Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
ANKARA – Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin etkileri devam ederken, afetzedelerin mağduriyetleri daha da derinleşiyor. AFAD, afetzedelerin, ikamet adreslerinin bulunduğu ilin valiliğince kimlik paylaşım sistemi ve tapu sorgulamaları yapıldıktan sonra, konutları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerince yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 15 bin lira taşınma yardımı yapılacağını açıkladı.
AFAD ayrıca, afetzedelerin, ikamet adreslerinin bulunduğu ilin valiliğince kimlik paylaşım sistemi ve tapu sorgulamaları yapıldıktan sonra konutları yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 12 ay boyunca; ev sahibi olanlara aylık 5 bin lira olmak üzere toplam 60 bin lira, kiracı olanlara ise aylık 2 bin lira olmak üzere toplam 24 bin lira kira yardımı yapılacağını duyurdu.
AFAD, “Konutları yıkık/acil yıkılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı olarak tespit edilen depremzedeler, 15 bin TL taşınma desteğini E-Devlet’ten kontrol ettikten sonra veya SMS ulaştıktan sonra Ziraat Bankası’ndan alabilirler” dedi.
Afetzedeler ise belirtilen yardım tutarının yetersiz olduğunu ve verilecek yardımların mağduriyetleri giderecek düzeye getirilmesi gerektiğini belirtiyor.
‘KİRAYA ÇIKSAN 10 BİNDEN AŞAĞIYA EV YOK’
Üç çocuğu ve eşiyle Hatay’dan Ankara’ya gelenlerden biri de Emrah. Emrah, Hatay’da kirada oturduğu evde orta düzeyde hasar tespit edildikten sonra ailesi ile birlikte Ankara’ya akrabalarının yanına geliyor. AFAD tarafından verilen parayı “komik” olarak nitelendiren Emrah, “Şimdi burada eve çıkmaya kalksan 10 binden aşağıya eve çıkamazsın. Depremden dolayı eşyalarımız hasar gördü, hepsi orada kaldı. Evi tutması var, yeniden eşya alması var. Bu parayla insanlar nasıl eve taşınsın, nasıl eşya alsın? 2 bin TL kira desteği ile nasıl kirasını ödesin? Buraya geldik. İşsiz kaldığım için iş arıyorum şu an. O sürece kadar ben bir şekilde akrabaların yanında kalıyorum da ya akrabası olmayanlar nerede kalacak? İşi olmayan 2 bin TL ile nasıl kiraya çıkacak?” dedi.
Her gün ekranlarda depremzedelere yardım edildiğinin söylendiğini ve depremzedeler için para toplandığını hatırlatan Emrah, şunları söyledi:
“Bir ton para toplanıyor. Önceden toplanan paralar var. Bu paralar nerede şimdi? Bu paraları bizim mağduriyetimiz için kullanmıyorsanız nereye kullanacaksınız? Bu kadar yardımdan insanların payına düşen 2 bin liralık kira yardımı mı? İnsanlar bugün depremden dolayı buna muhtaçken yok diyemiyor ama bu yardımı yapanlar en azından bu kadarcık bir yardım yaptığını duyururken utanmalı.”
‘BU PARAYLA FATURALARI ÖDEMEK DAHİ ZOR’
Maraş’ta deprem sonrası kaldığı evi hasar görenlerden biri de Ayşe. Ayşe, eşinin deprem sırasında yaralandığı için hastanede tedavi gördüğünü aktarıyor. Kaldıkları evde kiracı olduklarını ve hasarın ardından evden çıktıklarını dile getiren Ayşe, verilen yardım ile yeniden bir hayat kurmanın çok zor olduğunu vurguluyor. İki çocuğuyla beraber geçici olarak bir dairede kaldıklarını söyleyen Ayşe, “2 bin lira ile kirayı ödemeyi bırak, faturaları dahi ödemek çok zor. Çocuğun masrafları var. Eşim şu an tedavi görüyor. Tüm eşyalarımız, hayatımız gitmiş durumda. Yarın bir gün bu evden de çıkmak zorunda kalacağız. İnsanların bu yardım ile hayatlarını devam ettirmesi çok zor. Devlet insanların tüm mağduriyetlerini giderecek, onların hayatına yeniden başlayacakları şekilde yardım etmeli” diye konuştu.
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***