HATAY – Mereş merkezli depremde yerle bir olan Antakya’da moloz kaldırılması için Kurtuluş Caddesi üzerinde yol açılırken, yurttaşlar, kentin dar sokaklarına halen ulaşılmadığını belirtti.
Mereş merkezli 6 Şubat’ta, Hatay’ın Defne ve Samandağ merkezli 20 Şubat’ta gerçekleşen depremlerden etkilenen Hatay’ın Antakya ilçesinin yüzde 90’ı yerle yeksan oldu. Antakya’da Sümerler Mahallesi’nden başlayarak, Balıkçılar Mahallesi’ne kadar uzanan 2 kilometrelik Kurtuluş Caddesi boyunca enkazlar kaldırılarak, uzunca bir yol açılırken, enkazı kaldırılmayan ve girilmeyen çok sayıda dar sokakların olduğu mahalle bulunuyor. Dar sokakların olduğu mahallelerde halen enkaz altında insanların olduğu belirtiliyor.
YÜZDE 90’I YIKILDI
Depremzedelerden Yusuf Tahiroğlu, Kurtuluş Caddesi’nin sağ ve solundaki bütün ev ve işyerlerinin yerle bir olduğunu belirterek, yıkımda müteahhitlerin rolüne dikkat çekti. Tahiroğlu, “Müteahhitlerin de hatası var. ‘Kentsel dönüşüm için riskli bölgeler var’ denildi. Bazı siyasi partiler, halkı kışkırtarak iptal ettirdiler. İptal edilen mahallelerin çoğu yıkıldı, enkaz altında kaldı” dedi.
TARİHİ YERLER YIKILDI
Habib-i Neccar, Ulu Cami, tarihi hamamlar gibi Antakya’nın tarihi mekanlarının da yıkıldığını söyleyen Tahiroğlu, “Sağlam cami kalmamış, minareler yıkılmıştır. Uzunçarşı’daki dükkanların çoğu yıkıldı. Eski Antakya evlerinin, tescilli yapıların birçoğu yıkıldı. Eski meclis binası, valilik binası kullanılamaz durumda” diye konuştu.
‘DAR SOKAKLARA BAKILMALI’
Enkaz altında halen insanların olduğunu belirten Tahiroğlu, “İş makinalarının geçtiği caddelerde enkaz altında kalanların olduğunu sanmıyorum ama eski evlerde, dar sokakların olduğu Dutdibi, Affan bölgesinin olduğu yerlere iş makinaları giremiyor. AFAD ekipleri orayı bir kolaçan ederse, koku varsa ceset de vardır. Yetkililerden ricam oralara baksınlar” diye konuştu.
‘TESCİLLİ YAPILAR DA YIKILDI’
Kurtuluş Caddesi üzerindeki antika dükkanında sağlam kalan eşyalarını toplamaya çalışan Osman Aracı, caddenin Roma Dönemi’nden deprem gününe kadar ayakta kaldığını söyledi. Aracı, “Kurtuluş Caddesi dünyadaki ilk aydınlatılan cadde olarak geçer. Antakya’nın dokunulması bile yasak olan eski evlerin olduğu caddelerden bir tanesidir. Burada yıkılan evlerin yüzde 90’ı tescilli yapılar” dedi. Antakya’da evlerin tamamının yıkıldığını belirten Aracı: “20 gündür hiçbir şekilde dokunulmayan yerler var. Ara sokaklarda, Antakya’nın ücra yerlerinde, çıkmazlarda, dar sokaklarında yıkılan evlerden kimsenin haberi yok. Sadece şuanda şehir yerleşkesinin geniş büyük betonarme olan yerlerine dokunulmuş. Bunun dışında hiçbir yere dokunulmamış” şeklinde konuştu.
‘KAYIPLAR VAR’
Dağ kesimine yaklaştıkça yıkıntının az olduğunu belirten Aracı, “Onun haricinde buradaki evler genelde 2-3 katlı. Bu evlere hiç dokunulmadı. Burada 5 katlı evlere bakılıyor. Yıkık binada bacanağım, eşi ve kızını çıkardım ama oğlu kayıp. Aynı evde olan çocuktan haber alamıyoruz” diye konuştu.
MA / Müjdat Can – Azad Altay
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***