– Maraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler milyonlarca Türkiyeli göçmenin yaşadığı Almanya’da da gündemin ön sıralarında. Bild gazetesi jeolog Celal Şengör’le yaptığı röportaja geniş yer ayırdı. Şengör, “Erdoğan tamamen başarısız oldu ve neredeyse her şeyi yanlış yaptı” dedi.
DENETİMSİZLİK, YOLSUZLUK VE LİYAKATSİZLİK
Erdoğan’ın başarısızlığının sebeplerini üç başlıkta özetleyen Celal Şengör ilk olarak, deprem yönetmeliklerinin uygulanmadığını vurguladı. Erdoğan’ın, “Yıllarca binaların depreme dayanıklı olması için yasalar çıkardığını”ancak bunların uygulanması için neredeyse hiçbir şey yapmadığının” altını çizdi.
İkinci olarak yolsuzluktaki artışa dikkat çeken Şengör, “Devletin depreme hazırlanmak için harcaması gereken paranın çoğu bazı devlet görevlilerinin cebine girdi” dedi. Son olarak ülkedeki siyasi atmosfere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şengör, “Erdoğan, artık kimsenin bir şey söylemeye cesaret edemediği bir iklim yarattı. Kritik kamu görevlilerini transfer ettirdi veya işten attırdı. Hatta pazartesi günkü depremlerin ardından kendisini eleştiren vatandaşları ‘şerefsizler’ diye aşağıladı” ifadelerini kullandı.
‘GELECEK 30 YILDA İSTANBUL’DA DEPREM OLASILIĞI YÜZDE 70’
Gazeteye İstanbul depremine ilişkin yorumlarını da aktaran Şengör, “Pazartesi günü meydana gelen deprem 7.8 büyüklüğündeydi. Maalesef İstanbul’da da benzer bir deprem beklemek durumundayız” dedi ve “Gelecek 30 yılda İstanbul’da 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem meydana gelme olasılığının yüzde 70’e yakın olduğunu” vurguladı.
‘ERDOĞAN 20 YILDIR DEPREME HAZIRLIK İÇİN NEREDEYSE HİÇBİR ŞEY YAPMADI’
17 Ağustos depreminde resmi rakamlara göre 18 bin kişinin öldüğünü ancak gerçek sayının 30 bine yakın olduğunu hatırlatan Şengör, “Erdoğan, 2003’ten beri ülkeyi yönetiyor olmasına rağmen bu tür büyük depremlere hazırlamak için ne yaptı? Neredeyse hiçbir şey” dedi.
İSTANBUL DEPREMİNİN SONUÇLARI KORKUNÇ OLACAK
İstanbul’daki binaların yüzde 60’nın kaçak yapıldığını aktaran Şengör, İstanbul’da meydana gelecek depremde yaşanacak kayıpları ‘korkunç’ diye niteledi. İstanbul depreminde yaklaşık 8 bin binanın tamamen yıkılacağını söyleyen Celal Şengör, 50 bin ila 100 bin ölüm olabileceğini belirtti.
“Bu senaryonun yaşanmaması için devletin yeni binaların depreme dayanıklı yapılmasını sağlaması gerekiyor” diyen Şengör, İstanbul’un merkezinde yaşayanlara şehrin 100 kilometre dışına çıkma tavsiyesinde bulundu.
MARAŞ DEPREMLERİNDE ÖLÜ SAYISI 67 BİN CİVARINDA OLABİLİR
Öte yandan gazetede Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden Andreas Schafer’in Maraş depremlerine ilişkin değerlendirmesine de yer verildi. Schafer, “Ampirik hasar modellerine dayalı ilk tahminler yaklaşık 67 bin ölüm olduğunu gösteriyor” dedi.
Enstitü, Maraş depremlerinin yüzyılın en ölümcül 20 depremi arasına girebileceğini belirterek, hasar modellemesinin depremin meydana geldiği saat, yapı stoku, tarihsel kıyaslamalar ve nüfus yoğunluğu gibi pek çok değişkenin hesaba katılmasıyla hesaplandığını söyledi. (DIŞ HABERLER)
CANLI BLOG | Depremlerin beşinci günü: 18 bin 342 ölüm
Almanya’da depremzedeler için vize kolaylığı talebi
Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 1 milyar 780 milyon dolar deprem desteği
2000-2022 arasında toplanan ‘Deprem Vergisi’ ne kadar?
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***