– Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), 6 Şubat depremlerine ilişkin Türkiye Depremi Durum Raporu’nun ikincisini yayınladı. Deprem bölgesinde 226 bin olduğu tahmin edilen hamile kadından 25 bininin gelecek ay doğum yapmasının beklendiği kaydedilen raporda, 250 bin kadın için üreme sağlığı kitleri, 15 bin adet hijyen kiti ile 5 bin adet anne-bebek kitinin tedarik sürecinde olduğu aktarıldı. 4 bin 45 adet hijyen ve anne-bebek kitinin ise dağıtımının yapıldığı belirtildi. Raporda, bölgede temiz su, duş, tuvalet ve el yıkama noktalarına erişimin sınırlı olmasının bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırdığı uyarısı yapıldı.
UNFPA’nın 17 Şubat 2023 tarihli raporuna göre, 11 şehri etkileyen afetten 1.7 milyon mülteci dahil 15.8 milyon kişi etkilendi. BM’nin depremden hemen sonra yaptığı acil destek çağrısının yalnızca yüzde 9’unun toplandığı belirtilen raporda, çalışmaların devam edebilmesi için 18 milyon dolarlık fona ihtiyaç olduğunun altı çizildi. UNFPA, toplanan yardımlarla depremden etkilenen kadın ve çocuklara cinsel sağlık ve koruma hizmetleri sağlarken, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme çalışmaları da yürütüyor.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
‘BÖLGEDE SALGIN TEHLİKESİ VAR’
“Etkilenen bölgelerde karşılanmayan hijyen ihtiyaçları nedeniyle önemli bir salgın tehlikesi var. Barınma, ısınma, temizlik, gıda, gıda haricindeki malzemeler (hijyen ve özbakım kitleri dahil) ve sağlık hizmetleri kısa vadede öncelikli ihtiyaçlar. Gezici ve geçici hizmet birimlerine de ciddi bir ihtiyaç var. Kadın doğum hastaneleri ve çok sayıda birinci basamak sağlık kuruluşları da dahil olmak üzere 11 ilde 15 hastane hasarlı. Deprem bölgesinde yaşanan ulaşım aksaklıkları ve bölgede yolların büyük bir kısmının molozla kaplı olması nedeniyle depremden etkilenenlerin sağlık hizmetlerine erişim sorunu devam ediyor. Kriz durumlarında, kadınlar ve kız çocukları ve diğer kırılgan gruplar artan Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet (TCDŞ) riskiyle karşı karşıya kalırlar. Deprem bölgesinde çok sayıda kadın ve çocuk, travmatize oldu ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyuyor.
‘DEPREMZEDELERİN YÜZDE 72’Sİ BARINMA İHTİYACINI KARŞILAYAMIYOR’
Temel ihtiyaçlara erişim, özellikle adet hijyen ürünleri, temizlik ürünleri ve temiz iç çamaşırı olmak üzere, depremden etkilenen bölgede ciddi bir sorun. Hem depremden etkilenenler hem de bölgede çalışan gönüllülerin temiz su, duş, tuvalet ve el yıkama noktalarına erişimi oldukça sınırlı. Bu sebepler, bulaşıcı hastalıkların yayılması riskini artırıyor. Acil ihtiyaçlarla ilgili olarak, görüşülen kişilerin yüzde 72’si barınmaya, yüzde 38’i gıdaya yüzde 23’ü sabun ve diğer sıhhi ürünlere, yüzde 19’u evinde ısıtmaya, yüzde 10’u tıbbi yardıma ve yüzde 3’ü nakdi desteğe ihtiyaç duyuyor. Koruma için nakit yardımı, bu grup için de önemli bir ihtiyaçtır. UNFPA, hayat kurtaran Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (CSÜS) ve TCDŞ önleme hizmetlerinin depremden etkilenen herkes için erişilebilir olmasını sağlamak için Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı ile yakın iş birliği içinde çalışıyor.
‘4 BİN 45 ADET HİJYEN VE ANNE-BEBEK KİTİ DAĞITILDI’
UNFPA, ortaklarının desteğiyle ve kamu kurumları ile koordinasyon içinde ulaşılması zor alanlarda hayatta kalanlara psikososyal destek de dahil olmak üzere CSÜS ve TCDŞ önleme hizmetleri sağlamak üzere Adana, Hatay, Urfa, Diyarbakır ve Adıyaman’da yedi mobil ekip görevlendirdi. Mobil ekipler ayrıca hijyen ve anne-bebek kitleri de dağıtıyorlar. UNFPA, 250 bin kadın için üreme sağlığı kitleri tedarik etme sürecinde. 4 bin 45 adet hijyen ve anne-bebek kiti dağıtıldı. UNFPA, 15 bin adet hijyen kiti ve 5 bin adet anne-bebek kiti tedarik etme sürecinde.
HEDEF 1 MİLYAR DOLARLIK YARDIM SAĞLAMAK
Acil durum müdahalesi için tahsis edilen temel UNFPA fonları da dahil olmak üzere bağışçılardan, üreme sağlığı kitleri, hijyen kitleri, anne-bebek kitleri ve psikososyal destek dahil olmak üzere hayat kurtaran CSÜS ve TCDŞ hizmetleri sağlayacak olan ilk hızlı müdahale için 1,8 milyon ABD doları toplandı. UNFPA’in Türkiye’de depremden etkilenen bölgelerde hayat kurtarıcı CSÜS ve TCDŞ müdahaleleri için mevcut fon gereksinimi yaklaşık 20 milyon ABD doları. OCHA önderliğindeki Türkiye için BM Deprem Çağrısı 16 Şubat’ta toplam 1 milyar ABD doları için başlatıldı. UNFPA’in fon başvurusu da bu çağrının içerisinde bulunuyor. UNFPA, Türkiye’de ve/veya bölgede depremden etkilenen kadın ve kız çocuklarına destek olmak isteyen bireysel ve özel sektör bağışçılarına yönelik küresel ve ulusal bağış kampanyaları başlattı.” (ANKA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***