Aristokrat kökenli İngilliz Trevelyan ailesi, Karayipler’e seyahat ederek atalarının köle sahibi geçmişi adına özür dileyerek tarihe geçecek.
The Guardian’da yer alan habere göre, İngiliz Trevelyan ailesi, geçmişlerindeki köle sahibi ataları adına özür diledi. Ailenin aynı zamanda altı şeker tarlası sahibi oldukları Grenada halkına tazminat ödeyeceği belirtildi.
Trevelyan ailesinin üyeleri internet üzerinde bir araya gelerek esir Afrikalıların köleleştirilmesi adına özür diledi. Ailenin 42 üyesinden imza toplanırken, devamının da gelmesi bekleniyor.
Trevelyan ailesi 1835 yılında Britanya hükümetinden köleliğin kaldırılması sonrası yüklü miktarda bir ödeme almıştı. Ailenin yanında köle olarak çalıştırılan kadın, erkek ve çocuklara ise hiçbir ödeme yapılmamıştı.
BBC muhabiri, kendi ailesinin kölelik geçmişinin izini sürmüştü
New York’ta çalışan BBC muhabiri Laura Trevalyan, Grenada’ya 100 bin dolarlık bir fon bağışlama adımını attı. ABD’de yaşayan gazeteci Laura Trevalyan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Trevelyan ailesi atalarının adadaki kölelik geçmişindeki yeri adına özür diliyor ve tazminat ödeyeceğini bildiriyor” dedi.
Trevelyan, ailesinden yedi kişinin bu ay Grenada’ya giderek toplu bir özür dileyeceğini de açıkladı.
Daha önce bir belgesel çekmek amacıyla Grenada’ya giden ve atalarının köleleri çalıştırdığını söyleyen Trevelyan, belgesel deneyiminin “korkunç” olduğunu ve ataları adına utandığını söyledi.
Trevalyan, “Geçmişi tamir edemezsiniz ancak acıyı kabullenebilirsiniz” dedi.
Grenada Ulusal Tazminat Komisyonu Başkan Yardımcısı Nicole Phillip-Dowe, konuya ilişkin açıklamasında “Tarihin yazıldığını görmek gerçekten büyüleyici. Bir aile için ‘atalarım korkunç bir şey yaptı ve bunun sorumluluğunu üstlenmeliyiz’ demek büyük bir adım.” dedi.
Aile üyelerinden John Dower, Trevalyan ailesinin atalarının kölelik geçmişinin ‘insanlığa karşı işlenmiş suçlar’ seviyesinde olduğunu söyledi. Aile geçmişi üzerine araştırmalar yapan Dower, 2016 yılında kölelik tarihi veritabanında buldukları üzerine şoke olduğunu anlattı. Dower, “Altı aile büyüğüme ait altı mülkte binden fazla köle sahibi olunduğunu gördüm” dedi.
Trevalyan ailesi kendilerinin yanı sıra Britanya hükümetinin de Karayipler’deki ülkelerden özür dilemesi gerektiğini savunuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***