
“Mevzuatta ‘bant daraltma’ yaptırımının keyfiyete izin verecek şekilde ve sansür amaçlı kullanılmasına izin veren yasal bir düzenleme mevcut. Bu düzenlemenin tarihçesi OHAL dönemindeki KHK’lara kadar uzanıyor ve yetki cumhurbaşkanlığına verilmiş. Hatırlanacağı üzere, 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda yer alan yetkinin cumhurbaşkanlığı tarafından İstiklal Caddesi’ne yapılan bombalı saldırı sonrasında kullanıldığını görmüştük. Bugünkü bant daraltma uygulaması da benzer bir uygulama. Bant daraltma tedbirinin cumhurbaşkanlığı tarafından uygulanıp, uygulanmadığına ise emin değiliz. Başka olasılıklar da yasalarımızda mevcut.”
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU NEDİR?
Türkiye’de telekomünikasyon sektörünü düzenleyip denetleyen kurumdur. Türkiye’nin ilk sektörel düzenleyici kurumudur. Telekomünikasyon sektörünün rekabete açılması ile doğan düzenleme ve denetleme ihtiyacını karşılamak üzere kurulan kurumla ilgili kanunlar ve kanun değişiklikleri şöyle özetlenebilir:
- 2813 sayılı, 5 Nisan 1983 tarihli Telsiz Kanunu’nda değişiklik yapan 27 Ocak 2000 tarihli, 4502 sayılı kanun ile “Telekomünikasyon Kurumu” kurulmuştur.
- 5809 sayılı ve 10 Kasım 2008 tarihli, Elektronik Haberleşme Kanunu ile kurumun adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak değiştirilmiştir.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***